galéria megtekintése

Szuperkórház helyett három centrumra költenék a 200 milliárdot

4 komment


Danó Anna

Rogán Antal új szuperkórházánál jobbat talált ki a budapesti ellátás javítására a miniszteri biztos. Cserháti Péter, akinek egymilliárd forintja van az idei költségvetésben a döntés előkészítésére, arra jutott, hogy az új kórházra szánt pénzből inkább három meglévő intézményt kell sürgősségi centrummá fejleszteni.

Tavaly februárban az évadnyitó frakcióülés után jelentette be Rogán Antal frakcióvezető, hogy a képviselőcsoport a budapesti képviselők javaslatára egy új zöldmezős kórház építéséről döntettek. Az előkészítő munkákra pedig egymilliárd forintot el is különítettek a 2016-os költségvetésben, a koncepció elkészítésével a humánminiszter Cserháti Pétert bízta meg, aki az előző kormány alatt a tárca helyettes államtitkáraként dolgozott.

Cserháti Péter
Cserháti Péter
Teknős Miklós / Népszabadság

A volt politikust már az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatói munkája mellett nevezték ki a fővárosi egészségügyi ellátás megújításáért felelős miniszteri biztossá. A koncepcióval március végére elkészült. Eszerint az egyetlen nagy szuperkórház fölhúzása helyett már meglévő fővárosi kórházakra épülő három sürgősségi centrum kialakítására költene mintegy 200 milliárdos összeget Cserháti Péter, aki egy háttérbeszélgetésen nagy vonalakban ismertette az újságírókkal koncepcióját, melyet – mint mondta – az egészségügyért felelős államtitkárság is támogat. A nagy centrumként számításba nem jövő egyéb fővárosi kórházak partnerintézményként segíthetik majd az ellátást.

 

A három új centrum egyike Budán, részben a Szent János kórház, a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi úti Klinikája és a Városmajor utcai Szív- és Érsebészeti Klinika szakmai bázisára épülve jönne létre. a Kútvölgyiben már elkezdődött egy négymilliárdos felújítás, a koncepció szerint a Kútvölgyi tömböt összekötnék a Kútvölgyi lejtő fölött a Szent János kórházzal, az átkötésnél pedig egy budai gyermekcentrum jönne létre, amelyik akár pesti betegeket is fogadhat. A centrum kapcsolódhat az új sürgősségi tömbbe, ide költözne az idegsebészet, a traumatológia és a sebészet, tehát mindaz, ami egy hármas progresszivitási szinttől elvárható. A Szent János területén fölszabaduló épületekbe pedig a Semmelweis Egyetem tervezett budai campusának néhány feladatát telepíthetnék, köztük például kollégiumot.

A másik centrumot az Egyesített Szent István – Szent László kórház bázisán hoznák létre, ahová több tízmilliárdért húznának föl egy új kórházépületet, melybe a most még a pavilonokban működő ellátásokat költöztetnék. Az országos kardiológiai intézet, valamint a Heim Pál gyermekkórház és a SE új Korányi-tömbjének gyógyítási palettája is bővítené ebben a városrészben a terápiás kínálatot.

Cserháti Péter koncepciója szerint a harmadik nagy centrum az MH Egészségügyi Központja lenne, melynek egy újabb második ütemű fejlesztése kezdődhetne meg. A most még sok telephelyen működő kórház Podmaniczky utcai telepén lévő ellátásokat költöztetnék a központi épület mellé fölhúzandó új épületbe. Az egykori MÁV-kórház helyiségeit pedig akár irodaként hasznosíthatná az egészségügyi kormányzat. Cserháti Péter elmondta: évek óta számtalan volt egészségügyi intézmény áll üresen, melyeket jó ideje nem sikerül értékesíteni, őrzésükre pedig milliárdokat költ az állam. Némelyek sorsát, hasznosítását ideje újragondolni, így például fölmerült az is, hogy a 2007-ben bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI) ápolási otthonná alakítanák, számításaik szerint ez 10 milliárd forintból megvalósítható.

Lapunk úgy tudja: a Magyar Kórházszövetség hétvégi fórumán Cserháti Péter és Vályi-Nagy István, az Egyesített Szent István – Szent László főigazgatójának volt a feladata a koncepció ismertetése. A lapunk által megkérdezett intézményvezetők egyelőre nem túl lelkesek. Vannak olyan vélemények a fővárosi kórházigazgatók körében, hogy ekkora lakosság ellátásához legalább hat centrumra lenne szükség: kettőre Budán, további négyre Pesten. Ezek a vélemények azon alapulnak, hogy egy-egy megyei kórház általában 400 ezer lakost lát el, így – mint mondták – ha csak 3 nagy centrum lesz, félő, hogy ott a fővárosi lakosokra az a sors várna, amit a Honvédkórház sürgősségi osztályán tapasztalnak, hogy nem ritkán 10-14 órát is várni kell az ellátásra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.