galéria megtekintése

Megbénulhat Budapest, Tarlós fenyeget

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 29. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Tömegek verődhetnek össze a megállókban a június 11–12-re meghirdetett BKV-sztrájk idején. Előreláthatólag a járművek egyharmada nem közlekedik majd, azaz nagyobb káosz várható, mint a legutóbbi munkabeszüntetéskor. A főváros egyelőre hajthatatlan.

Az iskolai szünet előtti hétre időzített BKV-sztrájk sokkal durvábbnak ígérkezik, mint a legutolsó, a 2010-es hatnapos munkabeszüntetés volt. Akkor a kötött pályás járművek jó része közlekedett, csak a buszok álltak le teljesen. A most meghirdetett sztrájk azonban valamennyi vonalra kiterjed, a buszok és a trolik mellett a HÉV, a metró és a villamosok harmada sem közlekedik majd.

Életkép a legutóbbi BKV-sztrájkról: kártyáznak a buszvezetők 2010 januárjában
Életkép a legutóbbi BKV-sztrájkról: kártyáznak a buszvezetők 2010 januárjában
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

A 2010 óta életbe lépett új sztrájktörvény 66 százalékban határozta meg a szolgáltatás minimumát. Ez meglehetősen soknak tűnik, vélhetőleg a jogszabályalkotók is abban bíztak, hogy ilyen feltételek mellett hatástalan lehet a munkabeszüntetés. De Gulyás Attila, a sztrájkot meghirdető hat érdekképviseleti tömörülés egyikének, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke szerint ezt csak az hiheti, aki autóval jár, illetve nincs rálátása a fővárosi forgalomszervezésre. Az előírt szolgáltatási minimumot betartva ugyanis tíz járműből csak hét közlekedik, vagyis minden harmadik járat kimarad. Ez a metró esetében azt jelenti, hogy az utasokat már a felszínen fel kell tartóztatni,mert a járatkimaradások miatt túl sokan zsúfolódnának össze odalent. De valószínűleg a felszíni megállók peronjairól is lelógnak majd a várakozók. Ha viszont kocsiba ülnek, akkor bedugul a főváros. Ráadásul a főváros csak ezzel a meghirdetett munkabeszüntetéssel számol, holott a most meghirdetett sztrájk sorozattá bővíthető.

 

Tarlós István főpolgármester szerdai közgyűlési kijelentésére – személy szerint nem esne kétségbe egy kétnapos BKV-sztrájktól – több külsős szakszervezet is felháborodott, és jelezte csatlakozási szándékát – mondja Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezetek elnöke. Kordás László, a 250 ezer főt tömörítő Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke például rögtön bejelentette, felkérik a tagszervezeteket, hogy csatlakozzanak a tiltakozó akcióhoz, ezenfelül közös akciókat is előkészítenek.

Ha sztrájk lesz, akkor biztosan nem lesz béremelés – fenyegetőzött Tarlós István, mondván, a városvezetés nem hagyja magát zsarolni. A főpolgármester egyébként a cég jelenlegi helyzetében jónak találja a BKV 2,4 százalékos ajánlatát. Csakhogy ezt a béremelést csupán akkor adná a cég, ha „arra a pénzügyi fedezet megteremthető, és az ennek megfelelően módosított üzleti terv jóváhagyásra kerül”. A most elfogadott üzleti tervben ugyanis nincs forrás a béremelésre. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes azzal hárította el az erre vonatkozó ellenzéki felvetéseket, hogy később módosíthatják az üzleti tervet. Így tesznek akkor is, ha az állam átvállalja a cég adósságát. A BKV vezetése az így megtakarított kamatból fizetné a béremelést, de Nemes szerint erre alkalmas lenne a korkedvezményes nyugdíjra félretett 2,1 milliárd forint is. Az üzleti terv későbbi módosítására viszont nincs biztosíték. A szakszervezetek egyébként 3,5 százalékos béremelést, fejenként 200 ezer forintos cafeteriakeretet és 105 ezer forintos munkavállalói jutalomalapot kérnek.

A sztrájk bejelentése óta nem közeledtek az álláspontok. A BKV tegnap a törvényi előírásoknak megfelelően vállalta, hogy elkészíti a szűkített menetrendet. Ezzel legkésőbb 48 órával a sztrájk megkezdése előtt kell elkészülniük. A két szakszervezeti vezető nem kívánt találgatásokba bocsátkozni a megállapodás esélyeiről, de úgy gondolják, a döntést nem a BKV, hanem a tulajdonos főváros, esetleg a kormány hozza meg. Az egyezkedésbe mediátorokat is bevontak, eddig nem sok sikerrel. A BKV valószínűleg megpróbálja kifürkészni a dolgozói hangulatot, így mérve fel a sztrájkfenyegetés mértékét. Gulyás Attila szerint a helyzetet jól jellemzi az egyik munkavállaló megjegyzése: döntsük el, hogy sztrájkolunk vagy bégetünk!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.