galéria megtekintése

Szűrővizsgálatra vár az ország

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 30. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Magyarországon évente mintegy tízezer új vastagbéldaganatos betegséget diagnosztizálnak, és szintén évente körülbelül ötezer beteg hal meg vastagbélrákban. Ha az 50 év feletti magyar népességet tízévenként egyszer endoszkópiás módszerrel megvizsgálnák, a vastagbéldaganatban elhunyt betegek számát 80 százalékkal lehetne csökkenteni.

Teknős Miklós

Magyarországon évente mintegy tízezer új vastagbéldaganatos betegséget diagnosztizálnak, és szintén évente körülbelül ötezer beteg hal meg vastagbélrákban. Utóbbiak azonban nem feltétlenül abból a tízezerből kerülnek ki, akik az adott évben megbetegszenek, tájékoztatott Bodoky György professzor, a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai centrumának vezető főorvosa, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) tiszteletbeli elnöke. A betegek ma már legtöbbször akkor is több éven át életben tarthatók, ha előrehaladott stádiumban diagnosztizálják a betegséget.

A vastagbéltumor az összes daganattípus közül a legoptimálisabban szűrhető betegség, mivel körülbelül tíz év alatt fejlődik ki. Ha az 50 év feletti magyar népességet tízévenként egyszer endoszkópiás módszerrel megvizsgálnák, a vastagbéldaganatban elhunyt betegek számát 80 százalékkal lehetne csökkenteni.

 

Hogy ennek ellenére miért nincs több szűrővizsgálat? Nincs teljes konszenzus arról, melyik szűrővizsgálati módszert kellene alkalmazni. Az egyik a már említett vastagbéltükrözés, orvosi nevén kolonoszkópia, amelynek nem elhanyagolható költsége lenne, a kellemetlenebb vizsgálat, amit megfelelő felvilágosítás híján az egészséges emberek nem szívesen vállalnak. Bodoky professzor hangsúlyozta: a tükrözéses módszer nemcsak szűrővizsgálat, hanem egyúttal azonnali ellátási lehetőség is. A vastagbélrák ugyanis úgynevezett polipokkal kezdődik, amelyek kezdetben nem feltétlenül rosszindulatúak. Ha a tükrözés során észlelnek kezdeti stádiumú daganatos betegséget, azt azonnal el lehet távolítani, így ott véglegesen megelőzhető a rosszindulatú daganat kialakulása.

A székletvérvizsgálat alapján történő szűrés lényegesen olcsóbb és kellemetlen beavatkozást nem igénylő eljárás. Szervezett elvégzése azonban sok és pontos munkát igényel: több napon át kell összegyűjteni a székletmintát. Ha pozitív, vagyis találnak vért a mintában, akkor sem biztos, hogy daganatból származik a vér. Aranyér vagy gyulladásos bélbetegség is okozhat vérzést. Ráadásul a béldaganatok egy része nem okoz vérzést. Ha a székletvérszűrés alapján daganatos betegség gyanúja merül fel, azt mindenképpen csak tükrözéssel lehet ellenőrizni.

Bodoky György professzor a kolonoszkópiában látja a megoldást
Bodoky György professzor a kolonoszkópiában látja a megoldást
Teknős Miklós

A kolonoszkópiát ma már lehet kábításban vagy altatásban is végezni – úgy, hogy a kellemetlenségekből a beteg gyakorlatilag semmit sem érez. Igaz, az előzetes intenzív hashajtás ilyenkor sem spórolható meg. Ugyanakkor a tükrözéses szűrővizsgálatot az egészségbiztosító jelenleg nem finanszírozza Magyarországon. Csak azokat a kolonoszkópiás vizsgálatokat fizeti ki a biztosító, ahol a beteget már valamilyen tünet alapján utalták be erre. A társadalombiztosító szakmai konszenzusra vár a szűrővizsgálatok ügyében, de meglehet, hogy elegendő pénze sem lenne a tükrözés finanszírozására, ha valóban tömegesen végeznék ezt az idősebb korosztályoknál. Ehhez elegendő eszköz sem áll jelenleg rendelkezésre.

Ha viszont a szűrés költségét azzal hasonlítjuk össze, érvelt Bodoky György professzor, hogy mekkora összeget fordítanak a már kialakult vastagbéldaganatok műtéti és gyógyszeres kezelésére, akkor hosszú távon bizonyosan rentábilissá válna a szűrés finanszírozása. Ám ez azt jelentené, hogy előre meg kell finanszírozni egy olyan szűrési rendszert, amelynek teljesen csak mintegy tíz év alatt térülnének meg a költségei.

