Tabajdi szerint az MTI Hírcentrum ismét manipulált

Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint az MTI Hírcentrum félrevezetően állította, hogy az Orbán-kormány és az Európa Tanács között sikeresen lezárult a párbeszéd a magyar médiaszabályozásról.

Levelet írt Galambos Istvánnak, az MTI vezérigazgatójának Tabajdi Csaba, az MSZP Európai Parlamenti képviselője azzal kapcsolatban, hogy szerinte a hírcentrum félretájékoztatta a magyar közvéleményt Thorbjorn Jaglandnak, az Európa Tanács főtitkárának a magyar médiatörvényről szóló sajtóközleményéről. A politikus szerint az MTI Hírcentrum nem korrekten adta vissza sem a főtitkárnak a magyar média helyzetével kapcsolatos sajtóközleményét, sem az övét, amelyben azt pontosítani kívánta. Tabajdi szerint az MTI Hírcentrum félrevezetően állította, hogy az Orbán-kormány és az Európa Tanács között sikeresen lezárult a párbeszéd a magyar médiaszabályozásról.

Az alábbiakban Tabajdi Csaba szó szerinti levele olvasható, amely ma jelent meg az Amerikai Népszava honlapján.

"Tisztelt Vezérigazgató Úr!

A Magyar Távirati Iroda lényeges információkat mellőzött, kivágott az Európa Tanács főtitkárának nyilatkozatát pontosító tegnapi sajtóközleményemből, holott a közszolgálatiság szellemében, hitelesen kellene tájékoztatnia a magyar állampolgárokat. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy Magyarországon továbbra sincs rendben a médiaszabadság, hiszen politikailag manipulálják a hírszolgáltatást, a közmédiát.

Az MTI közleménye, a közszolgálati Híradó tudatosan akarta félrevezetni a magyar állampolgárokat akkor, amikor azt állította, miszerint sikeresen lezárult a párbeszéd az Orbán-kormány és az Európa Tanács között a magyar médiaszabályozásról. Miért nem hajlandó a Magyar Távirati Iroda szöveghűen közölni, azt, amit Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkárának sajtóközleménye tartalmaz? Milyen alapon döntöttek úgy, hogy a magyar állampolgárok számára nem fontos az az Európa Tanács főtitkára sajtóközleményében olvasható információ, miszerint »Magyarország és az Európa Tanács között folytatódik az együttműködés annak érdekében, hogy tovább javítsák a médiaszabályozás minőségét, összhangban szakértőink értékelésével«? Ennek következtében a magyar médiumok azt közvetítették, mintha az Európa Tanács lemondott volna a magyarországi médiahelyzet vizsgálatáról. Ez messzemenően nem felel meg a valóságnak.

Milyen szerkesztőségi elv diktálta az Önök számára azt, hogy közleményemből ki kell hagyni azt, miszerint a magyar médiahelyzet vitája nem fejeződött be sem az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében, sem az Európai Parlamentben, sem az Európai Bizottságban?

Hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének nagy befolyású Monitoring Bizottsága jelentést készít a magyarországi jogállamiság, így a médiaszabadság helyzetéről? Miért akarják eltitkolni azt, hogy Neelie Kroes uniós biztos többször kifogásolta a közmédiára nehezedő politikai nyomást, a Médiatanács egyoldalú politikai irányítását, túlzott hatásköreit, a rádiófrekvenciák elosztásával kapcsolatos gyakorlatát, illetve azt a gyakorlatot, hogy a testület bírósági döntéseket kérdőjelez meg, így végső soron »a jogállamiságot« teszi kétségessé?

Legutoljára a múlt héten adott hangot annak, miszerint még mindig nem elégedett a magyar médiaszabályozással, sőt, a szabályozás és a Klubrádió ügye volt a fő oka annak, hogy kezdeményezte az európai sajtószabadság helyzetét felmérő szakértői csoport felállítását.

