galéria megtekintése

Szóban utasíthatta a Quaestort a külügy

4 komment

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNHK) vezetői is meglepődtek, amikor a Quaestor bedőlésének napján megjelent 3,8 milliárd forint a külügy háttérintézményének folyószámláján. Egyenesen a külügyből utasíthatták a Quaestort a pénz visszautalására, írja az Index.hu.

A Nemzetgazdasági Minisztérium bábáskodásával létrejött Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) korábbi vezérigazgatója, Skultéti Vilmos írta alá azt a dokumentumot, amely alapján a ma már a külügyhöz tartozó háttérintézmény vagyona a Quaestorhoz került 2013. március 29-én, írja az Index.hu. Az utalás mindössze egy nappal azután történt, hogy Skultéti a Quaestorral március 28-án szerződést kötött. A Quaestor azt a megbízást kapta, hogy a pénzből államkötvényeket vegyen.

Az Index forrása szerint a frissen alapított cég annyira új volt, hogy Skultéti egy gmailes címről levelezett, és a cégben még munkavállalók sem voltak, a legrégebbi alkalmazottak 2013. május-júniusban érkeztek. A portál szerint a villanyszerelő, angol szakos tanár és notthingami okleveles ingatlan-értékbecslő Skultéti pályafutása kezdetén a privát szférában tevékenykedett. 1998-ban a Miniszterelnöki Hivatal kormány-főtanácsadója lett, Matolcsy György 2001. január 1-től nevezte ki a magyar kisvállalatoknak befektetőket, beruházásokat vadászó állami szervezet, az ITDH vezérigazgatójának.

A 2013-as költségvetésből kiderül, hogy az NGM-nél egy 3,15 milliárdos keretet különítettek el „Kereskedőház” elnevezéssel, illetve 3 milliárdot „Keleti kapcsolatok bővítése” címén. Így a Quaestorhoz egy 3-6 milliárdos összeg érkezhetett. Az NGM-et a szerződéskötés időpontjában már Varga Mihály vezette, az Index azonban úgy tudja, hogy a döntés előkészítésében Vargának nem volt szerepe.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Vagy-vagy
Vélemény
Parlamenti belépő
Vélemény
A csodafegyver
Vélemény
Bélák
Vélemény
Kövér hangján

A portál forrása szerint az MNKH későbbi vezetői nem kérdőjelezték meg a Quaestor szerepét, a cég ugyanis gyorsan és olcsón végezte a szolgáltatást. Habár Tarsoly Csabával voltak összetűzéseik, leginkább a Quaestor-vezér érdekeltségébe tartozó orosz és a török kereskedőház miatt. A kereskedőház néhány esetben politikai nyomásra „választotta ki” stratégiai partnereit az egyes országokban lévő irodák üzemeltetésére.

Telefonon szólt a külügy

A portál úgy tudja, az MNKH vezetőinek március 5-én Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár jelezte, hogy ki kell venni a cég tőkéjét a Quaestortól, és másutt kell új értékpapírszámlát nyitni. Az MNKH ezután árajánlatot kért több pénzintézettől, összevetni ezeket azonban nem sok idő maradt, március 9-én ugyanis a Quaestor Hrurira (hamis) öncsődjéről szóló közleménye előtt pár órával az MNKH folyószámláján megjelent 3,8 milliárd forint. Az Index forrása szerint az MNKH felső vezetői megdöbbentek a dolgon, ugyanis a pénz kivonására, az állampapír-portfólió eladására csak a cég vezére, Kerekes György adhatott volna utasítást. Ráadásul csak írásban, a tulajdonosi közgyűlés hozzájárulása mellett. A portál szerint ilyesmi nem történt, forrásuk szerint feltehetően a külügyből szóban, telefonon adhatták ki az utasítást a Quaestornak a pénz kiutalására.

Távozik a MNKH vezetője

Az Origo kedden adta hírül, hogy távozik posztjáról az MNKH vezérigazgatója. Szijjártó Péter egy március 9-i háttérbeszélgetésen mondta el a portál kérdésére, hogy április 1-jén távozik posztjáról Kerekes György. A KKM közleménye szerint Kerekes már februárban jelezte a miniszternek és a (területet felügyelő Magyar Levente) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkárnak, hogy a magánszektorban folytatja tevékenységét. A külügy az Origo kérdésére azt nyilatkozta, hogy Kerekes távozásának „semmi köze nincs a Quaestor-ügyhöz”.

Az MTI szintén tegnap közölte, hogy az MNKH élére már kiválasztották Kerekes utódját. Az új vezérigazgató személyét a kinevezéssel egy időben hozzák nyilvánosságra, amelyre „rövidesen sor kerül”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.