Támogatja-e Botka az olimpiát?

Szegeden politikai harc bontakozott ki a 2024-es olimpia támogatása körül. A KDNP azzal vádolja a várost irányító szegedi baloldalt, hogy naponta váltogatja az álláspontját. Botka László polgármester elvben támogatja az olimpiát, de konkrétan a kormány „provokatív” javaslatát nem.

A szegedi KDNP-frakció javasolta a baloldali városvezetésnek, az önkormányzat szándéknyilatkozatban támogassa, hogy Budapest pályázzon a 2024-es olimpia megrendezésére, és Szegedet is vegyék be a versenyhelyszínek közé. A szegedi baloldal nevében először Solymos László alpolgármester (MSZP) kitérően nyilatkozott: azt mondta, nem időszerű a kérdés.

Egy nap múlva azonban Botka László polgármester kijelentette: nemcsak kell, de érdemes is küzdeni az olimpiáért. Újabb egy nap múlva, június 26-án viszont Botka nem engedte napirendre venni a városi közgyűlésben a KDNP javaslatát a szándéknyilatkozatról. Még ugyanazon a napon a Demokratikus Koalíció szegedi vezetője közölte: pártja nem támogatja az olimpia magyarországi megrendezését.

Július 1-jén egy tévéinterjúban úgy nyilatkozott Botka László, hogy ő és pártja elvileg támogatná a 2024-es olimpia ötletét, ám a gyakorlatban nem kívánják megszavazni az erről szóló parlamenti előterjesztést. A délmagyar.hu portálon Haág Zalán, a szegedi KDNP-frakció vezetője felszólította a polgármestert, hogy vessen véget a kettős beszédnek, és a következő közgyűlésen szavazza meg a KDNP-frakció indítványát.

A KDNP azt hangsúlyozza, hogy ha Szeged támogatná a 2024-es magyarországi olimpiát, akkor egyes versenyeknek helyet adhatna a város. Így külön infrastrukturális fejlesztésekhez és példa nélküli városmarketinghez juthatna.

A szegedi MSZP-sek hezitálása összefüggésben lehet a pártban uralkodó bizonytalansággal. Noha az MSZP fővárosi képviselői megszavazták a Fidesz javaslatát, a szocialista párt vezetőségében az az álláspont kerekedett felül, hogy amíg 4 millió szegény ember van az országban, addig nem támogatják, hogy a kormány az olimpiára költsön hatalmas összegeket.

Haág Zalán levelére Botka László így reagált: „Én és pártom elvi szinten támogatom annak a lehetőségét, hogy Magyarország megméresse magát egy olyan válogatáson, ami végre nem csak a leggazdagabb országok leggazdagabb városainak ad lehetőséget olimpia rendezésére. De azt a provokatív szándékú határozati javaslatot, amit a kormány ezzel kapcsolatban benyújtott: nem!”

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.