Szociális konzultáció: álkérdések 800 millióért

Segéllyel vagy munkalehetőséggel kellene segíteni a munkanélkülieket? Egyebek mellett erre vár választ a kormány a jövő héten induló szociális konzultáció során, ami 800 millió forintba kerül.

A szociális konzultáció költsége 750-800 millió forint lesz, a tízpontos kérdőívet minden 16-dik életévét betöltött fiatalnak is megküldik, és a konzultáció június 15-én zárul - közölte Szijjártó Péter tegnap a parlamentben tartott sajtótájékoztatón, melyen ismertette a tíz pontot.

„Vannak, akik szerint be kell vezetni Magyarországon a védett kor intézményét, mert aki 55 éves elmúlt és elveszíti a munkáját, annak most alig van esélye újra elhelyezkedni. Mások azt mondják, hogy nincs szükség a védett kor bevezetésére. Ön mit gondol?" - ez az 1. kérdése a szociális konzultációnek, melyet Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezett május elsején. E kérdés azért jogos, mert ha ma valaki betölti az 55. életévét, és elbocsátják a munkahelyéről, rendkívül nehezen talál újat - mondta a miniszterelnöki szóvivő, akinek a tájékoztatása szerint a védett kor azt jelentené: 55 év felett csak alapos fegyelmi vétség után lehetne elbocsátani a munkavállalókat.

A 2. kérdés úgy szól: az állam szorítsa-e keretek közé a közműszolgáltatók magánérdekeit, gátolja-e meg, hogy extraprofitot szedjenek be, és emiatt a mefizethetetlenné váljanak a rezsiköltségek, vagy ne. A válaszlehetőségek között szerepel az is, hogy az állam csak a kisfogyasztók és a rászorulók esetében korlátozza a közműszolgáltatások díját.

"Vannak, akik azt javasolják, hogy az ország segély helyett inkább munkalehetőséggel segítse a munkanélkülieket. Mások szerint a segélyezés elegendő megoldás a munkanélküliség problémájára. Ön mit gondol?" - ez a 3. kérdés. Az 5.kérdés arra vonatkozik, hogy az állam a szociális segélyt a rászorulóknak ne pénzban, hanem alapvető szükségleti cikkekben (például élelmiszerben) adja-e, vagy pénzben.

A nyugdíjak kapcsán  két kérdést tesznek fel; a 4. arra vár véleményt, hogy vegyék-e figyelembe a nyugdíj mértékének megállapítása során a gyermekvállalást, a gyermeknevelést. Míg a 9. kérdés úgy szól: az egyéni számla alapján kiszámolt nyugdíj megállapításánál elsősorban a munkával eltöltött éveket vegyék-e figyelembe, vagy inkább a jövedelem arányában állapítsák meg a nyugdíjakat, vagy mindkettőt azonos módon kelljen-e figyelembe venni?

A 6. és a 7. kérdés a devizaalapú lakáshitellel rendelkezők kapcsán arra vár választ: kell-e segítséget nyújtania az államnak annak érdekében, hogy a devizaalapú lakáshitelt felvett családok ne kerüljenek utcára; illetve engedje-e az állam a devizaalapú hitelezés újraindítását.

A gyógyszergyárakra vonatkozó 8. kérdéssel arról érdeklődnek: meg kell-e törni a gyógyszergyárak lobbiját, és nem szabad hagyni, hogy a drágább gyógyszereket erőltessék rá a betegekre saját extraprofitjuk érdekében; vagy ellenkezőleg, nincs szükség a gyógyszergyártó lobbival szembeni fellépésre.

Az utolsó, 10. kérdés szerint "Vannak, akik szerint az oktatás rendszerét úgy kell átszervezni, hogy az állam közpénzéből azokat a képzéseket támogassa elsősorban, amelyekkel valóban el is lehet helyezkedni. Mások szerint az aktatást nem kell a gazdaság igényeihez igazítani. Ön mit gondol?"

Szijjártó Péter munkatársunk kérdésére, hogy miért 16 éves kornál húzták meg a határt, azt mondta: a ma 16-17 évesek is gondolkoznak ezekről a kérdésekről,  és az e téren meghozott döntések az ő életüket is érintik. Arra, hogy a tíz pont alapján törvények, jogszabálymódosítások születnek-e, a miniszterelnöki szóvivő
igennel válaszolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.