galéria megtekintése

Lesújtana a levélszemetelőkre a Jobbik

18 komment


Fekete Gy. Attila

Talán fellélegezhetnek, akik eddig hiábavaló próbálkozásnak tartották kiírni a postaládájukra, hogy „csak címzett küldemények”, vagy „reklámkiadványokat nem kérek”, mert azzal legfeljebb azt érték el, hogy a szórólap- és reklámújság-terjesztők inkább a kilincs mögé gyűrték vagy a kapu résébe préselték a kéretlen prospektusokat. Rendőrségi hatáskörbe tartozó természetvédelmi szabálysértés lenne ugyanis a „zaklató jellegű” reklámterjesztés, ha a parlament megtárgyalja és elfogadja Novák Előd jobbikos honatya szerdán benyújtott törvényjavaslatát.

Környezetszennyező és legtöbbször kéretlen
Környezetszennyező és legtöbbször kéretlen
Földi Imre / Népszabadság

A képviselő a Szabálysértésekről szóló törvényt egészítené ki oly módon, hogy aki „postai küldemény fogadására szolgáló ládába az ingatlantulajdonos jól látható helyen feltüntetett, egyértelmű tiltása ellenére gazdasági reklámtevékenység érdekében előállított, papíralapú kiadványt helyez el”, az szabálysértést követ el, s ezért a rendőrség szabálysértési bírsággal sújthatja. Ugyancsak szabálysértés lenne, ha valaki a tulajdonos engedélye nélkül reklámkiadványt tenne a gépkocsik szélvédője mögé.

 

Novák Előd szerint a kéretlen és ezért jelentős részben olvasatlanul a kukába dobott kiadványok tetemes mennyiségű papírt igényelnek, amelyek előállítása, később pedig hulladékkezelése jelentős környezetterheléssel jár. Nem mellesleg a kéretlen reklámkiadványokkal teletömött postaládában nem marad hely a fontos, címzett küldeményeknek, és az is előfordul, hogy azokat véletlenül, a szórólapokkal együtt kidobják. A kéretlenül házhoz szállított „szemét” ráadásul felhívhatja a betörők figyelmét arra, hol nincsenek éppen otthon. Végül pedig: a reklámhulladék elszállításának költsége is az ingatlantulajdonosokat terheli.

Korodi Tibor, a Roditi Lapterjesztő Kft. tulajdonos-ügyvezetője szerint az ország igencsak megosztott a kérdésben. Miközben az egyik fele várva várja a újságokat, hogy megtudja, a következő héten hol tud olcsóbban vásárolni, a másik fele a pokolba kívánja a kéretlen papírhalmokat.

– Nem keresik maguknak a bajt a terjesztők – mondja Korodi.

– Mindenkinek fix körzete van, és ha valahol közlik, hogy nem kérnek több reklámanyagot, oda nem dobnak többet.
Korodi szerint a terjesztőknek nem érdeke letépni a tiltó jelzést, s őket is ellenőrzik. Tapasztalatai szerint a szórólaposok kerülik a konfrontációt a lakókkal. Sőt, arra is volt már példa, hogy miután nem tudtak bejutni valahova, maguk ragasztottak ki egy „nem kérünk reklámújságot” feliratot, hogy ha ellenőrzést kapnak, legyen magyarázat arra, miért hiányoznak az adott helyről a kiadványok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.