galéria megtekintése

A kirúgott szakszervezeti vezetőért tüntettek

1 komment


Hajba Ferenc
NOL

Szokatlanul széleskörű összefogással tiltakoztak a szakszervezetek Hankook dunaújvárosi gyára előtt a dél-koreai cég személyzeti politikája ellen.

Gyertek ide – skandálják a dunaújvárosi Hankook előtt kereplőkkel, sípokkal tüntetők a gumigyárból kitóduló embereknek. Nincs válasz, többen szemlesütve és szótlanul mennek el a demonstrálók által magasba tartott zászlók, transzparensek előtt. A nekik nyújtott szórólapokat is csak ketten merik elfogadni. Egyikük célirányosan, dacosan megy érte és megköszöni, a másikuk előbb lopva körülnéz, aztán elfogadja.

Tüntetők a Hankook Tire Magyarország Kft. rácalmási telephelye előtt. Beliczay László / MTI

A kocsikkal haza indulók némelyike dudál. A buszban ülő emberek kiintegetni sem mernek.

 

Pedig értük ment a gyár elé hétfőn több száz ember, az ország minden vidékéről.

– Ha itt nem lesz egyezség, a Hankook nyakára hozom a barcikai hős asszonyokat – fenyegeti meg a multicéget egy harcias aktivista hölgy, aztán arról beszél, hogy még a Borsodchemnél is szóba állnak a tulajdonosok a szakszervezetekkel, „pedig azok kínaiak."

Banczik Róbert / Népszabadság

A tüntetést a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) szervezte, elnökük, Székely Tamás szerint azért, mert a hozzájuk tartozó Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete vezetőjét, Bognár Ferencet „mondvacsinált okok alapján rendkívüli felmondással kirúgták" a Hankooktól.

– Ebből a gyárból egyetlen év alatt két választott tisztségviselő került az utcára rendkívüli felmondással, négy pedig maga mondott fel – mondja Székely Tamás, majd sorolja a neveket.

Bognár Ferenc Hankook-sapkában és szakszervezetis dzsekiben már jóval a tüntetés előtt a helyszínre érkezett. Előbb a gyárba akart bejutni. Igaz, július 21-én rendkívüli felmondással eltávolították a cégtől, ám választott szakszervezeti vezetői tisztsége még négy évig hatályban van.

Most azért akart bemenni egykori munkahelyére, hogy az elmúlt hónapok jövedelméről hivatalos igazolást kérjen. Középső fiát ugyanis felvették a Corvinus Egyetemre, s a kollégiumi elhelyezéséhez szükség van ezekre a dokumentumokra.

Bognárt nem engedték be a kapun, azt ígérték neki, postán elküldik az iratokat.

– Miért szabadultak meg magától ilyen hirtelen? – kérdezem Bognár Ferencet.

– Hát azért olyan hirtelen nem tudtak, mint amennyire szerették volna – pontosít. – Már 2009-ben kirúgtak, de ahhoz kellett volna a VDSZ hozzájárulása is, amit nem kapott meg a munkáltató. A mostani jogszabályok szerint már nincs ilyen védettségem, a VDSZ egyetértését nem kell kikérniük. Valószínűleg zavarja a dél-koreai tulajdonosokat a szakszervezet érdekvédelmi jogosítványa, ezért kerestek ürügyet az eltávolításomhoz.

falseBanczik Róbert / Népszabadság

Bognár Ferenc egy végtelen történetbe kezd, sokszor elmondhatta már, követhetetlen perek sorozatát idézi fel, felfüggesztést, rendelkezésre állást, állásidőt, nem a végzettsége szerinti megbízatást...

A Hankook közleménye szerint azért mondtak fel neki, mert „valótlan információra hivatkozva kért és kapott engedélyt távolmaradásra a munkától".

Bognár Ferenc jogi egyetemre jár, s a tanulmányaihoz kapcsolódó szabadságigénylések állnak a munkaügyi vita középpontjában. A munkáltató azzal érvel, hogy tudatosan félrevezette őket Bognár. A tüntetésen többen is úgy fogalmaztak: azért rúgták ki Bognárt, mert jogot tanul, hogy hatékonyabban meg tudja védeni a szakszervezeti tagság érdekeit a gyárban. A Hankook ezt tagadja, s állítja: munkaügyi kérdésről van szó, amelynek semmi köze nincs az érintett szakszervezeti tevékenységéhez.

A szakszervezeti vezető rosszul lett az általa „statáriálisnak" nevezett munkahelyi meghallgatásán, s bár az üzemorvos először azt mondta, hogy csak szimulál, kihívta a mentőket. A kórházban magas, kiugró vérnyomást diagnosztizáltak nála. Amíg vizsgálták, a Hankook megbízottjai lakására vitték ki, és fia kezébe nyomták a rendkívüli felmondásról szóló határozatot.

A VDSZ ilyen előzmények után hirdette meg a demonstrációt. Talán nem is gondolták, hogy ilyen sok szakszervezet küld képviselőt, s ad ki kemény hangú szolidaritási nyilatkozatot. A tüntetők között láttuk Pataky Pétert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökét, Kuti Lászlót, az Értelmiségi Szakszervezetek elnökét, ott voltak a Liga szakszervezetek, bátorító, egyetértő nyilatkozatot adott ki Palkovics Imre, a Munkástanácsok vezetője is. A nemzetközi szinten igen tekintélyes, 50 millió munkavállalót képviselő Industriall Global Union főtitkára levelében teljes körű támogatást ígért, s követelte a szakszervezeti vezető visszahelyezését a munkakörébe.

Székely Tamás a tüntetők nagy felhördülése közepette hangsúlyozta, hogy a Hankook a kormány kiemelt stratégiai partnere, így különösen elvárható, hogy együttműködjön, tárgyaljon a szakszervezetekkel a magyar jogszabályok értelmében.

Követeljük! Szolidaritást! Demokráciát! – kiabálták kórusban.

Megkerestük a gyárat is, de csak egy közleményt nyomtak a kezünkbe a portán. Ebből idéztük már a felmondásra vonatkozó részt. Az állásfoglalás így fejeződik be: „A felek számára az lenne a legjobb megoldás, ha a kedélyek csillapodnának, a józanság uralkodna az indulatok felett, és nem a média lenne a közvetítő a két oldal között."

Sokáig szólt a téren a kereplő és a síp, valaki műanyag hordót akasztott a nyakába, s azt püfölte dobként. Az egyik transzparensre Hofi Géza dalának sorát írták: Az igazságból elveszett az „i".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.