galéria megtekintése

Szobor Hóman Bálintnak? Védhetetlen!

42 komment


Czene Gábor

Nemzeti szégyen, ha a Horthy-korszak faji polgárháborújának egyik szítója, Hóman Bálint szobrot kap Székesfehérváron. Ráadásul állami és önkormányzati támogatással – a Szépírók Társasága pár hete közleményben tiltakozott a Hóman-szobor december végére tervezett felállítása ellen, most pedig a Beszélővel közösen fórumot szervezett Budapesten, a FUGA építészeti központban.

Hóman folyamatosan kiállt a zsidótörvények újabb és újabb megszigorítása mellett, nem sokkal a német megszállás előtt a zsidók kitelepítését sürgette, Szálasi Ferenc hatalomátvétele után a nyilas parlamentnek is tagja maradt – idézzük Kovács M. Mária történész, a beszélgetés egyik résztvevője korábbi, Népszabadságnak adott nyilatkozatát. Meggyőződése szerint Hóman Bálint méltatlan arra, hogy az utókor példaképként tisztelje.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A fórumon Kovács M. Mária hangsúlyozta, hogy Hóman Bálint személye egész egyszerűen védhetetlen. Gyorsan kiderült, hogy így gondolja a kerekasztal többi résztvevője, Konok Péter történész, Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke és – természetesen – Gács Anna, a Szépírók Társaságának elnöke is.

 
Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

„Én kinek állítanék szobrot?" – a folytatásban írók és költők olvasták fel a körkérdésre írt válaszukat.

Emlékművet az ártatlanul megölteknek, vagy járványban elhunytaknak szoktunk emelni, hogy megkérdezzük Istent, miképp engedhette megtörténni mindezt – mondta Balla Zsófia.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Annak nem emelne szobrot, aki helyeselte és előkészítette magyar állampolgárok százezreinek kitaszítását a nemzetből, aki helyeselte elszállításukat, megölésüket. Szobrot az ellenszegülőnek, a szívós következetességnek, emberségnek és nagy művészetnek emelne: olyan költőnek, amilyen Áprily Lajos volt. Vagy például Pilinszky János.

Nemzeti szégyen a Hóman-szobor!

A Szépírók Társasága nyílt levélben tiltakozik az ellen, hogy a faji polgárháború egyik szítójának szobrot állítsanak Székesfehérváron. Levelüket itt olvashatják: >>>

Forgách Andrást riasztják az emlékművek és szobrok, amelyek valamilyen személy kultuszára utalnak. Az egyéni és kollektív emlékezetnek szüksége van ugyan kapaszkodókra, de azt mindig az aktuális kurzus dönti el, hogy ki kap és ki nem kap szobrot. Szóval: őt nem inspirálja az ötlet, kivéve, ha olyan zseniális emlékműre gondol, mint Pauer Gyula és Can Togay elhagyott cipői a Duna-parton. Az felülírhatatlan és megfellebbezhetetlen.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Kiss Noémi szerint

a túl komolyan vett szobraink úgyis ledőlnek, átöltöznek, ellepi őket a por, elhidegülnek. Előbb-utóbb leesik a fejük, így már beszélgetni sem lehet velük. De legalább nem hazudnak a történelmünkről

– tette hozzá.

Nincs jelöltem – kezdte Pályi András. Azok, akiknek szobrot állítana, egész életükkel tanúsították, hogy nem akarnak szobor lenni. A szoborállítás Pályi gyanúja szerint azok vesszőparipája, akik maguknak szeretnének szobrot. Ha rajta múlna, így kezdődne a tízparancsolat: ne állíts szobrot magadnak! Talán egyetlen kivétel van, Göncz Árpád, akinek szobra már áll, „itt bennünk, belül". Ha megérem, hogy neki szobrot emelnek, ott leszek – közölte Pályi.

