galéria megtekintése

Ezrek torlódhatnak föl a határon, ha Ausztria bevezeti a szükségállapotot

23 komment


Hajba Ferenc

Ha Ausztria kihirdeti a szükségállapotot, Magyarország meg nem fogadja a visszafordított menekülteket, ezrek rekedhetnek a határon.

A szükségállapot akár napokon belüli bevezetését sürgette a múlt héten az osztrák belügyminiszter. Wolfgang Sobotka azt mondta, még a Magyarországgal szeptember elejére tervezett egyeztetés előtt dönteni kell a szükségállapotról. Ez azt jelentené, hogy már a határról visszautasítanák a migránsokat. A tárca vezetője maga is számol azzal: az Ausztria által elutasított menekülteket Magyarország nem fogadja vissza. Sobotka szerint lehet, hogy a menedékkérők feltorlódnak a határon, s „izgalmas vita lesz”, hogy mi történik velük.

A szerb határra újabb kerítéssort ígérő Orbán Viktor erre úgy reagált: az osztrákoknak azt a kérdést kell megválaszolniuk, hol akarnak kerítést. Azt tanácsolta, ne a magyar–osztrák határon akarják megvédeni országukat, hanem a magyar–szerb és a magyar–horvát határon, sőt közös közép-európai erővel akár a szerb–macedón vagy a macedón–görög határon is meg lehetne ezt tenni.

Kérdés, hogy a magyar–szerb határzárról szóló bejelentés megnyugtatja-e Ausztriát. A sakkjátszmát befolyásolja, hogy október 2-án mindkét országban voksolnak. Magyarországon népszavazás lesz a betelepítési kvótáról, Ausztria pedig – megismételt eljárásban – államfőt választ. Az érkező menekültekkel szembeni kemény fellépés ígérete ott is népszerűbb, mint az engedékenyebb álláspont.

 

Hegyeshalom osztrák szomszédságában, Nickelsdorfban örülnének a szükségállapot kihirdetésének. Ezt mondja a füvet nyíró félmeztelen férfi, a háza előtt tolókocsiban napozó idős asszony, a péküzlet utcai asztalánál kávézó fiatal pár. Attól is tartanak azonban, hogy közvetlenül az osztrák–magyar határ mentén felépült konténerváros – aminek az elnevezése azért erősen túlzó – hamarosan megtelik a zöldhatáron és a közúti átkelőknél elfogott menekültekkel.

– Azt ígérték, csak egy-két napot lesznek ott, regisztrálják a menedékkérőket, majd busszal viszik őket az ország belsejébe, de a tavalyi menekültáradat érkezésekor is ezt mondták, aztán ezrek maradtak a nyakunkon – magyarázza a füvet nyíró ember, elismerve, hogy azóta mindenki továbbállt.

A nem szálláshelynek szánt konténerváros a kamionparkoló elkerített részén épült föl. Tavaly április végétől ideterelték a Magyarországról buszokkal és vonatokkal többnyire ellenőrzés nélkül érkező menekülteket. Sátrakat állítottak fel, minden fedett helyet megnyitottak, tábori kórház létesült. Pár nap múlva buszokkal vitték a migránsokat Bécsbe és Salzburg környékére. A parkoló azonban lassan ürült ki, hiszen a buszok után a magyar kormány különvonatokkal utaztatta oda Budapestről a menekülteket.

A parkoló egy részét utóbb visszafoglalták a kamionosok, ám egy lekerített területre konténereket raktak le. Irodákat alakítottak ki bennük. A tervek szerint itt regisztrálják majd a menedékkérőket. A konténerekbe bevezették a villanyt, a vizet, be is rendezték őket, de egyelőre zárva vannak. Az ügyintézők ablakai nem nyíltak meg, nem is igen őrzik a majdani regisztrációs pontot. Egy egyenruhás osztrák csak a vállát vonogatja, amikor azt kérdezzük tőle, mikor kezd el üzemelni a konténerváros.

Üres konténerek az osztrák határon. Megtelhetnek élettel
Üres konténerek az osztrák határon. Megtelhetnek élettel
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Miért, a kerítés mikor épül meg? – kérdez vissza. Nem az Orbán által bejelentett falra gondol, hanem arra a kerítésre, amelyet az osztrákok építenének a magyar határon. A földeket már kisajátították hozzá – állítja, de munkálatoknak nincs nyoma.

– Ausztria minden évben befogad 37 500 menekültet. Érthető, hogy több embert nem tudunk ellátni. Ha Magyarország ennyi menekültet befogad, akkor majd lesz erkölcsi alapja számon kérni az osztrák szigorításokat – ezt már nem a határőr mondja, hanem egy linzi férfi, akivel az öreghatáron találkozunk Nickelsdorfban. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.