Nehéz pontos adatokat összeállítani, mert a magyarországi rákregiszterben nincs összekötve betegszinten a betegség felismerésének és a beteg elhalálozásának időpontja. A regiszter nem tartalmazza azt sem, hogy a betegség felfedezése milyen stádiumban történt, utána a beteg milyen kezelésekben részesült és mennyi ideig élt.

Teknős Miklós

Az 1990-es években egy áttétes vastagbéldaganatos betegnek a várható élettartama hat hónap volt. Mára ez 30 hónapra emelkedett. Az egészségeseknek 30 hónap sem tűnik olyan soknak, de egy súlyos betegséggel élőnek ennyi idő is nagyon értékessé válik.

A vastagbélrákot véglegesen meggyógyítani csak sebészi úton lehet, ha a daganatot kivágják a beteg szervezetéből. Ennek a feltétele, hogy a beteg műthető legyen. Ha a diagnózis idején nem az, akkor gyógyszeres vagy sugárterápiával vissza kell a szorítani a daganatot operálható stádiumba. Ehhez az onkológiának egyre jobb gyógyszerek állnak a rendelkezésére.

Az elmúlt év decembere óta Magyarországon a vastagbél megbetegedésének kezelésére minden olyan gyógyszer hozzáférhető, amelyet az Európai Unióban törzskönyveztek ebben az indikációban. Az onkológiai centrumokban a diagnosztizált betegek gyógyszeres kezelését egy-két héten belül meg tudják kezdeni. A gyógyulás esélyei szempontjából döntő, hogy milyen stádiumban jut el a beteg a diagnózisig.

A beteg sorsát alapvetően az egészségügyi kultúra határozza meg. Ez azonban nagyon egyéni, személyfüggő – a siker sokszor attól is függ, milyen a beteg érdekérvényesítő képessége. Sok múlik azon, hogy mennyire éber és lelkiismeretes a háziorvos. Ha a beteg az első panaszaival egy őt megfelelően ellátni tudó orvost keres fel, akkor jobb az esélye, hogy véglegesen meggyógyuljon.

Vannak úgynevezett természetgyógyászok, akik alternatív készítményeket ajánlanak. Egy orvos csak olyan gyógyszerrel dolgozhat, amelyek hatása már bizonyított. Az alternatív készítmények előállítói nem hajlandók alávetni terméküket a klinikai vizsgálatoknak. Ennek ugyanis az a feltétele, hogy bármilyen eredménnyel végződik a vizsgálat, azt nyilvánosságra kell hozni – egy ilyen szer nyilvános kudarca viszont a betegekben és hozzátartozókban a körülötte célzatosan kialakított csodavárást, a biztos és végleges gyógyulás hamis ígéretét gyengítené.

A vastagbéldaganatok elleni küzdelemben a szűrővizsgálatok kiterjesztése hozhatna áttörésszerű változást. Bodoky György professzor, aki eredendően a kolonoszkópiás szűrés híve, úgy véli: a jelenlegi helyzethez képest bármilyen szűrővizsgálat bevezetése előrelépést jelentene.

Összefogás

Vastagbélrákos és emésztőszervi daganattal küzdő betegek hívták életre a Gyógyulj Velünk Egyesületet, hogy támogató sorstársközösséget, ismeretterjesztő programokat szervezzenek, másrészt hangot adjanak a betegeket érintő érdeksérelmeknek. Kiálltak a betegek célzott onkológiai kezeléseinek korábban tervezett szűkítési kísérlete és az egyedi méltányossági eljárások méltánytalansága ellen, érdekérvényesítő tevékenységükkel hozzájárultak ahhoz, hogy a vastagbélrákos betegek egyenlő esélyekkel juthassanak hozzá az Európában alkalmazott legkorszerűbb célzott kezelésekhez is. Küzdenek a népegészségügyi vastagbélszűrések bevezetéséért, s rendszeres lakossági figyelemfelhívó akciókkal figyelmeztetnek.

Lakos István, az egyesület – ugyancsak vastagbélrákkal szembesült – elnöke elmondta: más betegcsoportok is egyre inkább felismerik az összefogás fontosságát, ezért a közelmúltban megalakult a hererákos, prosztatarákos, veserákos és hólyagdaganatos betegeket összefogó urológiai tagozatuk is. Számos honlap érhető el a vastagbéldaganatról laikusok számára az interneten, de sok a pontatlan és félrevezető információ is, ezért érdemes szakmailag kontrollált, hiteles oldalakról tájékozódni.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tudományos partnerségével működik a Rákgyógyítás.hu oldal, amelynek egyedisége, hogy egyetlen hirdetést sem közöl. A daganatos betegségekről átfogó információk találhatók a Daganatok.hu oldalon is. Nemcsak rákkal foglalkoznak, viszont sok közérthető, orvosok által írt vagy lektorált információ található a daganatos betegségekről a HáziPatika.com és a Webbeteg.hu egészségportálokon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.