Szmogriadó: a BKV tétlen marad?

A szmogriadóval összefüggésben ma délutánra összehívták a Fővárosi Védelmi Bizottság ülését, amelyen az egyébként külföldön tartózkodó főpolgármester, Demszky Gábor is részt vesz. A városházához közelálló informátoraink szerint a BKV teendői is szóba kerülnek: a közlekedési vállalat a szmogriadó ellenére eddig semmilyen intézkedést sem vezetett be.

Kipufogó gázt engedõ, mentességet élvezõ BKV autóbusz és egy páros számjegyre végzõdõ rendszámmal közlekedõ autó a Belvárosban
Kipufogó gázt engedõ, mentességet élvezõ BKV autóbusz és egy páros számjegyre végzõdõ rendszámmal közlekedõ autó a Belvárosban

Egyelőre nem tudható azt sem, holnap sűríti-e járatait a cég. Erre azért lenne szükség, mert ha a felhívásnak eleget tesznek az autósok és az egészségkárosító szálló por, a szmog csökkentése érdekében közösségi eszközöket vesznek igénybe, a megszokottnál lényegesen zsúfoltabbak lesznek a tömegközlekedési járművek.

Mint beszámoltunk róla, a szmogriadót akkor fújhatják le a fővárosban, ha a megengedett értékek alatt marad 24 órán keresztül a levegőben szálló por koncentrációja. A meteorológiai szolgálat szerint erre kevés az esély.

Úgy tudjuk, egyelőre a gépkocsik parkolási díjfizetési kötelezettségét sem függesztik fel Budapesten a szmog miatt.

Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szerint egyébként főváros vezetőinek nem csak a szmogrendelet elfogadtatása, hanem a BKV intézkedési tervének kidolgoztatása és a MÁV-Starttal, illetve a Volánbusszal való megállapodás is feladata lenne.

Szerintük a szmogriadó kapcsán egyértelművé vált, hogy Budapest és agglomerációjának közlekedését egyben kell kezelni, és erre nem a közlekedési cégek darabolása és valamiféle zavaros elővárosi társaság összegyúrása, hanem egy valós közlekedési szövetség létrehozása a megoldás.

A szmogriadó komolyságát nem csak a büntetlen megszegés lehetősége, hanem a valós tömegközlekedési alternatíva hiánya is gyengíti. Szükség lenne a járatsűrítésekre is – véli az egyesület.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.