Szombattól változik a gyed és a gyes

Szombattól, május 1-jétől átalakul a gyermekgondozási támogatások rendszere: emelkedik a terhességi gyermekágyi segély (tgyás) és a gyermekgondozási díj (gyed) megszerzéséhez szükséges biztosítási idő, és már csak kétéves korig jár a gyermeknevelési segély (gyes) az eddigi három év helyett.

A kormányszóvivői iroda pénteken közleményben az MTI-vel közölte: az új szabályok a 2010. április 30-át követően születő gyermekekre vonatkoznak. Hozzátették: a tgyás és a gyed megszerzéséhez szükséges 180 nap előzetes biztosítási idő 365 napra emelkedik, és a gyed legfeljebb olyan időtartamban vehető igénybe, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, de továbbra is legfeljebb a gyermek kétéves koráig járhat.

A gyes a gyermek második életévének betöltéséig jár, figyelembe véve azonban a méltányossági szempontokat az ikergyermekek, valamint a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermekek után folyósított gyermekgondozási segély időtartama nem változik - áll a közleményben.

A kormányszóvivői iroda szerint a 2009-ben elfogadott és szombaton hatályba lépő intézkedés része a Bajnai-kormány a foglalkoztatás bővítését, a gyermeket vállaló nők újbóli munkába állásának elősegítését, valamint a családalapítás és a munkavállalás összehangolását célzó programjának. A kormány a gyermekgondozási rendszer átalakítását vállalta a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) küldött szándéknyilatkozatában is - közölték.

A kommüniké szerint a kormány ezen intézkedések mellett 2012-ig 15-16 ezer új férőhellyel kívánja bővíteni a nappali ellátást, elsősorban európai uniós források felhasználásával és új ellátási formák kialakításával. Mint írják, már január 1-jétől 20 százalékkal emelkedtek a csoportlétszámok; a bölcsődei férőhely-hiányt mérsékelheti egy új, a családi napközihez hasonló tartalmú, de egyszerűbb és rugalmasabb szabályozással év elejétől működtethető napközbeni ellátási forma, a családi gyermekfelügyelet.

Továbbra is elérhető a 2007-ben indult, a munkáltatónak járulékkedvezményt nyújtó Start Plusz Program; 2010 januárjától a közszférában kötelező részmunkaidőben foglalkoztatni a gyesről, gyedről visszatérőket amennyiben ezt kérik a munkáltatótól, legfeljebb a gyermek hároméves koráig - tájékoztatott a kormányszóvivői iroda.

Az Országgyűlés a vonatkozó törvényeket tavaly június 29-én 199 igen, 159 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el újra a Sólyom László köztársasági elnök által egyszer már megfontolásra visszaküldött, a gyermekek védelméről szóló törvény, valamint egyes szociális tárgyú törvények módosítását.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.