galéria megtekintése

Tankönyvreform: sok hiba, olcsó kifogás

11 komment


Hargitai Miklós

Csaknem 3500 iskolába már kiszállították a tankönyveket, de a hátralévő 720 intézmény is időben megkapja a tankönyvcsomagokat – jelentette be Palkovics László oktatási államtitkár azon a szerdai sajtótájékoztatón, ahol a tanévkezdés kilátásairól beszélt.

Az államtitkár szerint az idei indulás kevesebbe kerül a szülőknek, mint a tavalyi, amit többek között azzal indokolt: az általános iskolák 1-4. évfolyamán ingyenesek a tankönyvek, a diákok 67 százaléka térítésmentesen kapja meg azokat.

Megkérdeztük Palkovicsot – miután a szaktárca nem válaszolt – arról a tegnapi cikkünkben szereplő, a tankönyvkiadók szövetségétől származó információról, hogy a pedagógusok többsége nem tartja megfelelőnek a rohammunkában készült állami tankönyvek színvonalát, és csak a 23 százalékuk tanítana ezekből, ha szabad lenne a választás. Az államtitkár válaszában kifejtette, hogy a tankönyvszektor részleges államosítása előtt még 14,5 milliárd forintos volt a piac, idén viszont már csak 10 milliárdot fizetnek a könyvekért, a különbséget pedig korábban nagyrészt a szülők állták.

Ha a kormány valóban ezt szánja magyarázatnak, az azt jelenti, hogy a 45 százalékos árcsökkenés fejében el kell fogadnunk a tankönyvek minőségének visszaesését, ráadásul összességében nem is csökkentek ennyivel a kiadások, az említett 10 milliárdos összegben ugyanis nincsenek benne az állami kiadványok kifejlesztésére fordított uniós és költségvetési milliárdok. Palkovics László ugyanakkor vitatta, hogy az új tankönyvek összességében gyengébbek lennének: ő úgy látja, hogy az egyértelmű hibák többségét már javították, a tananyagon belüli hangsúlyokról szakmai viták folynak, a könyvek ideológiai tartalma pedig egy szubjektív kategória, amit nehéz egyértelműen megítélni.

 

A témával foglalkozó szerdai cikkünk a tankönyvkiadók szövetségének (Tanosz) információin és felmérésein alapult, a szakmai szervezet pedig nemcsak a színvonalat kritizálta, hanem azt a módszert is, ahogyan a kormány ráerőlteti a gyenge állami tankönyveket az iskolákra. Álláspontjuk szerint az iskolák elvileg csak a hivatalos tankönyvjegyzékből választhatnának, ám azon 2014-ben a késve készült állami tankönyvek nem szerepeltek, így az intézmények csak jogellenesen juthattak hozzá, és hasonló szabálytalanságok azóta is minden évben előfordultak – tavaly például olyan kísérleti tankönyveket adott az iskoláknak az állam, amelyek nem mentek keresztül a jogszabályban előírt engedélyezési eljáráson.

Rajtuk spórolnak
Rajtuk spórolnak
Koncz György / Népszabadság

Azt a kérdést is föltettük, hogy mi lesz a tankönyvválasztás szabadságával 2018-ban, amikor a jelenleg használatos magánkiadású tankönyvek engedélyei lejárnak. Palkovics szerint addigra új alaptanterv és hozzá új tankönyvlista készül, vagyis elvileg újraindulhat a 2013 óta szünetelő tankönyv-engedélyezés.

Azt viszont újságírói kérdésre az államtitkár is elismerte, hogy a szeptemberben startoló szakgimnáziumi rendszer a szükséges tananyagok, tankönyvek és munkafüzetek nélkül indul el, ám ez szerinte nem hiba, hanem „lehetőség” arra, hogy a hiányzó anyagok elkészítésébe a pedagógusok is bekapcsolódhassanak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.