Tanévkezdés: az ellenzék káoszról, a kormány rendről beszél

Tiszteletre méltó fegyelmezettséggel küzdenek a pedagógusok Balog Zoltán szerint; az ellenzék viszont attól tart, a tanévkezdéskor megint szétesik a rendszer.
Minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy sikeres legyen a következő tanév – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere kedden a fővárosban rendezett szakmai tanévnyitón. Balog Zoltán közölte: tiszteletre méltó fegyelmezettséggel küzdik végig a pedagógusok a köznevelés megújítását, amely az elmúlt 25 év legnagyobb átalakítása. Megjegyezte ugyanakkor, hogy minden megújítási folyamat konfliktusokkal jár, és az eredmények nem egy-két év múlva jelentkeznek

A megújulás nem pont-, hanem rendszerszerű, és a cél egy erős nemzeti középosztály kiépítése, amely képes "magával húzni azokat", akik még nem tartoznak oda. Hagyomány és modernitás a meghatározó stratégiai értékek – vélte Balog Zoltán, aki azt szeretné, ha az intézményi reform a tartalmi kérdések felé fordulna és versenyképes tudást tudnának a diákoknak biztosítani.

A pedagógus életpálya-modellről a miniszter azt mondta: a változások közepén járnak, de bízik benne, hogy az előnyöket már érzékelik. Fontos, hogy az intézményfenntartó rendszer és a pedagógusok között itt is erősítsék az együttműködést. Kitért a Klebelsberg ösztöndíjprogramra is, amelynek keretei között majdnem 500 pedagógus képzi magát komoly állami támogatással.

Szavai szerint rendelkezésre áll minden ahhoz, hogy sikeres legyen a következő tanév: a hit abban, hogy összefogással meg tudják valósítani a céljaikat, a szándék a partnerségre, az együttműködésre, a bizalom és a szükséges infrastruktúra, taneszközök, tantermek, megfelelő tantervek és a pedagógusok.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár azt mondta: a köznevelési rendszernek és iskolának a tudás mellett identitást is kell adnia. A köznevelés megújítása ezt a célt szolgálja - rögzítette. Jelezte: a most induló tanévben osztálytermi gyakorlat során próbálják ki az új tankönyveket, a tananyagfejlesztés ugyanakkor egy több éves folyamat. Azt kérte, a pedagógusok segítsék ezt tapasztalataikkal.

Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár a hároméves kortól kötelező óvodáztatás kapcsán kiemelte: az óvónők számát is növelni kell az infrastruktúra fejlesztése mellett. A helyettes államtitkár a korai iskolaelhagyás csökkentését célzó programokat is sürgetett.

Ellenzéki aggodalmak

A szocialista Kunhalmi Ágnes szerint újra bebizonyosodott: a Fidesz közoktatási rendszere működésképtelen. Az ellenzéki politikus az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében a közoktatás mérlegét egy héttel a tanévkezdés előtt a túl drága és értelmetlen laptopbeszerzésben, a késve történő tankönyvkiszállításban, az elmaradó tanári tankönyvekben vonta meg és kitért a központosított Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) visszabontásáról szóló "homályos utalgatásra" is.

Kunhalmi Ágnes összegzése szerint a Fidesz oktatáspolitikája eddig minden évben csődöt mondott, az államosított közoktatási mamutintézmény, a Klik létrehozása óta válságban van, a tankönyvpiac államosítása pedig minden évben csúszó, vagy meg sem érkező tankönyvkiszállítást eredményezett.

A kormánynak észre kellene vennie, hogy a tervgazdaság negyed évszázada megbukott. A hónapok óta elnöktelen Klik és a Kello tankönyvellátó soha nem lesz képes elvégezni a feladatát - fogalmazott Kunhalmi Ágnes, aki szerint a létrehozott káosz helyett az iskolákban jelenlévő, dolgozó tanárokra és vezetőkre, a szülők és gyermekek bevonására, közvetlen együttműködésére építő rendszert kell teremteni.

Itt az új tankönyvkáosz?

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az új tanév újabb tankönyvkáoszt hozhat, sajtóinformációk szerint a pedagógusok néhány nappal a tanévkezdés előtt még mindig nem kapták meg a példányukat az új tankönyvekből. Erről Arató Gergely, a DK oktatási szakpolitikusa beszélt kedden Budapesten sajtótájékoztatón. Elmondta, ezeket a köteteket már hónapokkal ezelőtt meg kellett volna kapniuk a tanároknak, hogy felkészülhessenek.

Az ellenzéki politikus azt mondta, bíztak abban, hogy a kormány tanul az előző év hibáiból, amikor a diákok jelentős része csak a félév végére jutott hozzá a tankönyvéhez. Emlékeztetett arra, hogy most már nem csupán a terjesztés, hanem a kiadás is állami kézben van.

Arató Gergely ugyancsak sajtóhírekre hivatkozva közölte, hogy a csomagolóközpontban kaotikus állapotok uralkodnak, diák- és közmunkások megfelelő szervezés és irányítás nélkül dolgoznak. "Garantálható, hogy ebben a rendszerben idén is bajok lesznek a tankönyvekkel, idén sem fogják megkapni a diákok a megfelelő csomagokat" – fejtette ki álláspontját. Problémaként említette, hogy a szülők egy része nem kapta meg idejében a tankönyvcsekkeket.

Arató Gergely azt mondta, követelik, hogy a kormány legyen úrrá a saját maga által okozott káoszon személyi vagy szervezeti változtatásokkal. A DK szerint a szabad tankönyvválasztás és tankönyvkiadás jelentene garanciát az egyre jobb színvonalú tankönyvekre – hangsúlyozta.

A 444.hu hétfőn írt arról, hogy több iskolába sem érkeztek meg a tanári példányok a tankönyvekből, a Könyvtárellátó budaörsi raktárában pedig állítólag nagy a kavarodás.

Együtt-PM: Ne verjék szét a rendszert!

Az Együtt-PM Szövetség azt követeli az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy ne kényszerítse folyamatos küzdelemre a pedagógusokat, többek között ne verje szét a működő e-napló rendszert, hanem bízza az iskolákra a szoftverbeszerzést, hiszen azok eddig is remekül megbirkóztak ezzel a feladattal. Szabó Szabolcs, az Együtt-PM színeiben politizáló független országgyűlési képviselő közleményben az Index cikkére hivatkozva azt írta: bizonytalanná vált, lesz-e szeptembertől elektronikus napló minden iskolában. Ennek oka, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) olyan zavaros központi közbeszerzési eljárást akart kiírni a programok megvásárlására, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) nyolc eljárást is indított az ügyben - ismerteti. Az egésznek szerinte csakis az az oka, hogy a központi oktatási kormányzat szerint a központosítás mindent megold, és ezért akár működő rendszereket is felforgatnak. Ugyanezt látták a tankönyvellátás esetében is, ahol kizárólag a központosítás érdekében verte szét a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. az évek óta működő rendszert - közölte, hozzátéve: egy új programra való átállás nem egyszerű dolog, ahhoz képzés kell. Az Együtt-PM Szövetség attól tart, hogy "a minisztériumi bénázás" miatt szeptembertől egy eddig működő rendszer válik majd működésképtelenné, visszatérünk az egy évtizeddel előtti - papírnaplós, ellenőrző füzetes - állapothoz.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.