galéria megtekintése

Visszavették a „renitens” ápolónőt

2 komment


Danó Anna

Folytathatja a munkáját Sándor Mária a Péterfy Sándor utcai kórházban. Ezzel zárult a kedd délelőtti munkaügyi egyeztetés az intézmény menedzsmentje és a szombaton indulatosan fölmondó ápolónő között – tudta meg a Népszabadság. Az ápolók ettől függetlenül szombaton a Normafánál gyászolnak.

A tárgyalásra Sándor Mária a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnökével, Kiss Lászlóval és Szabó Imre jogásszal érkezett. 

Sándor Mária, a Péterfy Sándor utcai kórház újszülött-intenzív osztályának ápolónője – ahogy arról már beszámoltunk – szombaton fekete munkaruhában kezdte meg a műszakját, hogy ezzel demonstráljon az egészségügyből élők bérezése miatt, a munkakörülményének javításáért. Az ápolási igazgató és az osztályvezető főnővér azonban arra kérte, vegye fel a kórház által biztosított munkaruhát, mert a koraszülött intenzív osztályon a fertőzésveszély miatt nem megengedhető viselet az otthonról hozott, nem a kórházban mosott ruházat.

Lapunk úgy tudja, szó szót követett, és az ápolónő végül ugyan átöltözött, de közben azt is odavette főnökeinek, hogy ha nem élhet a demonstráció jogával, akkor felmond. Később a kórház előtt az RTL Klubnak rögtön nyilatkozott is a történtekről, s egyben felhívást intézett a hazai gyermekellátó helyekhez: mondván, várja azon gyermekkórházak jelentkezését, akik azonnal hajlandók alkalmazni. Később azonban, még a műszak vége előtt a felmondását visszavonta.

 

Mindeközben fekete ruhás tüntetési hullám indult el a hétvégén, amely a következő szombaton és vasárnap is folytatódik. A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) is támogatja azt a szolidaritási mozgalmat, amelynek keretében több egészségügyi intézményben is „gyásztrikót” húztak az ápolók.

Két ápolónő akcióban a Facebookon
Két ápolónő akcióban a Facebookon
Facebook

Lapunknak Kiss László, a FESZ elnöke elmondta, az akciót szombaton utcai demonstrációval folytatják. A fővárosban lévő Normafához hívnak mindenkit délelőtt tízre egy fekete ruhás sétára. Hangsúlyozta: a múlt vasárnapi akció, illetve ez a mostani szombati sem a Péterfyről, hanem az egészségügyben dolgozók tarthatatlan helyzetéről szól.

A Facebook közösségi portálon egyre szaporodnak a fekete ruhás akciót népszerűsítő csoportok, s mind több fotó kerül fel különböző egészségügyi intézményekből. A képeken fekete pólót vagy gyászszalagot viselő szakdolgozók láthatók.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.