galéria megtekintése

„Az egész oktatási rendszer van most már veszélyben” – tanárlázadás pontról pontra

2 komment


Doros Judit

Csütörtökön Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója korábbi ígéretének megfelelően egyórás sztrájkot hirdetett március 30-ra. Összefoglaljuk, mi vezetett idáig.

2015. november

– Gond van az iskolák fenntartásával, üzemeltetésével, finanszírozásával. Szakmai kérdésekben is ellentétek feszülnek. A diákok és tanárok terhei elviselhetetlen méreteket öltöttek, ugyanakkor a nemzetközi összehasonlítások alapján a színvonallal sem dicsekedhetünk. Az egész oktatási rendszer van most már veszélyben. Kaotikussá vált minden. Bizonytalanság, elkeseredettség, sokszor apátia uralkodik a tanári szobákban – fogalmazták meg nyílt levelüket 2015 novemberében a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

A dokumentumot Pilz Olivér, a közalkalmazotti tanács elnöke írta alá. Mielőtt nyilvánosságra hozták volna, a levelet eljuttatták a tankerület vezetőjéhez, Dr. László Istvánhoz, akitől továbbkerült előbb a Klik helyi vezetőjéhez, majd az oktatási államtitkárságra.

 

2016. január 6.

Mivel a nyílt levelükre nem érkezett reakció, a hermanosok januárban nyilvánosságra hozták azt. Közölték: „szakmai egyeztetés” gyanánt kategorikusan elutasítják a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Karral történő tárgyalásokat, szerintük ugyanis a kormány ilyenkor saját magával egyeztet, nem egy hiteles szakmai körrel.

2016. január 13.

Rövid időn belül tizennyolc iskola teljes tantestülete állt a hermanosok mellé, köztük az elsők között van a Pukli István vezette budapesti Teleki Blanka Gimnázium is. A csatlakozó iskolák, szülők, szakmai szervezetek a www.tanitanek.com oldalon jelzik szimpátiájukat, számuk néhány hét alatt több tízezerre nő.

2016. január 27.

A reformokat követelő tanárok elsöprő támogatottsága láttán a kormány is eszmélni kezd. Balog Zoltán államtitkár országjáró konzultációra indul, elsőként a miskolci pedagógusokkal találkozik. Igyekeznek „szűrni” a közönséget, csak előzetes regisztrációval lehet bemenni a rendezvényre, ahol Balog az ominózus kijelentést teszi: „kicsit túltoltuk a biciklit”. A bicikli később a tiltakozó megmozdulások egyik jelképe lesz. Az államtitkár közölte: nem akarnak hozzányúlni a sokak által utált Klikhez, de lesznek belső korrekciók. A fenntartó azonban továbbra is az állam által létrehozott gigaintézmény marad.

2016. február 3.

Fogadóóra címmel fáklyás felvonulást szervezett Miskolcon a Pedagógus Szakszervezet, az Autonóm Területi Szakszervezet, a Magyar Zeneművészek és Táncpedagógusok Szakszervezete, a PDSZ, valamint a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. Országszerte több nagyvárosban is tüntettek, így Győrben, Budapesten, Pécsen, Szombathelyen, Szegeden, Sopronban és Veszprémben. A tüntetők azt hangsúlyozzák: nincs hová hátrálniuk, s bármeddig képesek elmenni követeléseikért.

2016. február 6.

Balog Zoltán leváltja Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkárt, Palkovics László felel a közoktatásért és a felsőoktatásért.

2016. február 9.

Az oktatási tárca vezetője által életre hívott Köznevelési Kerekasztal első ülését tartja. A résztvevők: a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet, az Eszterházy Károly Főiskola, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Országos Köznevelési Tanács, a Pedagógusok Szakszervezete, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Nemzeti Pedagógus Kar, a Nemzeti Ifjúsági Tanács, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság, és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. A hermanosokat az igazgatójuk képviseli, a tanárok azonban nem tartják legitimnek a fórumot. A PDSZ vezetője, Mendrey László részt vesz az első ülésen, később visszalép. Galló Istvánné, a PSZ vezetője a kezdetektől arról beszél: a kormánnyal több mint fél éve tárgyaló Pedagógus Sztrájkbizottság az egyeztetések platformja, nem a kerekasztal.

2016. február 13.

A Pedagógusok Szakszervezete felhívására tüntetés a Kossuth téren.

2016. február 13.

Klinghammer István az Orbán-kormány volt felsőoktatási államtitkára szerint olyan pedagógusokra van szükség, akik okosak, erkölcsösek, és ezeket az értékeket adják át a diákoknak. – Ezért vagyok pipa, ha a tévében nézem, hogy borotválatlan, kócos, kockás inges tanári kar grasszál – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjúban. A kockás ing lett a tanárlázadások másik szimbóluma.

2016. február 16.

A tiltakozó pedagógusok alternatív oktatási kerekasztalt hoznak létre Civil Közoktatási Platform néven. Négy pontban fogalmazták meg követeléseiket, köztük azt kérve: a kormány haladéktalanul kezdjen érdemi egyeztetéseket valódi szereplőkkel egy új közoktatási törvény elkészítéséhez, s emeljék meg az oktatásra fordított GDP-hányadot.

2016. február 29.

„Ne engedd a gyerekedet 2016. február 29-én iskolába! Fogjunk össze, így a gyerekek felügyelete is megoldható aznapra, és láthatóvá válik az is, hogy mi, szülők szeretnénk-e a változást!” – ezzel a felhívással indította el egy kétgyermekes édesanya, a szegedi Puskás Krisztina a „Nem leszek suliban” elnevezésű facebookos csoportot, február 10-én. Rövid időn belül közel harmincezren jelezték, csatlakoznak az akcióhoz, s a becslések szerint közel ötvenezerre tehető azoknak a gyerekeknek a száma, akik tényleg nem mentek el iskolába a „szökőnapon”.

2016. március 15.

Pukli István március 15-én a civilek által szervezett, több tízezer tiltakozót megmozgató Kossuth téri tüntetésen szólította fel a miniszterelnököt és Áder János köztársasági elnököt: kérjenek bocsánatot azoktól, akiket az elmúlt hat esztendőben megaláztak. Azt is követelte, hogy a hitelét vesztett Balog Zoltán miniszter és Palkovics László államtitkár vonuljon vissza, helyettük pedig értő kezekbe kerüljön az oktatás ügye. Három: Varga Mihály nemzetgazdasági és Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter kapcsolódjon be az oktatás reformjáról szóló tárgyalásokba, a pénzcsapokat ugyanis ők kezelik, fajsúlyos kérdésekben nekik van valódi döntési jogkörük. Orbán Viktor erre úgy reagált, hogy szerinte Pukli viccelt, és nem kell a szavait komolyan venni. Pukli visszaüzent: nagyon is komolyan gondolta, amit mondott.

2016. március 16.

Orbán Viktor viccnek nevezi Pukli István felszólítását.

2016. március 22. 

Rétvári Bence államtitkár tesz bejelentést arról, hogy nyáron megszűnik a Klik neve.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.