galéria megtekintése

Tanári érvelés: sztrájk munkaidőn kívül

6 komment


Doros Judit

Ma kiderülhet, miként tervezi a Tanítanék Mozgalom a Teleki Blanka Gimnáziumot igazgató Pukli István által március 15-én bejelentett munkabeszüntetést, avagy polgári engedetlenségi akciót. Hétfőn éjjel ugyanis erről egyeztettek az érdekeltek. Ezt megelőzően a két meghatározó szakszervezettel is tárgyaltak – és gyökeresen eltérő álláspontokkal találkoztak.

Mendrey László élen jár a sztrájkszervezésben
Mendrey László élen jár a sztrájkszervezésben
Szigetváry Zsolt / MTI

Míg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével közös megmozdulást készítenek elő Pukliék – Mendrey László PDSZ-elnök és Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója ma együtt tart sajtótájékoztatót –, a Pedagógusok Szakszervezete ellenzi a sztrájk meghirdetett formáját.

 

Mendrey viszont már be is jelentette: megvannak a törvényes munkabeszüntetés feltételei. Erről lapunknak korábban elmondta: a PDSZ sztrájktárgyalásokat kezdeményezett a kormánnyal, s március 9-én, egy Orbán Viktornak írt levélben bejelentették, folytatni szeretnék a tavaly felfüggesztett egyeztetéseket az oktatásról. Amennyiben nem ülnek velük egy asztalhoz, úgy van jogalapjuk arra, hogy figyelmeztető sztrájkot szervezzenek – tette hozzá.

A PDSZ már el is küldte Pölöskei Gábornénak, a Klik elnökének azt a levelet, amelyet 2013-ban elődjétől, Marekné Pintér Arankától kaptak a sztrájk esetére vonatkozó elégséges szolgáltatásokról. Ebben az áll, hogy sztrájk idején a Klik minden tankerületben biztosítja a tanulók elhelyezését. Mendrey ehhez tegnap annyit fűzött hozzá: a további lépéseket attól teszik függővé, mit válaszol a kormányzat a levelükre. De sejtetni engedte: március 30-án valamilyen formában együtt tiltakoznak majd Pukliékkal.

A Pedagógusok ­Szakszervezete az elnök, Galló Istvánné és Pukli egyeztetése után közleményt adott ki. Ebben az áll: minden pedagógus alkotmányos joga, hogy kifejezze véleményét az oktatáspolitikáról. Ám „a legfontosabb szempont a gyerekek felügyeletéről való gondoskodás". Ezért a PSZ azt javasolja, hogy a véleménynyilvánításra munkaidőn kívül, 16 óra után kerüljön sor, így biztosítva, hogy „egyetlen tanuló se maradjon felügyelet nélkül".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.