Horroráron adják a tankönyveket

A kormány azt is jól megmondja, mennyibe kerülhet egy tankönyv. Egy átlagos kötet ára kevéssel haladhatja meg a kétezer forintot, aki viszont olyan szakiskolába járatja a gyermekét, ahol speciális, alacsony példányszámban megjelenő kiadványokra van szükség, készüljön a legrosszabbra: akár 25 ezerbe is kerülhet egy-egy tankönyv.
A köznevelési tankönyvek legmagasabb fogyasztói áráról szóló miniszteri rendelet a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg, és az szombaton mindjárt hatályba is lépett. A Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere által jegyzett jogszabály meghatározza a „köznevelési közismereti tankönyvek vonatkozásában a köznevelési tankönyvjegyzékre kerüléssel kapcsolatos árkorlátot", valamint a sajátos nevelési igényű tanulók, valamint a szakiskolákba járók számára, illetve a nemzetiségi nyelveken készülő tankönyvek legmagasabb árát is.

Egyszínnyomással, ragasztott kötéssel készülő általános vagy középiskolai tankönyv nem kerülhet 1385 forintnál többe – mondja ki a rendelet. Színes kiadvány esetén a plafon 2195 forint, amit 510 forinttal lehet megfejelni kemény kötés esetén. E mellé még hatszáz forintot lehet elkérni, ha a könyvhöz hanganyagot vagy multimédiás tartalmat kínáló CD-t vagy DVD-t is mellékeltek. Vagyis: egy „felextrázott" kiadvány ára sem sokkal haladhatja meg a háromezer forintot.

Ez nagyjából rendben lenne, de ha valakinek sajátos nevelési igényű gyermekről kell gondoskodnia, már mélyebben kell a zsebébe nyúlnia. Amennyiben ugyanis olyan tankönyvre van szükség, amelyet legfeljebb ötszáz példányszámban állítanak elő, annak az ára a terjedelemtől és a kiviteltől függően nem egészen kétezertől tízezer forintig terjedhet. Egy százoldalas fekete-fehér kiadvány ára 1920 forint, de ugyanez a terjedelem négyszínnyomással már 5110 forintba kerül. Egy testesebb, háromszáz oldalnál vaskosabb kötetért viszont már valamivel több mint tízezret lehet elkérni.

Nem lesznek olcsók a nemzetiségi tankönyvek sem. Például egy ezer alatti példányszámban előállított százoldalas fekete-fehér kiadvány ára 1660 forint lehet, ami több mint kétszerese az ugyanilyen terjedelmű és minőségű közismereti tankönyvének. De ha többszínnyomást választanak, és a kötet ötszáz oldalt tartalmaz, azért már 11 ezer forintot kell fizetni.

Még rosszabbul járhatnak a szakképzésben részt vevő tanulók szülei. Ha az iskolában olyan tankönyvet írnak elő, amelyet ötszáz és ezer közötti számban nyomtatnak ki, a legolcsóbb, legfeljebb 160 oldalas kiadvány ára is 2500 forint. Ugyanez színesben 6650 forint, amit a kétségkívül magasabb nyomdaköltségekkel amúgy egyáltalán nem lehet megmagyarázni.

Nyomdaipari kérdésekben járatos forrásaink szerint ebben az esetben tankönyvenként nagyjából ezerforintnyi különbség lenne indokolt. A legrosszabbul azok járhatnak, akiknek olyan, kevesebb mint ötszáz példányban nyomtatott tankönyvre lenne szükségük, amelynek terjedelme meghaladja az ezer oldalt. Ebben az esetben ugyanis egy színes kiadvány ára elérheti a 25 ezer forintot. Ha van ilyen, az a szülők jelentős részének számára – figyelemmel arra is, hogy szakiskolákba általában nem a tehetősebb családok gyermekei kerülnek – nagyjából megfizethetetlen terhet jelenthet.

A rendelet az online tartalmakról sem feledkezik meg. Így meghatározza a tanulók számára készült digitális tananyagokért felszámolható árat is. Így például az egy tudásanyag elmélyítésére, alkalmazására és ellenőrzésére használható eszközökhöz iskolánként évente legfeljebb 32 ezer forintért lehet hozzáférést biztosítani.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.