A magyar állampolgárok érdeke és joga, hogy hitelesen tájékozódhassanak a hazánkat érintő nemzetközi eseményekről, tisztán lássanak ezekben a kérdésekben! Felszólítom Önt, vezérigazgató úr, hogy a magyar állampolgárok hiteles tájékoztatása érdekében tegye közzé azokat az információkat, amelyeket tegnapi közleményemből politikai okokból elhallgattak."

Tabajdi Csaba álíltásaira az MTI Nonprofit Zrt. közleményben válaszolt. Galambos István vezérigazgató reagálását ugyancsak szó szerint közöljük.


"Tisztelt Képviselő Úr!

Az MTI január 29-én körültekintően számolt be az Európa Tanács (ET) főtitkára, Thorbjorn Jagland sajtóbeszélgetéséről, sajtótájékoztatójáról, majd a brüsszeli és budapesti pártreakciókról, ellentétben az Ön állításával.

A sajtóbeszélgetésen a főtitkár egyebek mellett a következőket mondta: »lezárult a párbeszéd Magyarország és az Európa Tanács (ET) között a médiaszabályozás vitatott kérdéseiről, a kormány kielégítő választ adott a strasbourgi székhelyű páneurópai szervezet által megfogalmazott aggodalmakra« (»Well this dialogue which I refer to has now come to an end regarding the media laws. We have got an answer from the Hungarian government which for us is satisfying«). Ez a mondat szerepel kiadásunkban.

Beszámoltunk az ET-főtitkár sajtótájékoztatójáról is - amely alapján sajtóközleményt adott ki az ET -, ahol egyebek mellett az alábbiakat mondta: »az Európa Tanács és a magyar kormány együttműködése folytatódni fog, hogy szakértőink véleményével összhangban tovább javuljon a magyar médiatörvény«. (»Cooperation between the Council of Europe and Hungary will continue to further improve media legislation in line with our expert assessment«). Ez a mondat is szerepel kiadásunkban.


Ezen felül beszámoltunk Cser-Palkovics András (Fidesz) reakciójáról, az MSZP Országos Központjának válaszközleményéről, valamint a Fidesz Európai Parlamenti delegációjának és az MSZP Európai Parlamenti delegációjának reakciójáról. Utóbbit, az Ön közleményét, szó szerint, változtatás nélkül kiadtuk, valamint önálló hírként is feldolgoztuk, »Tabajdi: még nem zárult le az ET vizsgálata a magyar médiahelyzetről« című anyagunkban.

Mindezekről részletesen beszámoltunk a hirado.hu internetes oldalon is.

Az Ön állításával ellentétben az M1 Híradójában egyáltalán nem szerepelt az, hogy lezárult a vizsgálat. A Híradóban az hangzott el, hogy »kielégítő választ adott a magyar kormány az Európa Tanács médiaszabályozással kapcsolatos aggodalmaira - közölte a szervezet főtitkára Brüsszelben. Thorbjorn Jagland úgy fogalmazott: a Tanács és a kormány párbeszédének köszönhetően több jogszabály is változott Magyarországon, így az intézmények függetlenek, a végrehajtó hatalom nem gyakorolhat ellenőrzést a média fölött.« Emellett a Híradóban idéztünk az MSZP Országos Központjának közleményéből (éppen azt a részt, miszerint Neelie Kroes biztos továbbra sem elégedett a magyar médiaszabályozással) és Cser-Palkovics András (Fidesz) közleményéből is.

Az Ön kifogásaival ellentétben az MTI rendszeresen beszámol arról, amikor az Európai Parlament vagy az Európai Bizottság vezetői, bizottságai bírálják a magyar médiarendszert, legutóbb január 21-én részletesen beszámoltunk Neelie Kroes sajtótájékoztatójáról (Neelie Kroes továbbra sem elégedett a magyar médiaszabályozással címmel).

Nem értek egyet azzal a megállapításával sem, miszerint a hír kezelése »újabb bizonyítéka annak, hogy Magyarországon továbbra sincs rendben a médiaszabadság«. Az Ön mostani nyílt levelét is szó szerint közöltük."

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.