galéria megtekintése

Szószegés nem számít, a fideszesek hatalmas plázát akarnak a kis Nagykovácsiban

25 komment


Hargitai Miklós

Az 5800 választásra jogosult polgár közül már közel kétezren aláírták azt a nyilatkozatot, amelyben a helyiek a Nagykovácsi központjában felépíteni tervezett pláza ellen tiltakoznak. A fideszes polgármester és a kormánypárti többség támogatja a projektet, bár a választási kampányban még az ellenkezőjét ígérték.

2012-től 300, 2014-től 400 négyzetméteres alapterületen felül érvényes a plázastop-törvény korlátozása, amely a küszöb fölötti kereskedelmi egységek építését gyakorlatilag megtiltja, pontosabban politika mérlegelés és a Hajdú-Bihar megyei kormányhivatal egyedi engedélye tárgyává teszi. A rendelkezés egyik bevallott célja a magyar tulajdonban lévő kisboltok helyzetbe hozása, illetve a kistelepülések hagyományos életritmusának megőrzése volt.

Utóbbi a Budapest melletti Nagykovácsi esetében nem sikerült: a 8000 lakosú nagyközségben pattanásig feszülnek az indulatok,

mivel hamarosan egy 4000 négyzetméteres, vagyis a plázastop-határt tízszeresen felülmúló bevásárló- és szolgáltatóközpont épülhet a helység közepén.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
BFZ
Vélemény
Családi ügy
Vélemény
Magán is, nem is
Vélemény
Felcsút

Nagykovácsi egy ritka szép természeti környezetben lévő, völgyi fekvésű nagyobbacska zsákfalu, az érintett terület pedig – a templommal, a temetővel és az óvodával – úgy fest, mintha A hegyi doktor című, Tirolban játszódó filmsorozat díszlete lenne. Itt, a jelenlegi zöld rét helyén emelkedik majd a három jókora klinkertégla-épületből és egy 150 férőhelyes parkolóból álló komplexum.

Az eredetileg közösségi és kulturális célú fejlesztésekre szánt telket 2011-ben adta el az önkormányzat a Vörösvár Invest Kft.-nek 30 százalékos beépíthetőséggel, a limitet a következő évben (az ingatlan értékét jelentősen megemelve) 50 százalékra növelték. Hogy egyelőre még nem áll üzletközpont a területen, az épp a plázastop-törvénynek köszönhető – emiatt nem kapott engedélyt az előző ciklusban az építtető. Mostanra változtak az esélyek, a fideszes polgármester és a kormánypárti többségű közgyűlés ugyanis a projekt mellé állt.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

A fordulat miatt a nagykovácsiak átverve érzik magukat: azt mondják, a korábban független irányítású településen a Fidesz épen azzal az ígérettel vette át a hatalmat 2014-ben, hogy megakadályozza a plázaépítést. Kiszelné Mohos Katalin polgármester másképp emlékszik. Megkeresésünkre csak írásos válaszainak szó szerinti közléséhez járult hozzá: „A választási kampány során minden kérdésre, ami ezzel a beruházással volt kapcsolatos azt a választ adtam, hogy nem ismerjük az ügy előzményét, jogi helyzetét, csak akkor fogok tisztán látni, ha minden ezzel kapcsolatos dokumentációba betekinthetek. Ez azóta megtörtént, egyértelművé vált, hogy jelenleg is érvényes, hatályos szerződés köti az önkormányzatot.”

Deák József ügyvéd, a Civilek Nagykovácsiért Egyesület vezetője viszont lapunknak azt nyilatkozta, a kampányzáró gyűlésén ő maga tette fel a kérdést az akkor még polgármesterjelölt Kiszelnének, hogy mi a véleménye a plázaépítésről, és a nyilvánosság előtt azt a választ kapta: nem helyes, hogy a falu közepére ilyen nagy forgalmat vonzó, zaj- és levegőszennyezést is okozó létesítményt terveznek, a jelölt megválasztása esetén mindent meg fog tenni ellene. – Korábban ellenezték, a hatalomban beleszerettek – mondja az ügyvéd, aki azt sem érti, miért éri meg az önkormányzatnak, hogy évi 12 millió forintért (havi 800 ezer forint plusz áfa) irodát is bérel majd az új plázában, miközben most a saját tulajdonú ingatlanában működik.

– A polgármester alig 50 szavazattal nyert a választáson, az volt a fő érve, hogy ha ő győz, akkor nem lesz pláza

– idézi föl Deák József. Kiszelné Mohos Katalin jelenlegi álláspontja szerint az üzletközpontra van igény: „Nagykovácsi lakosságszámához nem elegendő a jelenlegi bolthálózat, szükség van új, nagyobb méretű, akadálymentesített, megfelelő parkolási lehetőségekkel ellátott kereskedelmi egységre, ami gyalogosan is könnyen megközelíthető a településen lakók számára. A korábbi plázaszerű verzió túlzó volt mind méretében, mind az üzletek számában. A beépítendő terület nagysága a korábbi tervekhez képest jelentősen csökkent, növekedett a zöldterület, az épület tájba illeszkedő formát kapott” – írja.

Egy névtelenséget kérő, lapunkat írásban megkereső lakos szerint viszont Nagykovácsinak remek a kisbolt-hálózata, a majdani pláza pedig komoly veszély a kiskereskedők számára. Jelenleg a legnagyobb ellátási problémát az jelenti, hogy

a településen működő CBA drága, és az áruválasztéka sem illeszkedik a helyi igényekhez, ezen azonban nem csak egy új óriás-CBA felépítésével lehet segíteni.

A Vörösvár Invest tulajdonosa, Breier László igazgatósági tag a CBA-láncot összefogó Kft.-ben. A beruházás ellen május 7-én demonstrációval tiltakozó helyiek most attól tartanak, hogy ez a tény esetleg többet nyom majd a latban a kormányhivatali engedélyezés során, mint a plázastop-törvény nemes céljai.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.