Mélyen hallgatnak az annahegyi csőbombáról

Magyarázatot vár a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke a magyar hatóságoktól arra, hogy miután napokig hallgattak, mire alapozták azt a véleményüket, hogy semmi köze a terrorizmushoz a két hete az M0-s annahegyi pihenőjében egy Prágából Várnába tartó turistabuszon talált csőbombának.

A parlamenti bizottság már közvetlenül az eset után azonnali részletes szóbeli és írásbeli tájékoztatást kért az ügyben az Alkotmányvédelmi és az Információs Hivataltól, a Terrorelhárítási Központtól és az ORFK-tól. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke lapunknak azt mondta: várhatóan Pintér Sándor belügyminiszter jövő héten esedékes bizottsági meghallgatásán kapja meg a kért tájékoztatást a testület.

Az Anna-hegyi pihenőben félreállított busz
Az annahegyi pihenőben félreállított busz
Mihádák Zoltán / MTI

– Személy szerint aggályosnak tartom a hatóságok hosszú hallgatását, és hogy finoman szólva is felszínesen tájékoztatták a közvéleményt – mondta Molnár. – Újságírók látták a helyszínen a TEK vezetőit. Kezdettől nyilvánvaló volt, hogy nem egy szokványos, a sofőr kérésére végzett buszátvizsgálásról volt szó, ahogy először kommunikálták a történteket. Nem csak a TEK vezetőinek a jelenléte utalt erre. A mesterlövészekkel megerősített rendőri biztosításból és a sztráda lezárásából is erre lehetett következtetni. Ehhez képest a hatóságok először csak annyit mondtak: „átvizsgáltak egy buszt”.

Molnár emlékeztetett arra, hogy eközben a járatot üzemeltető cég illetékese tényként közölte a cseh sajtóval, hogy egy cseh vagy szlovák férfi csőbombát helyezett el a buszon. Prágában szállt fel és Pozsonyig szólt a jegye, de Brnóban leszállt. A Trud című lap internetes kiadása pedig az utasokra hivatkozva azt írta: a magyar hatóságok azt mondták, adjanak hálát istennek, mert kaptak egy második életet, a csőbomba ugyanis nagyon nagy robbanóerejű volt. Prágában inkább üzleti konkurenciaharcot sejtettek a pokolgépes akció hátterében. Ivan Bojadzsiev ezredes, a bolgár terrorelhárítás szakértője viszont nyilatkozatában egy korábban talált hasonló szerkezetre utalva nem zárta ki, hogy a bombát az Iszlám Állam vagy valamely közel-keleti gyökerű szervezet helyeztette el a buszon. A magyar terrorelhárítás csak ezután szólalt meg, és kizárta a terrorgyanú lehetőségét. Molnár kíváncsian várja, hogy mire alapozzák ezt a véleményüket. A bizottság elnöke szerint az esetnek vannak más, távolabbra mutató tanulságai is. A hatóságok láthatóan úgy kezelik az efféle eseteket, mintha magánügyük volna. Szerinte a közvéleménynek jogában áll tudnia, hogy ebben, de más ügyekben is pontosan mi történt. Az állampolgárokat arról is tájékoztatni kellene, hogy mi a teendő akkor, ha valamilyen furcsa szagú, állagú vagy egyszerűen csak gazdátlan csomagot találnak egy buszon, vonaton vagy bárhol közterületen.

Molnár emlékeztetett arra, hogy a témával foglalkozó elemzők és szakértők egyértelműen az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet sejtik a legutóbbi bosznia-hercegovinai fegyveres összecsapások hátterében. Ha ez igaz, akkor napjaink legveszedelmesebb terrorszervezete, amely ellen nemzetközi koalícióban Magyarország katonákat küld a Közel-Keletre, mindössze két-háromszáz kilométerre van határainktól. – Elvárhatjuk a hatóságoktól, hogy a szakbizottságot teljes körűen, a lakosságot pedig a szükséges mértékig tájékoztassák a veszély nagyságáról és arról, hogy egy terrortámadás megelőzése érdekében vagy egy esetleg bekövetkező támadás következményeinek enyhítéséért ők maguk mit tehetnek. A cseh buszon talált csőbomba ügyében ez a tájékoztatás messze elmaradt ettől az elvárástól – mondta Molnár Zsolt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.