galéria megtekintése

Szövetkezeti botrány: "csak" a dolgozókkal volt baj

1 komment

K. Zs.

A hátrányos helyzetű, alulképzett emberek „kiszorított társadalmi helyzete és morális hozzáállása sajnos bonyolítja a helyzetet" - az ESZOSZ többek közt ezzel indokolja botrányt kavart szociális projektjének zökkenőit. A fizetések elmaradásáról azt mondták, a munkabéreket mindig kifizették, de júliusban "adminisztratív és informatikai problémák" adódtak.

Mint arról korábban beszámoltunk, Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP Hajdú-Bihar megyei országgyűlési képviselője és Rónai György, a szocialisták debreceni elnöke arról tájékoztatta a sajtót, hogy

az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) 2,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott az Európai Uniótól 2600 hátrányos helyzetű állástalan foglalkoztatására, de pár héttel azután, hogy a munkaszerződéseket aláírták, a szövetkezet illetékesei felszívódtak,

munkavégzés nincs, az emberek nem kapták meg a fizetésüket, s nem tudják elérni a munkaadót.

 

Tóthné Gábor Ildikó, az ESZOSZ egyik károsultja azt mondta, áprilisi munkába állása óta semmilyen munkát nem végzett, csupán munkavédelmi oktatáson vett részt, de ezután hiába várta a szövetkezet jelentkezését arra vonatkozóan, hogy mikor és hol kell fölvennie a munkát. Hiába kereste a munkaadóit, sem telefonon, sem e-mailben nem tudott elérni senkit.

Az üggyel kapcsolatban tájékoztatást kértünk az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi), mert a szocialisták azt mondták, hogy a szociális program irányító hatósága az Emmi. A tárca szerda délután közölte, hogy az ügyben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ad tájékoztatást.

Megkeresésünkre az NGM sajtó- és kommunikációs titkársága irodája azt írta: "a Nemzetgazdasági Minisztérium szerepe a projektben az volt, hogy a munkaügyi szervezeten keresztül az álláskeresőket biztosítsa, aminek eleget is tettünk". Hozzátették: "a projekt lebonyolításával kapcsolatban további információval az ESZOSZ, vagy a projektet irányító hatóság tud szolgálni".

Megkeresésünkre az ESZOSZ is írásban válaszolt, a szövetkezet igazgatósága ezt írta: a Komplex Térségfejlesztési Környezettudatos Munkáltatói Program a hátrányos helyzetű, alulképzett munkaerő tömeges foglalkoztatása érdekében címmel kiírt kiemelt projekt támogatási szerződése értelmében, a pályázati támogatás utófinanszírozású, a foglalkoztatott munkavállalók bér kifizetésére is csak a kifizetést igazoló bizonylatok megküldését követően hívható le támogatás. A szerződés értelmében továbbá minimum három éves fenntarthatóságot kötelező biztosítani.

Az általuk felvett munkavállalók "a pályázati kiírásnak megfelelően, hátrányos helyzetű, alulképzett, tartós munkát kereső emberek, akik egy részének visszaintegrálása a munkaerőpiacra és ottani sikeres működésük biztosítása értelemszerűen hosszadalmas folyamat. Ezen munkavállalóknak

az általuk megszokott, kiszorított társadalmi helyzetük és morális hozzáállásuk sajnos bonyolítja a helyzetet,

ezt szükséges figyelembe vennünk, így visszaintegrálásuk is csak fokozatosan történhet".

Közlésük szerint a felvett munkavállalói oktatása folyamatosan zajlik, a munka típusából adódóan ugyanis a munkaterületekre csak a kötelező orvosi vizsgálat, munkavédelmi tájékoztató, illetve pozíció szerinti megfelelő oktatás elvégzését követően mehetnek. A munkavállalók a munkavédelmi oktatáson felül négyféle oktatásban részesülnek, ezt a feladatot egy külső, felnőttképzésre szakosodott cég közreműködésével végzik. Azon munkavállalók, akik az oktatást sikeresen elvégezték, már vízügyi és önkormányzati, erdészeti területeken folyamatosan munkát végeznek.

A szövetkezet szerint

"a sikeres oktatás lebonyolítását sajnos hátráltatja, hogy a fent említett hozzáállás kapcsán dolgozóink nagy része a kötelező oktatásokon sem jelenik meg".

Jelenleg munkavégzés folyik Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a munkaerő-felvétel a munkavégzés helyszínéhez közel zajlott, hogy segítsék a munkavállalóknak a munkahelyre való legegyszerűbb eljutását. Hozzátették: a munkaerő-felvétel során a felvételi helyszíneket a legtöbbször a munkaügyi központok ajánlották és biztosították, jelen voltak a központi és területi HR-vezetők, akik irányították a folyamatot.

Az elérhetőséggel kapcsolatos kifogásokról azt írták: cégük minden munkavállalóját és a munkaügyi hivatalokat is tájékoztatták, hogy a tényleges irodai munkavégzés, illetve elérhetőség a szövetkezet telephelyén, Budaörsön található. A hónapok óta folyamatosan működő és mindenki által elérhető honlapjukon látható az információs vonaluk száma, illetve e-mail címük, ahol munkatársaik számára folyamatos tájékoztatással szolgálnak.

Mint fogalmaznak, munkavállalóik a közvetlen munkahelyi vezetőiken keresztül is tudnak informálódni, továbbá rajtuk keresztül kapják a munkavégzés kapcsán felmerülő utasításokat, feladatokat. A postán érkező megkereséseket iktatják, és írásban azonnal megválaszolják.

A fizetésekről közölték, a munkabérek kifizetése az elmúlt öt hónap során minden esetben zökkenőmentesen megtörtént, a júliust illetően "előre nem látható adminisztratív, informatikai problémák merültek fel bérprogramunkban, amelynek kiküszöbölésén kollégáink folyamatosan dolgoznak". A szövetkezet a munkabérek és járulékok kifizetését minden esetben megtette és a jövőben is megteszi.

A bérkifizetések kapcsán jelezték: a munkához elengedhetetlen oktatás közbeszerzés köteles, így abban az esetben, ha a munkavállalóik az oktatás hiánya miatt ténylegesen nem tudnak felvonulni a munkaterületre, a cég jogosan rendelkezésre állási időt fizet számukra.

A sajtótájékoztatón nyilatkozó Tóthné Gábor Ildikóról közölték: az asszony jelenleg is munkavállalójuk, de a munkaszerződésében leírt elérhetőségeken, s az általa megadott telefonszámon többszöri megkeresésre sem érték el. A nő a kötelező oktatáson nem jelent meg, ennek ellenére a fizetését a munkaszerződése szerint megkapta. Az oktatásról való hiányzásának az okát jelenleg vizsgálják. A szocialisták által említett szövetkezeti igazgatósági tagjukról azt mondták: munkáját díjazás és költségtérítés nélkül végzi.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.