A Hóman-szobor tragikusan abszurd ötletére Szilágyi Ákos groteszk iróniával reagált. Letérdelek a magyar emberek döntése előtt – mondta –, és velük együtt fogadom, hogy az 1944-ben elvesztett és 2010-ben fülkeforradalommal helyreállított, azóta pedig nap mint nap újra kivívott, foggal-körömmel („az én fogaimmal és az én körmeimmel") megvédett szuverenitás hatodik esztendejében szobrot állítok a Szuverenitásnak: győztes hívei örömére és eltiport ellenségei bánatára.

A gyengéd hatalom, a „soft power" gyengéd szobrait szereti Tompa Andrea:

„Nem hatalmaskodik felém, nem zuhan rám, nem büntet, nem vádol, nem oktat, nem kelt lelkiismeret-furdalást. Nem tank, nem kard, nem ló. Csak ember, emberi. Odaül mellém. Ő ül mellém, mert együtt vagyunk, az én testem is kelljen ahhoz, hogy ő létezzen".

Nyáry Krisztián kijelentette: ha értékelvű konzervatív lenne, szégyellné, hogy még nincsen szobra Magyarországon Slachta Margitnak, a bátor konzervatív szerzetesnőnek, aki először emelte fel a szavát az ellen, hogy a kormány, amelynek Hóman Bálint is tagja volt, úgynevezett „idegrendészeti eljárás" keretében állampolgárai tízezreit deportálta a biztos halálba.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Ha értékelvű konzervatív lenne – folytatta –, Márton Áronnak, Erdély konzervatív püspökének emelne újabb szobrot, akit a magyar hatóságok azért utasítottak ki a visszacsatolt Észak-Erdélyből Romániába, mert a szószékről határozottan elítélte a zsidótörvényeket, amelyeknek előkészítésében és megszavazásában Hóman Bálint aktív szerepet vállalt.

A székesfehérvári önkormányzat éppen a Bartók Béláról elnevezett téren készül felállítani Hóman szobrát – hívta fel a figyelmet Nyáry Krisztián. Amikor Hóman Bálint éppen a második zsidótörvény szövegének cizellálásával volt elfoglalva, Bartók Béla ezt írta egyik levelében:

„Magyarországon sajnos a művelt keresztény emberek majdnem kizárólag a náci rendszernek hódolnak. Igazán szégyellem, hogy ebből az osztályból származom."

Kapcsolódó cikkek

Lezsák: Hóman Bálint rehabilitációja a rendszerváltoztatás története

Lezsák Sándor szerint Hóman Bálint néhai kultuszminiszter rehabilitálásának története a rendszerváltoztató folyamatnak is a története.

Hóman-szobor miatt tiltakozik egy amerikai civil szervezet

Az Anti-Defamation League (ADL) nevű amerikai székhelyű, zsidó civil szervezet szerdán felszólította a magyar kormányt, hogy vesse el az antiszemita Hóman Bálint Székesfehérvárra tervezett szobrának ötletét.

Trócsányi nem adott volna minisztériumi pénzt Hóman szobrára

Az ősz legkiemelkedőbb feladata a magáncsőd gyakorlati alkalmazása lesz, az Igazságügyi Minisztérium (IM) mindent megtesz azért, hogy a magyar közigazgatás szeptembertől fogadhassa a kérelmeket - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter az MTI-nek adott interjújában.

A Hóman-szobor készül, de a kormány számára sem példakép

A Zsidó Közösségi Kerekasztal ülésén Lázár János és Balog Zoltán miniszter is egyértelművé tette, hogy a kormány tagjai számára nem példakép az antiszemita Hóman Bálint.

„Európai államban köztéri szobor nem hirdetheti Hóman emlékét”

Mi, az őszinte nemzeti emlékezet felébresztésében érdekelt magyar polgárok szimbolikusan elfoglaltuk azt a helyet, ahova a városi önkormányzat 2015. december végén a Horthy-rendszer kirekesztő törvénykezéséért súlyosan felelős Hóman Bálint szobrát akarja felállítani – írták Székesfehérvár polgármesterének címzett nyílt levelükben a tájékoztató kampányt és jövő hétfőre csendes tiltakozó demonstrációt szervezők.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.