galéria megtekintése

Vádlottak padján a zöldhatóság volt főigazgatója

2 komment

K. Zs.

Itt a recept, hogyan kell közpénzt magánzsebekbe játszani: a püspökladányi önkormányzat olyan tanulmányokért fizetett sok milliót T. Jánosné cégének, amelyeket valójában az önkormányzat dolgozói készítettek. A zöldhatóság volt vezetője összejátszott az azóta elhunyt fideszes polgármesterrel.

A bíróság még nem tűzött ki új tárgyalási napot abban a perben, amely az országos zöldhatóság volt vezetője, T. Jánosné ellen folyik bűnsegédként elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Az ügy tárgyalását feburár 23-án tartották volna a Berettyóújfaui Járási Bíróságon, de a vádlott beteget jelentett, ezért a tárgyalást elhalasztották - mondta érdeklődésünkre Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék szóvivője.

Mint korábban beszámoltunk róla: az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) főigazgatói posztjáról T. Jánosné 2013. végén mondott le, miután kiderült, hogy egy hivatalos dokumentumban a doktori címét egy Amerikában bejegyzett „kamuegyetemen” szerezte. Nyilvánosságra került az is, hogy korábbi közlésével ellentétben nincsen érvényes C típusú nyelvvizsgája - vagy ha mégis van, a botrány kirobbanása után az erre utaló bejegyzést minden ok nélkül, viharos gyorsasággal törölte az életrajzából. Ezeket az ügyeket Jávor Benedek, a PM politikusa, jelenleg EP-képviselő robbantotta ki.

T. Jánosné lemondásában ugyanakkor szerepet játszhatott az is, hogy az ügyészség egy több mint 13,7 milliós hűtlen kezelési ügy kapcsán vádat emelt ellene, az ügy azóta bírósági szakaszba jutott.

 

A berettyóújfalui bíróságon folyó tárgyalás előzményeiről megtudtuk: a Berettyóújfalui Járási Ügyészség vádirata szerint T. Jánosné a néhai Arnóth Sándor polgármester által elkövetett bűncselekményhez nyújtott segítséget. T. Jánosné cégével Arnóth Sándor 2008. március 3-án kötött vállalkozási szerződést , miszerint bruttó 6 millió forint megbízási díjért alig tíz nap alatt, március 14-i teljesítési határidővel  kellett a cégnek megvalósíthatósági tanulmányt készítenie a püspökladányi gyógyfürdő fejlesztéséhez kapcsolódóan. Arnóth Sándor 2008. március 14-én kiállította a teljesítési igazolást, majd a hivatal átutalta a bruttó 6 millió forintot.

A törvényszék tájékoztatása szerint a vádirat azt tartalmazza,  hogy a tanulmányt valójában az önkormányzat két dolgozója készítette el, s az már a vállalkozási szerződés aláírása előtt készen volt. Ezt a tanulmányt juttatták el T. Jánosné cégéhez, így az anyag elkészítése a cégnek többletmunkát nem jelentett, a két tanulmány tartalma szinte teljesen megegyezik, olyannyira, hogy a tanulmány keltezése korábbi, mint a tanulmányt megrendelő szerződés dátuma.

Egy másik vádpont egy másik vállalkozási szerződés részleteit taglalja, amelyet 2008. március 4-én kötött az önkormányzat képviseletében a néhai polgármester a vádlottal. Ebben az engedélyezési szintű tervekhez kapcsolódó tanulmány elkészítése volt a feladat szintén a gyógyfürdő pályázatával összefüggésben. A teljesítési határidő március 14-e volt,  a megbízás díja pedig bruttó 6,7 millió forint.  A teljesítést 2008. március 14-i dátummal a polgármester igazolta, a pénzt a város kifizette.

Csakhogy a vádirat szerint ez a tanulmány egy 2004-es engedélyes terv, valamint az önkormányzati dolgozók által megírt megvalósítási tanulmány egyes részeinek szó szerinti másolása volt. A T. Jánosné cége által jegyzett tanulmány elkészítése az átmásolt szöveg megszerkesztésén, fényképek elhelyezésén, a fedőlap készítésén és az oldalak összefűzésén túl érdemi munkát nem igényelt.

A vádirat további hét szerződést említ meg, ebből hat projektmenedzseri feladatok ellátására, egy pedig tanácsadásra jött létre 2008-ban. A szerződések összességében bruttó 8 millió forint megbízási díjra vonatkoznak. Két projektmenedzseri szerződés csaknem 1 millió forintos ellenértékét az önkormányzat 2008. decemberében kifizette ugyan, 2009-ben azonban a pénzt  visszafizettették a céggel.

A másik öt szerződés esetében Arnóth igazolta ugyan a teljesítést és a cég is benyújtotta a számlákat, az önkormányzat azonban nem teljesítette a kifizetést, így a társaság sztornózta a számlát. A vádirat szerint ezekben az esetekben közös vonás, hogy a cég a valóságban nem végzett menedzsment- vagy tanácsadói tevékenységet.

A vádhatóság leszögezi: néhai Arnóth Sándor annak ellenére állította ki a teljesítési igazolásokat és teljesítési jegyzőkönyveket, és úgy adott utasítást a számlák kiegyenlítésére, hogy tudta, nincs mögöttük valós teljesítés. Polgármesterként a vád szerint ezzel megszegte vagyonkezelési kötelezettségét. T. Jánosné pedig úgy állította ki és úgy nyújtotta be a számlákat, hogy tisztában volt azzal: valódi munkavégzés nem volt mögöttük, így nem is tarthatott jogosan igényt a díjazásra.

A vádirat összegzése szerint Arnóth Sándor 13,7 milliós forintos vagyoni kárt okozott a püspökladányi önkormányzatnak, amelyből utólag az említett mintegy egymillió forint térült meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.