galéria megtekintése

Kerületről kerületre csinálják ki a drogprevenciót

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 27. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

A Drogprevenciós Alapítvány XIII. kerületi tűcsereprogramjának leállítása újabb csapás a fővárosi ellátásnak. A kliensek máshová mennek, ott növelik az iroda forgalmát, amelyet aztán épp erre hivatkozva zárhatnak be.

A józsefvárosi Kék Pont bezárása után a napi 100-150 kliens nagyobb része kikerült az ellátórendszerből. Ők könnyen fertőzhetők, és a HIV és hepatitisvírus potenciális továbbadói. A kliensek kisebb része más ellátóhelyet talált magának. Például a Drogprevenciós Alapítvány újlipótvárosi irodáját, amely a tűcsere mellett más ártalomcsökkentő eszközöket, szociális és egészségügyi segítséget, valamint élelmiszert is kínált nekik.

Eszközkezelés. Anonim módon cserélhettek tűt és fecskendőt a droghasználók
Eszközkezelés. Anonim módon cserélhettek tűt és fecskendőt a droghasználók
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az alapítvány 1999 óta működött a XIII. kerületi Balzac utcában. Forgalmuk 2009-ben kezdett el növekedni, amikor a heroint és az ópiátokat egyre jobban háttérbe szorították különféle dizájnerdrogok. Ezek olcsóbbak, könnyebben beszerezhetők, viszont naponta többször „kell” szúrni, így több tűre és fecskendőre van szükség. Ennek nyomán a kliensek is egyre gyakrabban keresték fel őket. Az angyalföldi önkormányzat, illetve a környéken élők tűréshatárát tavaly augusztusban a Kék Pont bezáratása és az élelmiszerosztás megkezdése után kezdték feszegetni. A kliensek száma hirtelen a kétszeresére nőtt. A törést a november elsejét követő hosszú hétvége hozta el: akkor negyven ember várta az iroda ajtaja előtt a nyitást.

 

– A kerületi szociális osztály néhány nap múlva tárgyalni hívott bennünket – idézi fel Varga Mónika, az alapítvány koordinátora. – Akkor ígéretet tettünk a forgalom csökkentésére, holott ez éppen ellentétes a célunkkal, de megértettük, hogy a környéken élőknek terhes lehet a kliensszám növekedése.

Az alapítvány megszüntette az élelmiszerosztást, és a hozzájuk érkező szerhasználókat arra kérték, ne dobáljanak szét semmit, és ne is üldögéljenek a környéken. Az önkormányzat azonban november 25-én felmondta a bérleti szerződést, mondván, a tűcsereprogramra nincs engedélyük, zavarják a környéket, és drogszeméttel van tele az utca.

Pedig több jól működő közös projekt is volt
Pedig több jól működő közös projekt is volt
Sopronyi Gyula / Népszabadság/archív

Nem igaz, hogy a XIII. kerületi önkormányzat megtiltotta volna a tűcsereprogramot – utasítja vissza a vádakat a kerület, amely szerint a Drogprevenciós Alapítvány annak tudatában fogadta el a másik helyiséget, hogy ott csak tanácsadást folytathat. Az alapítvány tizenegy bérleményből választotta ki a Csángó utcait. Tette ezt annak tudatában, hogy másutt a tűcsereprogram folytatható lett volna. A Csángó utcai helyiség közvetlen közelében azonban templom, idősek klubja és középiskola található. A városrész egyébként 1994 óta működik együtt az alapítvánnyal, de az elmúlt év végén számos lakossági bejelentés érkezett eldobott injekciós tűkről, az iskolába igyekvő gyerekeket, szülőket ért atrocitásról, erőszakos kéregetésről. Az alapítvány a felszólítás ellenére sem tudta csökkenteni a jelentős közterületi terhelést.

T-modell

A tűcsereprogram fő célja a HIV- és a hepatitis-C-fertőzés megelőzése. Lehetőséget ad az intravénás kábítószer-fogyasztóknak, hogy az injektáláshoz használt eszközeiket (tű, fecskendő, szűrő) ingyenesen és anonim módon steril eszközökre cseréljék. A használt tűket be is gyűjtik, s ezzel megelőzik a fertőzések terjedését. Ez a szolgáltatás az ellátási lánc első eleme, amely segít az aktív intravénás droghasználókat becsatornázni az ellátási rendszerbe. 

– A tűcsereprogramra érvényes engedélyünk volt a kormányhivataltól. Tevékenységünkről az önkormányzat is tudott, hiszen közös, jól működő projektünk is volt. A környéken összesen négy tűt találtunk akkor, igaz, az egyik a Szent István parkban volt, és ez valóban eggyel több, mint kellene – mondja Varga Mónika, aki szeretné tisztázni, az önkormányzat azzal a feltétellel ajánlott fel a kerületben másik helyiséget, ha lemondanak a tűcseréről. Elfogadták a feltételt, mert a többi ártalomcsökkentő szolgáltatás is több, mint a semmi. Varga megjegyzi: ettől a szerhasználók nem tűnnek el.

Ám a többi iroda forgalma nő, ezért hamarosan azokra is lakossági panaszok érkezhetnek. Dől a dominó.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.