Tanítási időn túl szabad a fideszes propaganda?

A budafoki Fidesz szerint semmi nem tiltja, hogy iskola adjon helyet politikai rendezvénynek.
Politikai pedofilnak nevezte Szabolcs Attila fideszes országgyűlési képviselő-jelöltet (Budafok polgármesterét) a Demokratikus Koalíció, miután kiderült: nemrég egy iskolaközpontban tartott politikai fórumot és gyűjtött támogatói aláírásokat. A helyi Fidesz szerint semmi nem tiltja, hogy iskola adjon helyet politikai rendezvénynek, a gimnázium igazgatója pedig azt mondja: a Jobbikon kívül bármelyik politikai erő előtt nyitva áll az intézmény.

„A Fidesz neveletlensége és gátlástalansága nem ismer határokat. Budafok-Tétény 'orbánista' polgármestere már arra vetemedett, hogy iskolában kampányoljon. Az Egyenlítő blog beszámolója szerint a Szent Benedek iskolaközpontban állították fel a nevével és arcképével díszített kitelepülő pultokat, ott gyűjtik az aláírásokat. Nyilván a keresztény tanítás iránt megmutatkozó tudatlanság vezette arra a Fideszt, hogy kiskorúak között terjessze bűnös és korrupt világrendszerét. Szabolcs Attila egyike lenne azoknak a kufároknak, akiket Jézus kikerget a templomokból, és a iskola névadója, Szent Benedek nyilván hasonlóképpen cselekedne" - fogalmazott közleményében Niedermüller Péter, a DK egyik alelnöke.

Sebes Gábor, a XXII. kerületi önkormányzat Fidesz-KDNP frakciójának vezetője szerint a fényképet közreadók tévednek abban, hogy iskolában nem rendezhető választási fórum. Lapunk megkeresésére rámutatott, hogy a törvény szerintük egyértelműen rendelkezik: addig nem folytatható politikai tevékenység, amíg az óvoda, iskola vagy kollégium „ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét".

Mivel a Szabolcs Attila által tartott lakossági fórum tanítási időn kívül (délután fél hatkor) volt, ezért a Fidesz álláspontja szerint minden törvényi előírást betartottak.

„Természetesen baloldali politikusok is élnek ezzel a lehetőséggel. A fóti iskolában például Bajnai Gordon focizott. Nem is egyedül, hanem más politikusokkal és a helyiekkel, majd ezt közzétette Facebook-profilján. Márciusban tudtommal Felsőpakonyban és Pécelen, meg természetesen még más helyeken is az iskolában lesz választási fórum, mert sok helyen nincs is más terem, ahol a helyiek összegyűlhetnének" - fogalmazott lapunknak Sebes Gábor.

Az újbudai Szent Benedek Gimnázium és iskolaközpont nem először látott vendégül politikai vezetőt, 2011-ben például Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és a kerület vezetői tették tiszteletüket az intézményben; erről számos fénykép is látható az iskola honlapján.

Deák István igazgató a Népszabadság megkeresésére úgy fogalmazott: miután az esemény tanítási időn kívül volt, így nincs benne kivetnivaló. Kérdésünkre hozzátette, hogy a Jobbikon kívül minden más politikai szervezet előtt is hasonló esetben nyitva áll az iskola kapuja.

Budafok sokáig billegő kerület volt, nyert már korábban SZDSZ-es, független, MSZP-s is, legutóbb viszont harmadszor lett polgármester a jelenleg Fidesz-KDNP-s, korábbi MDF-es Szabolcs Attila. Ez a körzet volt eleddig Lendvai Ildikó hagyományos parlamenti kerülete, az MSZP volt elnöke azonban néhány hónapja bejelentette: visszavonul a parlamenti politizálástól. Szabolcs ezúttal az összevont körzet országgyűlési képviselőjelöltjeként próbál szerencsét, a baloldali szövetség pedig Gréczy Zsolt volt újságírót, Gyurcsány Ferenc egykori főtanácsadóját indítja a kerületben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.