Mit keresett a TEK-vezér a furcsán megnyitott Lendvay utcában?

A helyszínen tájékozódott Hajdu János, a TEK vezetője a netadó elleni tüntetésen, amikor demonstrálók megrongálták a Fidesz Lendvay utcai székházát. Az épületben a rendőrök a helyszíni szemle alkalmával vodkásüveget, betondarabokat és mobiltelefonokat is találtak.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója is megjelent a Fidesz székházánál, amikor a netadó elleni tüntetés résztvevői a pártközpontra támadtak – erősítette meg információnkat a TEK sajtóirodája. Kérdésünkre írásban csak annyit közöltek, hogy a parancsnok az „említett helyszínen jelen volt, ahol szolgálati feladatait teljesítette”.

Repültek az alkatrészek a kormánypárt székházába
Repültek az alkatrészek a kormánypárt székházába
M. Schmidt János / Népszabadság

Arra viszont nem kaptunk választ, hogy az utóbb erőszakos megnyilvánulásoktól sem mentes demonstráció kapcsán felvetődött-e olyan körülmény, amely a terrorelhárítók érdeklődését is felkelthette. Viszontkérdésünkre csupán annyit írtak, hogy Hajdu János a helyszínen tájékozódott.

A hatályos szabályozás szerint a TEK egyebek mellett elemzi és értékeli Magyarország terrorfenyegetettségének helyzetét, valamint szervezi és koordinálja a terrorcselekmények megelőzését és elhárítását végző szervek tevékenységét. Emellett feladatai lehetnek különösen fontos állami rendezvények, védett személyek és objektumok biztosítása kapcsán. A terrorelhárítás dolga továbbá a fegyveres bűnözők elfogása. Ezzel szemben a Fidesz székháza nem védett létesítmény, bár lehet, hogy ott a tüntetés idején – ami kevésbé valószínű – védett személy tartózkodott.

Terrorveszélyről sem lehetett szó, bár 1998 júniusában pokolgép robbant a Lendvay utcai épület egyik magasföldszinti erkélyén. Ám most nyilván ettől sem kellett tartania senkinek. Ha csak nem arról van szó, hogy egy kormányellenes megmozdulás eleve magában hordozza a terrorcselekmény gyanúját. Nem kizárt persze, hogy Hajdu János – aki nem mellesleg a miniszterelnök bizalmasa – valóban csak érdeklődő kívülállóként jelent meg a helyszínen. De ennek ellentmond, hogy szolgálati feladatot látott el.

Különben nagy halomnyi elektronikai hulladékot zúdítottak a netadó elleni tüntetés résztvevői október 26-án a Fidesz Lendvay utcai székházára az ügyet jól ismerő forrásunk szerint. Ezért többek ellen csoportos garázdaság bűntettének gyanúja miatt indult eljárás, és nekik vélhetően az épületben okozott kárért is felelniük kell – már ha valaha kiderül, hogy ki és mit hajigált az újabb sarc kiváltotta felháborodásában.

A tettesek azonosítása azért sem tűnik egyszerű feladatnak, mert informátorunk szerint a székházban talált tárgyakon nem különösebb igyekezettel próbáltak ujjnyomot vagy más, a lehetséges elkövetőkre utaló anyagmaradványt találni. Az igazság kedvéért: egy-két ujjnyomot azért rögzítettek. De nem jártak el olyan körültekintően, mint az Orbán Ráhel esküvőjén ellopott két mobiltelefon ügyében.

Akkor vagy kéttucatnyi személytől DNS-mintát vettek, hogy milliós költséggel megállapítsák, valóban a személyzet tagjai közül került-e ki a százezernél nem sokkal több kárt okozó tolvaj. Most mindez vélhetően elmaradt, így legfeljebb annyi biztos, hogy a rendőrök mit találtak abban a három irodában, amelybe a betört ablakokon keresztül mindenfélét bedobáltak. Például előkerült egy vodkásüveg, ami állítólag el sem tört.

Volt emellett még két-három, nem túl nagy méretű, talán a kidőlt kerítés maradványaiból származó betondarab, de az idegen tárgyak többsége valamilyen kisebb és nem túl súlyos elektronikai termék volt. Köztük több mobiltelefon is akadt, amelyek tulajdonosának azonosítására tesznek ugyan kísérletet, de az ügy szempontjából sokat nem jelent, ha kiderül, hogy a készüléket évekkel ezelőtt ki vásárolta.

A Nemzetgazdasági Minisztérium előtt gyülekező tüntetők a tervek szerint csak később vonultak volna a Lendvay utcába, így érthető, hogy nem akartak magukkal cipelni komplett számítógépet. Ezért leginkább használhatatlan egereket és billentyűzeteket, selejtezésre ítélt routereket, mobiltelefonokat és töltőket, és számítógép-alkatrészeket – CD-meghajtókat, alaplapokat, processzorhűtőket – tettek zsebre. Emiatt az épületben nem is tudtak túl nagy kárt okozni.

Más kérdés, hogy ezeket sem juttathatták volna „célba”, mert a rendőrség arról tájékoztatta a tüntetés szervezőit, hogy a Lendvay utcát lezárták. Ezért a tömeg a Hősök terére vonult, lemondva arról, hogy az elektronikai hulladékokat a Fidesz székháza elé helyezzék el. Az utcát azonban később megnyitották, így aki akart, szabadon a pártházhoz mehetett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.