Tanársztrájk: Mendrey délután értékel

Azt azért túlzás lenne mondani, hogy feketébe és kockásba borult az ország péntek reggel. A pedagógussztrájk nagyrészt zárt kapuk mögött zajlott, így kevésbé volt látványos, mint a legutóbbi polgári engedetlenségi megmozdulás, ahol a tanárok és az iskolák előtt gyülekező, őket támogató civilek találkozhattak.
Kevesebben is vettek részt, mint múltkor, bár a részvételi felmérések majd csak délután 2 órára futnak be a PDSZ központjába.

A részvételi kedvet gyengíthette egyebek mellett, hogy a tanárok mérlegelték és sok helyen komolyan vették a kormány felől, az iskolafenntartóktól vagy a helyi települési vezetéstől jövő kimondott vagy burkolt fenyegetéseket.

Mérsékelte a lelkesedést az is, hogy sok vélemény szerint egyszerűen nem lehet minden második héten sztrájkolni, sokkal inkább szükség volna egy ütős, határozott és nagy tömegű fellépésre, amely nem munkaidőben zajlik, így nem állítja állandó dilemma elé a tanárokat a részvétel tekintetében. Nem hívhatja minden második héten más szakszervezet sztrájkba a pedagógusokat. Mint ismeretes, a mostani demonstrációt a PDSZ hirdette meg, április 20-ra pedig a PSZ jelentett be egész napos sztrájkot.

A tiltakozásokat elindító budapesti Teleki Blanka Gimnázium előtt is kevesebben gyűltek össze a múltkorinál, körülbelül százan lehettek. A tiltakozók tábláin nyersebb szövegek is megjelentek, egy úr töviskoronát tett a fejére a kötelező hitoktatás ellen tiltakozva, mások pedig az összefogást hirdették táblájukon. Valóban, úgy érezzük, egy közösen szervezett, koncentrált demonstráció nagyobb erőt mutathatna fel.

Mendrey László, a PDSZ elnöke későbbre ígért tájékoztatást, délelőtt egy gödöllői konferencián vett részt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.