A szögesbomba nálunk eddig nem volt divat

Bár a rendőrség egyelőre hallgat, a helyszínen készült felvételek és szemtanúk elmondása alapján valószínű, hogy szögeket is tartalmazó robbanószerkezet detonált szombat éjszaka a budapesti Teréz körúton. 

Ladocsi Attila tűzszerész igazságügyi szakértő szerint a Teréz körúti robbanás világviszonylatban szerinte kicsinek mondható. Az minden esetre egyértelmű, hogy nem gázrobbanás történt, hanem valamilyen improvizált, azaz házi készítésű szerkezet robbant, amelyben szögek voltak. A szögeket repeszképzőnek helyezte az elkövető a bombába, amivel a hatásfokát kívánta növelni. Ehhez egyébként nemcsak szögeket, hanem anyacsavarokat, fémdarabokat, popszegecset is szoktak használni.

Szögbombával követték el Brüsszelben a márciusi, 31 áldozatot és 250 sebesültet követelő metró-, illeteve repülőtéri robbantást is. Magyarországon ez a fajta bombatípus nem jellemző, inkább a Közel-Keleten, az USA-ban, Izraelben, és újabban Nyugat-Európában. 

Ilyen szerkezetet többféleképpen is aktiválni lehet, akár mobiltelefonnal is indítható a robbanás, de van olyan bomba is, amely közelítésre vagy mozdításra aktivizálódik. Az alapanyagok egy ilyen eszközhöz könnyen beszerezhetők, olyan vegyszerekből is összeállítható, mint például a boltban kapható körömlakk lemosó és a sósav. De gyári robbanóanyaghoz sem nehéz hozzájutni a feketepiacon.

Ladocsi Attila szerint Magyarországon nem jellemző elkövetési mód a szögbombával való robbantás, utoljára emlékei szerint a kilencvenes években követtek el hasonló módszerrel itthon merényletet. A kilencvenes évek és a kétezres évek eleje után a robbantásos elkövetések száma egyébként is visszaesett Magyarországon, és ezek elkövetőit eddig jó hatásfokkal derítette fel a rendőrség.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.