galéria megtekintése

Tanulmány

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 01. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Az intézkedési terv (nagyobb, ezermilliárdos projekteknél a megvalósíthatósági tanulmány) olyasmi nálunk, mint Murphynél a bizottság: akkor folyamodunk hozzá, ha nem a megoldás, hanem a cselekvés látszata a cél. A paksi atomerőmű tervezett bővítéséről simán lehetett dönteni tervek és tanulmányok nélkül. A trafikok államosításáról vagy a köz- és a felsőoktatás átalakításáról szintén.

De ha jobban belegondolunk, a budapesti olimpiáról is. Fabrikáltak ugyan egy több mint ezeroldalas esszét, de mint azt lapunkból ország-világ megtudhatta, az anyag kimondatlanul is leginkább arról szól, hogy valójában miért nem szabad Magyarországon olimpiát rendezni.

Eddig a menekültügyben sem vitte túlzásba a tervezést a kormány: a kerítést már építik, de hatástanulmányt, költség-haszon elemzést (építési és környezetvédelmi engedélyt) még senki sem látott. Ahol viszont egyetlen lépés sem tehető átgondolt intézkedési terv nélkül, az a budapesti menekültkrízis: itt alaposan fel kell tárni az okokat, meg kell vizsgálni a küldő országok gazdasági és politikai helyzetétől a háttérhatalmak esetleges közreműködéséig mindent, mielőtt a közforrások őrei esetleg egy fillért is elköltenének a migránsok kétségbeejtő helyzetének rendezésére.

 

Ha esetleg a problémát közben megoldja az élet (meg a civilek és önkéntesek áldozatkészsége), az sem baj, sőt. Az elmúlt néhány hónap már úgyis bebizonyította, mennyi előrelátás, humánum és tettrekészség szorult a Tarlós-féle városvezetésbe – ezen semmilyen terv vagy tanulmány nem fog változtatni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.