Szombathely, az életmentő város

Országossá akarja szélesíteni az újraélesztést megtanító kezdeményezését Szombathely - tájékoztatta portálunkat Puskás Tivadar polgármester.

Szombathely, a "segítő város" eddig 12 ezer embert tanított meg újraéleszteni a vasi megyeszékhelyen. Puskás  Tivadar polgármester, aki közéleti pályafutása előtt mentőorvosként dolgozott, statisztikákkal szemléltette a kezdeményezés fontosságát.

Elmondta: Magyarországon évente 25 ezernél több ember veszíti el életét hiretelen szívhalál következtében. A keringés összeomlását követően percenként tíz százalékkal csökken a beteg életesélye. A mentők átlagosan nyolc és fél perc alatt érnek a helyszínre. Legtöbbet tehát az tud segíteni, aki a rosszul lett emberhez a legközelebb tartózkodik, s birtokában van a szükséges ismereteknek, gyakorlatnak.

Szombathelyen azt szeretnék elérni, hogy a nyolcvanezres városban legalább harmincezren tanuljanak meg újraéleszteni. A programra  - melyet országossá akarnak szélesíteni - az idén 22 millió forintot költöttek, s jövőre is  ugyanekkora összeg áll rendelkezésükre az ország költségvetésében, kifejezetten erre a célra elkülönítetten.

Puskás Tivadar szerint a szombathelyi tapasztalatok azt mutatják: az emberek biztonságérzetét és önérzetét is növeli, ha tudja, hogy ő és a környezetében élők életet tudnak menteni

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.