Sztrájkra kész a szociális ágazat

Sztrájkra készül a szociális ágazat, miután a kormány lemondta a szociális bérmegállapodás hétfőre tervezett aláírását.

Elmarad a sztrájkbizottság és a kormány között létrejött megállapodás-tervezet hétfői aláírása – jelezték szombaton a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) honlapján.

A sztrájkfelhívásban az áll: a kormány azzal, hogy visszalépett a megállapodás aláírásától  – a kitűzött nap előtt egy munkanappal, vagyis pénteken –  azt jelenti, hogy semmibe veszi a szociális ágazat 92 ezer dolgozóját. "Ezzel a lépéssel immár az is világossá vált, hogy a szociális életpálya kidolgozása és bevezetése is csak időhúzás volt  és a mézesmadzag szerepét töltötte be! Nincs más út tehát, mint a sztrájk" – írják, hozzátéve, hogy hétfőre egyeztetést kezdeményeznek a kormánynál a sztrájkot megelőző elégséges szolgáltatás megtárgyalásáról.

Az előzményekről a BDDSZ honlapján olvasható összefoglaló: a szociális ágazatban 2013. november 21-én alakult meg a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság. Korábbi  követeléseiket ugyanis a bérek rendezéséről, a  munkakörülmények javításáról, az érdekegyeztetés érdemivé tételéről rendre elutasították. Több nyílt levél, petíció és demonstráció után döntöttek úgy az együttműködésre képes érdekvédelmi  szervezetek, hogy sztrájkbizottságot alakítanak és sztrájkkövetelésekkel kényszerítik a kormányzatot érdemi tárgyalásokra.

A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság alapító szervezete lett az  Autonóm Területi Szakszervezet,  a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Szociális Dolgozók Munkástanácsa, a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete, valamint a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete. Követelésük az, hogy az egészségügyi dolgozói illetmény-, illetve bértáblát terjesszék ki a szociális ágazatban foglalkoztatottakra (mind a szakdolgozókra, mind a kisegítő dolgozókra), jogállástól függetlenül.  Az ágazatot érintően rendszeres érdekegyeztető tárgyalások legyenek, illetve jogszabály írja elő, hogy a munkaközi szünet a munkaidő része.

A sztrájkbizottság tevékenysége eddig sikeresnek bizonyult, hiszen az ágazatban érezhető forrongás hatására kezdő lépésként bevezették a szociális ágazati pótlékot, és megkezdődött az ágazat életpálya-modelljének kidolgozása.  Az új kormány megalakítása ugyan megakasztotta a folyamatot, de végül  szeptemberben Balog Zoltán humánminiszter kinevezte az új kormányzati tárgyalót, Nyitrai Imre helyettes szociális  államtitkárt. E hét hétfőn pedig azt rögzítették a felek, hogy október 6-án aláírják a megállapodást, amit most a kormány lemondott.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.