Tarlós túl gyorsan tüzelt, Sztálin mégse volt díszpolgár

Soha nem volt díszpolgárokat töröltek a fővárosi díszpolgárok soraiból. Biztos, ami biztos.

A fővárosban semmi sem maradhat rejtve. Mindenki megkapja méltó büntetését és feloldozását. Márciusban tekintélyes közfigyelmet vonzó vitában törölték a budapesti díszpolgárok sorából Joszif Visszarionovics Sztálint és még hét főgonoszt. (Lássuk csak, ők lennének: Jellasics horvát bán, Windischgratz osztrák tábornok és Alexander von Bach osztrák belügyminiszter, Ivan Paszkievicset, az orosz hadsereg főparancsnoka 1849-ben, Felix Schwarzenberg osztrák miniszterelnök, Karl Ludwig Grünne osztrák tábornok és Karl Geringer osztrák császári biztos).

Mint ismeretes a Fővárosi Közgyűlésben heves vita bontakozott ki az előterjesztés tárgyalásakor. Tarlós István főpolgármester azt mondta: hazugság, hogy Sztálint már korábban törölték a budapesti díszpolgárok listájáról, a Fővárosi Közgyűlés 2004-ben csak egy "dodonai állásfoglalást" hozott az ügyben, miszerint a volt szovjet diktátort nem tekintik díszpolgárnak, a Fidesz törlésre vonatkozó javaslatát pedig az akkor a várost irányító MSZP-SZDSZ-koalíció leszavazta.

Az MSZP-frakció több képviselője ezzel szemben azt állította, Sztálin sosem volt Budapest díszpolgára. A főpolgármester erre felolvasta a Fővárosi Közgyűlés 1947. november 7-i ülésének jegyzőkönyvét, amely szerint viszont igen. Tarlós István főpolgármester még elmondta, hogy az érintettek a magyar szabadságharc és a demokrácia ellenségei voltak.

Időközben viszont kiderült, hogy a törölt személyek nem szerepeltek "A díszpolgári cím adományozásáról szóló 26/1993. (VIII. 1.) Főv. Kgy. rendelet 2. számú mellékletében", márpedig az idézett rendelet 2. § (1) bekezdése alapján a díszpolgári címet Budapest Főváros Közgyűlése a kitüntetett személy nevének eme mellékletében történő feltüntetésével adományozza. Az 1993. augusztus 1. napjától hatályos Rendelet 2. számú mellékletében viszont nem kerültek feltüntetésre a Rendelet hatálybalépését megelőzően díszpolgári címmel kitüntetett személyek, így a márciusban meghozott határozattal – a díszpolgárok sorából – törölt személyek sem.

Az ügy - a fenti okoból - egy "saláta" előterjesztében ismét a Fővárosi Közgyűlés elé kerül, azzal a megállapítással, hogy a határozatok végrehajtottnak tekinthetőek.

Az előterjesztést Tarlós István szignálta.

Örülünk, hogy tisztázódott a kérdés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.