Sztrájkot hirdet a BKV

Sztrájkot hirdet öt BKV szakszervezet a június 11. üzemkezdettől június 12. üzemzárásig tartó időszakban. A kétnapos határozott idejű sztrájk a fővárosi HÉV-, a metró- és trolibusz-közlekedésre terjed ki. De még ez előtt egy kétórás figyelmeztető munkabeszüntetést is tartanak, amelynek pontos időpontját később jelölik meg. A sztrájkot akkor tartják meg, ha a béremelésre vonatkozó egyeztető tárgyalások addig nem járnak eredménnyel – jelentették be a szakszervezetek Bolla Tibor BKV vezérigazgatónak.

A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és tagszervezetei március utolsó napján kezdeményeztek kollektív munkaügyi vitát a BKV munkavállalóinak idei béremeléséről, illetve a többi fővárosi gazdasági társaságokkal és közműcégekkel azonos cafeteria-rendszer bevezetéséről. A tárgyalások azonban mind a mai napig nem vezettek eredményre. Így az érdekképviseletek ma valamennyi HÉV-, metró- és trolibuszvonalra kiterjedő sztrájkot hirdettek, amennyiben a BKV nem teljesíti a követeléseiket.

A szakszervezeti követelések: 3,5 százalékos béremelés, fejenként 200 ezer forintos cafeteriakeret, illetve 105 ezer forintos munkavállalói jutalomalap. Ez utóbbi jövő évtől a Kollektív Szerződésben rögzítetten emelkedjen a mindenkori minimálbér mértékére.

A buszosok is sztrájkolnak

Az akcióhoz csatlakozott a buszos ágazatban működő Egységes Közlekedési Szakszervezet is. A munkáltató a tegnapi – május 18-i –, április elsejétől érvényes 2,4 százalékos bérajánlatára 24 óra gondolkodási, egyeztetési időt adott a szakszervezeteknek, mondván, ez az ajánlat most él, aztán, ki tudja, mi lesz.

Nemes Gábor, az EKSZ vezetője méltatlannak tartja az egy napig érvényes ajánlatot. Ráadásul a cégvezetés még azt is hozzáfűzte, hogy a 2,4 százalékot is csak akkor adják, ha „arra a pénzügyi fedezet megteremthető és az ennek megfelelően a módosított Üzleti Terv jóváhagyásra kerül”. Nemes szerint ez azt jelenti, hogy a vezérigazgatónak előzetes felhatalmazása sincs a fővárostól, mint tulajdonostól arra, hogy bármilyen mértékű béremelést teljesítsen. A cégvezetés ajánlata április elsejétől lenne érvényes, ami azt jelenti, hogy éves szinten jóval kevesebb lesz a mérték, hiszen az év első három hónapja kimarad, s ez csökkenti az átlagot.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.