galéria megtekintése

Hemzsegnek az ostoba hibáktól a kísérleti tankönyvek, most kétmilliárdból kijavítják

6 komment


Kálmán T. Attila

Kétmilliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból javíthatja ki az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) a kísérleti tankönyveket, és fejlesztheti tovább a Nemzeti Köznevelési Portált.

A kísérleti tankönyvek és a diákok által alig használt weboldal fejlesztését eddig is az unió fizette: a 2,6 milliárd forint pályázati támogatás kézzelfogható eredménye a digitális tartalmakkal feltöltött honlap mellett 86 kísérleti tankönyv, 76 munkafüzet és 11 egyéb, tanulást segítő kiadvány. Ebből az összesen 173 kiadványból javítanak ki legalább 106-ot két ütemben, legkésőbb 2018 első féléve végéig.

A teljes támogatás minimum 60 százalékát a köznevelési portál „funkciófejlesztésére, továbbfejlesztésére és használatának elterjesztésére” kell költeni, a hibáktól hemzsegő kísérleti tankönyvek javítgatására 800 millió forint jut.

A weboldalnak sem árt a figyelem: a diákok alig ismerik, és sok pedagógus szól róla fitymálóan azért, mert a digitális tananyag nagy része nem interaktív, csupán a kísérleti tankönyvek szkennelt változatát tartalmazza. Mivel már eddig is csaknem másfél milliárdot költöttek rá, kérdés, hogy az újabb 1,2 milliárd mire lesz elég.

 

A szeptember elején elnyert pályázat fényében az világos, hogy a kormány továbbra sem szándékozik liberalizálni a tankönyvpiacot. Az OFI ehelyett rengeteg pénzt költhet el az állami tankönyvek ráncfelvarrására.

A 106 könyv kijavítását az indokolja, hogy pedagógusok és szakmai szervezetek is rengeteg hibát jeleztek. Nehezebben orvosolható, hogy egyes tantárgyak könyveiből nem lehet felkészülni emelt szintű érettségire, mert komplett témakörök maradtak ki. A politikai kritikák más lapra tartoznak, de legutóbb az okozott botrányt, hogy az egyik nyolcadikos történelemkönyv arra biztatja a diá­kokat, érveljenek Orbán Viktor bevándorlásról szóló beszéde mellett.

Kísérleti tankönyv. Újra megpróbálják
Kísérleti tankönyv. Újra megpróbálják
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az OFI azt hangoztatja, hogy a tankönyveket folyamatosan javítani, aktualizálni kell. Tavaly decemberben Borhegyi Péter tankönyvfejlesztő odáig ment: azért hívják kísérletinek a tankönyveket, mert a hiányosságokat a tanárok és a diákok visszajelzései alapján javítják. Mint most kiderült, ez 2018 júniusáig biztosan folytatódhat, miközben sokak szerint morálisan aggályos gyerekeken kísérletezni.

A néhány száz forintért megrendelhető, ezért népszerű állami tankönyvekért a tanárok sincsenek oda. Az OFI 2016. májusi jelentését a Magyar Nemzet összegezte, ebből pedagógusok visszajelzései alapján az derült ki, hogy a tanárok mindössze 22,7 százaléka tanítana újra szívesen a kipróbált könyvből. Igaz, 55 százalékuk azt mondta, a könyv átdolgozása után fontolóra venné, hogy újra a kísérleti könyvből oktasson. Azonban az államosított tankönyvpiac miatt a gyengén sikerültek helyett sem választhatnak már bevált tankönyvet a pedagógusok. Csak bízhatnak abban, hogy a javításra elnyert pénz jól hasznosul.

Hibajegyzék

► Az egyik kilencedikes történelemkönyv szerint Nagy Lajos idején négy tenger mosta az ország partjait. Ugyanott modern víztárolókkal illusztrálták az ókori Mezopotámiát.

► A tankönyvben 58-ból 54 térkép problémás, rossz irányban folynak a folyók, Visegrád pedig a Duna bal partján fekszik.

► A hetedikeseknek szánt irodalomkönyv a Nyugat-imádatot szidja, az egyik munkafüzetben az szerepel, hogy a finnugor rokonságot a Habsburgok találták ki és erőltették ránk.

► A hatodikos természetismeret- könyv alapján a fiúk és a lányok szellemi képességeiket tekintve is különböznek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.