A védőnők úgy érzik, csúnyán átverte őket a kormány

A kormány által bejelentett 35 ezer helyett legfeljebb 2500-3000 forintot kapnak a védőnők. Szeptemberben jöhet a sztrájk. 

Akár sztrájkkal is rákényszerítik a védőnők a kormányt, hogy betartsa az adott szavát – ígéri Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke. Az érdekvédő szerint nem igaz, hogy a védőnők januártól visszamenőlegesen 30-35 ezer forinttal többet vihetnek haza, mint ahogyan az a kormányzati kommunikációban elhangzott, mert a valóságban az összeg tizede sem nagyon jut nekik. Ugyanis most nem a védőnők bérét, hanem a tevékenységre jutó finanszírozást emelték meg az említett 30-35 ezer forinttal. 

Az összeget az Országos Egészségbiztosítási Pénztár valóban utalta a szerződött szolgáltatóknak, azaz a védőnők munkáltatójának (ami lehet önkormányzat, kórház, vagy egyéb szolgáltató). A hatályos jogszabály szerint azonban ennek az összegnek mindössze a 12 százalékát kötelesek a munkáltatók odaadni bérként a védőnőknek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy bruttó 3500-4000 forinttal emelkedhet a bérük, ami nettóban alig 2500-3000 forint. Ez az összeg pedig éppen a tizede annak, mint amiről a kormányzat beszél.

Varga Andrea hozzátette: az Autonóm Területi Szakszervezet tiltakozik amiatt, mert a védőnők kimaradtak az egészségügyi bérrendezésből. Szerinte az ő helyzetüket csak úgy lehetne elfogadhatóan rendezni, ha az egészségügyi szakdolgozói bértábla a védőnőkre is vonatkozna. Most ugyanis azt csak a fekvő és járó betegeket ellátó állami szolgáltatóknál dolgozókra alkalmazzák.

Varga Andrea szerint emiatt óriási a bérfeszültség a dolgozók között, hiszen ugyanolyan végzettséggel, szakmai életúttal a védőnők 30-50 ezer forinttal is kevesebbet vihetnek haza, mint például az ápolók. A szakszervezet azt követeli, hogy a védőnőkre is terjesszék az egészségügyi szakdolgozói bértáblát. Kérésüket nyomatékosítva a napokban fölmérik a sztrájkhajlandóságot, és ha szükség lesz rá, szeptemberben meghirdethetik a munkabeszünetést

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.