galéria megtekintése

Szövődik az új kormányellenes összefogás

4 komment


Lencsés Károly

A szakszervezetekkel keresi a kapcsolatot Vajda Zoltán, a 60 ezren a magánnyugdíjukért Facebook-csoport egyik szervezője. Úgy tűnik, egymásra találnak, és a költségvetés ellen már közösen tüntetnek majd.

A büdzsé elfogadását akarják megakadályozni, a pártkötődés nem fontos
A büdzsé elfogadását akarják megakadályozni, a pártkötődés nem fontos
Teknős Miklós / Népszabadság

Közösen tüntetnének a költségvetés tervezete ellen a szakszervezetek és a közösségi portálokon szerveződő különféle civil csoportok – ezt jelentette be keddi közös sajtótájékoztatóján Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, illetve a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke és Vajda Zoltán, a 60 ezren a magánnyugdíjukért Facebook-csoport egyik szervezője.

Vajda Zoltán hangsúlyozta: az utóbbi hetekben számos tüntetést szerveztek, például maguk másfél hete a még megmaradt hatvanezer magán-nyugdíjpénztári tag megtakarításainak védelmében vonultak utcára.

 

Nem tagadja, hogy ezzel parciális érdeket szolgáltak, de akciójuk nemcsak egy szűk csoportról szólt, hanem arról a hárommillió emberről is, akitől

zsarolással háromezermilliárdot vettek el,

s mindenkiről, akinek van valamilyen magántulajdona.

Ott fogalmazódott meg – mondta –, hogy mindazoknak együttesen kellene fellépniük, akik a kormány politikájával elégedetlenek. Így született meg az elhatározás, hogy össze kell fogni a szakszervezetekkel, más civil kezdeményezésekkel és magánszemélyekkel is, függetlenül azok esetleges pártkötődésétől.

Szerinte a közös pont a költségvetés lehet, amit jelenlegi formájában elutasítanak. Örömmel vennék, ha újabb, december 15-én vagy 16-án tartandó tiltakozó demonstrációjukhoz csatlakoznának a szakszervezetek és más Facebook-csoportok is. Vajda szerint közömbös, hogy ki milyen sapkát visel, mert fontosabb a közös cél: a büdzsé elfogadásának megakadályozása.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy már felvették a kapcsolatot más csoportok meghatározó embereivel. Kezdeményezésükhöz többen készek csatlakozni, de kaptak elutasító választ is, mert vannak, akik ragaszkodnak ahhoz az álláspontjukhoz, hogy senkivel nem közösködnek, akinek bármilyen köze van az elmúlt 25 évhez.

Székely Tamás bejelentette: az Autonómok kedd délelőtt döntöttek arról, hogy részt vesznek a közös tiltakozó akcióban. Késő délután ülésezik a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöksége, ahol ez a kérdés is szóba kerül. Információnk szerint a tagszervezetek jó része szívesen csatlakozna a kezdeményezéshez, de hivatalos döntés még nem született.

Vajda közölte, hogy jövő kedden mindenkit egyeztetésre várnak, aki kész az együttműködésre. Arra a kérdésünkre, hogy a „mindegy, ki milyen sapkát visel" azt jelenti-e, hogy pártokat is várnak, leszögezte:

politikai szervezetekkel nem akarnak közös akciót szervezni.

Székely hozzátette, hogy a pártok tiltakozzanak a parlamentben, mert az a tér most a civileké, a munkavállalóké, a szakszervezeteké. Azt természetesen nem tudják megakadályozni, hogy a tüntetésen politikusok is megjelenjenek, szót viszont biztosan nem fognak kapni.

Békés menet a korkedvezményért

A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége is csatlakozik a Mozdonyvezetők Szakszervezete által szerdára szervezett demonstrációhoz, amelyet a korkedvezményes nyugdíj rendszerének, felszámolása ellen hirdettek meg – közölte a sajtótájékoztatón Gulyás Attila, a szervezet elnöke.

A Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) már korábban bejelentette, hogy ugyancsak részt kívánnak venni a „Békés menet a korkedvezményért” elnevezéssel meghirdetett akcióban.

A KKSZ emlékeztetett rá, hogy a buszvezetők 1992 óta jogosultak a korkedvezményes nyugdíjra. Nem engedhetjük – hangoztatják –, hogy 22-23 év után megfeledkezzenek a mintegy tízezer járművezetőről. Minden egyeztetés és érdemi javaslat nélkül szüntetnék meg azt a rendszert, amely biztosította, hogy az emberek ezreinek életéért felelő buszsofőröknek hatvanéves koruk után ne kelljen kockáztatniuk saját és mások életét.

A demonstráción részt vesz a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége és a Vasutas Szakszervezetek Szövetsége is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.