galéria megtekintése

Kilövési engedély a nemzeti parkokra

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 05. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

„Keresztény és polgári” erdőtörvényben reménykednek, a természetvédelmet a kormány szerint nem kell túllihegni.

A Népszabadság információi szerint az utóbbi 20-30 évben kialakult struktúra teljes lerombolására készül a kormány az állami természetvédelemben. Az elképzelések része a nemzeti parki hálózat fölszámolása és a vadászati, az erdészeti, illetve a természetvédelmi törvények egybegyúrása.

Újabb trófea? Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes megtekint
Újabb trófea? Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes megtekint
Kovács Tamás / MTI

Hogy új szabályozás formálódik, azt szakmai körökben hetek óta beszélik: lapunkat a legnagyobb civil zöldszervezetek egyike kereste meg a hírrel, de a készülődés nyomait az erdő-, illetve vadgazdálkodással foglalkozó szervezetek online felületein is meg lehet találni. A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége honlapján például ez olvasható: „Az erdőtörvény, ami most hatályban van, nem éppen olyanra sikerült, mint amilyenre kellett volna (...) A mi véleményünk nélkül most nem fognak erdőtörvényt alkotni. Az nyugtat meg minket, hogy ezt az erdőtörvényt úgy fogják létrehozni, hogy az valóban

 
keresztény, polgári és nemzeti értékrendek mentén

fog megfogalmazódni, és a napi életünket nem megnehezíteni, hanem könnyíteni fogja”. Az utóbbi állítást az általunk megkérdezett, a kormányzathoz közel álló szakértők is a meglévő természetvédelmi szabályok fellazítására vonatkozó utalásként értelmezik.

Még egyértelműbben foglalt állást októberben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, aki egy erdélyi vadászati eseményen a Krónika hírportálnak azt nyilatkozta: átfogó, az erdő-, a természetvédelmi és a vadászati törvényt összehangoló szabályozást készítenek, amely a vadászok és természetvédők között megkötött egyezményre épül.

(Ilyen megállapodás nem létezik. A politikus feltehetőleg arra gondolt, hogy amikor 2011-ben védett madárfajok vadászhatóvá tételéért lobbizott, a képtelen ötletet az országos felháborodás miatt nem sikerült megvalósítani, és a botrány elcsitítása végett született egy egyezség, amelynek nyomán a vadászható fajok köre érdemben nem bővült. A dokumentumban szó sincs új szabályozásról, az viszont szerepel benne, hogy a meglévő szabályok 2017-ig nem változnak.)

Úgy tudjuk, a természetvédelmi szabályozás felpuhításáért, a vadászati és az erdőgazdálkodási érdekek előtérbe helyezéséért most is erős lobbicsoportok szálltak harcba, és az elképzelés összecseng a miniszterelnöknek a gazdasági erőforrások újraosztására, illetve az iparosítás akadályainak eltakarítására irányuló elképzeléseivel is.

Ennek jegyében várhatóan megszűnik a nemzeti parkok jelenlegi struktúrája – azaz a természetmegőrzés legfontosabb intézményi garanciája –, és lesz egy központi igazgatóság a fővárosban. A meglévő nemzeti parkok ennek a helyi fiókjaivá válhatnak a kormányhivatalok irányítása alatt, minimális létszámmal, jogosítványok nélkül.

A nemzeti parkok a gazdálkodáshoz szükséges eszközeiket is elveszíthetik. Forrásaink szerint van szándék az eddig általuk kezelt földek szétosztására, és arra is, hogy a nemzeti parki erdőterületek az állami erdőgazdaságokhoz kerüljenek.

Lapunk információi szerint a környezet- és természetvédelmet felügyelő helyettes államtitkár a közelmúltban egy állománygyűlésen az új irányt kijelölve úgy fogalmazott:

a természetvédelmet a jövőben nem kell „túllihegni”,

a Natura 2000 hálózathoz tartozó területeken például nincs szükség komoly korlátozásra, ezeken a területeken minden beruházási engedélyt ki kell adni.

A teljes átalakítás a parlament fenntartható fejlődési bizottságának mai ülésén is téma lesz, ahol a szaktárca, vagyis a földművelési minisztérium képviselője „a természetvédelmi igazgatás aktuális kérdéseiről” ad tájékoztatást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.