galéria megtekintése

Tankönyv-mizéria: Ellentmond a tanároknak a kormány

4 komment

MLF

Idén is akadtak gondok a tankönyvkiszállítással. A Történelemtanárok Egylete szerint több iskola más történelmi atlaszt kapott, mint amit kért. Ennek ellenkezőjét állítja az oktatási tárca, igaz, pár évvel ezelőtt is sikertörténetnek állították be a tankönyvellátás államosítását, miközben 38 ezer könyv nem érkezett ki időben. Egyébként hiába tiltakoznak a pedagógusok, az érettségi újraszabályozásával a kormány rákényszeríti az iskolákat az állami tankönyvek használatára.

Megérkezett a történelmi atlasz az iskolákba, de egyes helyekre nem az, amit megrendeltek – bírálta a tankönyvellátást a Történelemtanárok Egylete (TTE) egy október elején kiadott állásfoglalásában. A TTE kifogásolja, hogy a taneszköz nehezen használható a kis méretű, esetenként túlzsúfolt térképek és a tárgymutató hiánya miatt. Ezt az állami fejlesztésű történelmi atlaszt több iskola egy másik, bevált, évek óta használatban levő másik mű helyett kapta a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-től.

Az ügy elérte a politika ingerküszöbét is. A Jobbik képviselője, Szávay István írásbeli kérdéssel fordult a parlamentben az emberi erőforrások miniszteréhez, hangsúlyozva: az eljárás „komoly aggályokat vet fel, hiszen súlyosan sérti a tanszabadság és a szabad taneszköz-választás alapelvét”. Hétfőn Balog Zoltán nevében Rétvári Bence államtitkár válaszolt lényegében ellentmondva a pedagógusoknak. Rétvári szerint a KELLO minden esetben azt az atlaszt szállította ki, melyet az adott iskola megrendelt. Az államtitkár közölte: 1574 iskola 58,6 ezer nem állami fejlesztésű atlaszt rendelt, és ők ezeket a könyveket határidőre meg is kapták.

„Nekünk ezzel ellentétesek a tapasztalataink”

 

– nyilatkozta a Nol.hu-nak Miklósi László. A Történelemtanárok Egyletének elnöke azt mondta, több iskolában a régi atlaszt rendelték, de az újat kapták, volt, ahol az újat és a régit is megkapták, illetve valóban voltak olyan intézmények, melyek azt a könyvet kapták, amit rendeltek.

Fotó: Konyhás István / Népszabadság

Miklósi szerint az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetben (OFI) készült atlasszal ráadásul számos probléma akad. Bizonyos térképek túl kicsik, nem áttekinthetőek, ugyanakkor az atlaszban nincs tárgymutató, így nehezebben kezelhető, mint a régi. A TTE jelenleg is vizsgálja az új atlaszt, terveik szerint heteken belül egy hosszabb „hibajegyzéket” is összeállítanak.

Az van, amit az állam akar

Rétvári parlamenti válaszában azt elismerte, hogy 2017-től már csak az új atlaszt lehet használni az érettségin. Mindez azt jelenti, hogy hiába is rendelnek a régi, jobban használható atlaszokból az iskolák, rövid időn belül át kell térniük az újra, ha nem akarják, hogy ez problémákat okozzon az érettségin. Hiszen a vizsga alatt – amikor szorít az idő – inkább abból a könyvből dolgoznak a diákok, amit ismernek, tudják, hogy mit hol találnak benne. Azaz hiába szállítottak ki idén 58,6 ezer régi atlaszt, ha az érettségi vizsga követelményeinek újraszabályozásával az Emmi valóban korlátozza a tanszabadságot. Mindezt pedig arra hivatkozva teszi, hogy a régi atlaszokban kronológiai adatsorok vannak, tehát akár „puskázhatnak” is belőle a vizsgázók.

A kormány évek óta szűkíti a megrendelhető, választható tankönyvek listáját. Míg a 2014/2015-ös tankönyvjegyzékben még 4,2 ezer, ideiben már csak 2,5 ezer könyv szerepelt. Törvény szerint már csak két könyv közül lehet választani, de az oktatási kormányzat – részben a kiadók felvásárlásával, részben az állami fejlesztésű kísérleti tankönyvek preferálásával – abba az irányba nyomja a piacot, az iskolákat, hogy az OFI fejlesztette könyveket rendeljék meg.

A korábbi években komoly gondokat okozott a tankönyvellátás, miután a kormány államosította ezt is. 2013 szeptemberétől már csak az állami KELLO-n keresztül lehet intézni a könyvek rendelését. A Könyvtárellátó 444.hu-nak tavaly kiadott adatai szerint 2013-ban 38 ezer tankönyv nem érkezett meg időben az iskolákba, de volt olyan intézmény, ahol még fél évvel később is fénymásolatokból tanultak a diákok. A helyzet idén már sokat javult, ám a TTE állásfoglalása szerint még mindig akadnak gondok, esetenként valóban sérül a tanszabadság. Bár Rétvári ezt most határozottan tagadta, 2013-ban is „sikertörténetként" prezentálta a kormány a könyvkiszállítást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.