Szócska szerint nem fogják kirúgni

A chipsadóból remélt 15 milliárdos pluszbevételből fedezné az egészségügyi államtitkár az ágazatban dolgozók jövő évi béremelését. Szócska nem készül távozásra, szerinte erős felhatalmazással végzi a munkáját.

Bár Szócska Miklós elismerte, hogy a jövő évi büdzsé nem a kitörés költségvetése, ennek ellenére az ideihez hasonló helyzetre számít az egészségügyben - nyilatkozta az egészségügyi államtitkár a Magyar Nemzetnek. Ez a nehéz helyzet arra kényszeríti, hogy még keményebben lépjen fel "a hatékonyságot rontó tényezőkkel szemben" - tette hozzá.

Az államtitkár a lapnak elmondta, hogy a szerkezetátalakítási folyamat során nem fognak intézményeket bezárni, funkcióváltásra sor kerülhet, de "robbanásszerű" változástól nem kell tartani. Szócska közölte, az átalakítás célja nem a tisztogatás, szerinte természetes, hogy a tulajdonosváltást tisztújítás követi. Az államtikár azt is elmondta, a gyanús kórházi szerződéseket átvizsgálják, és nem tartja kizártnak, hogy a gyanús szerződések miatt büntetőfeljelentést tesznek.

Szócska megígérte, hogy lesz béremelés az ágazatban. "Nővérek dolgoznak három műszakban 80-90 ezer forintos fizetésért, és az életéveiket áldozzák fel az egészségügyért. Úgy gondolom, ez a helyzet nem tűri azokat a megalkuvásokat, amelyek a kiszervezések területén általam tudottan is léteznek" - fogalmazott Szócska és hozzátette azt is, hogy a népegészségügyi termékadóból - chipsadóból - származó 15 milliárd forint a béremelést fogja szolgálni. Az államtitkár azt mondta, hogy tudják mit kell tenni az orvosok, rezidensek itthon tartásáért, néhány év alatt el fogják érni ezt a célt.

A távozásáról szóló pletykákra vonatkozó kérdésre az államtitkár azt mondta, szerinte erős felhatalmazása van a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak és ezen belül az államtitkárságának. "Általában akkor jelennek meg a távozásomról szóló pletykák, amikor valakimnek az érdekeit sérti az, amit csinálunk és abban érdekelt, hogy elbizonytalanítsa a közvéleményt" - idézi a Magyar Nemzet Szócskát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.