galéria megtekintése

A kormány most a dohánymultikat szívatja meg

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 14. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

A Fidesz újabb különadót vet ki, amellyel ezúttal a multinacionális dohánygyártókat sarcolja meg, míg a hazai dohánygyártó Continentalra csak elenyésző teher jut. Dobozonként 70-80 forinttal drágulhat a cigaretta, és tovább nő a feketepiac.

Újabb szektor multicégei búcsúzhatnak az itteni nyereségüktől, méghozzá gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra. Az Országgyűlés honlapjára csütörtök délután kikerült fideszes egyéni képviselői indítvány alapján a dohányipari szektor összes nemzetközi szereplőjének jövőre több mint 12 milliárd forintot kell fizetnie „egészségügyi hozzájárulás” címén. Az adótételt az RTL-t sújtó reklámadóhoz és a Tescót súlyosan terhelő, nemrég az egekbe emelt kiskereskedelmi különadóhoz hasonló módon vetnék ki – ebben az esetben is az ágazatot vezető multinacionális cégek fizetnék a teher több mint 80 százalékát.

A dohányipar 425 milliárd adót fizet be évente, ez sem elég. Tovább nőhet a feketepiac
A dohányipar 425 milliárd adót fizet be évente, ez sem elég. Tovább nőhet a feketepiac
Joerg Carstensen / AFP

A tavalyi nettó árbevételi adataik alapján a British American Tobaccónak (BAT) 3,5 milliárdot, míg a Philip Morrisnak 6,3 milliárd forintot kellene az államkasszába fizetnie. Ugyan a javaslat szerint ezt a terhet csak 2015-ben kellene kifizetni – ám a piaci szereplők nem táplálnak illúziókat, hiszen a többi különadót is csak meghatározott időre vetették ki, majd – esetleg más néven – véglegesítették. Ezt sejteti a törvényjavaslat indoklása is: a rendkívüli befizetésre azért van szükség, mert a dohányzás miatt fellépő egyéni és állami kiadások, illetve bevételek egyenlege negatív. Ezt viszont bajos lenne egyetlen befizetéssel helyreállítani.

 

A cégek a parlament honlapjáról értesültek az új adóteherről. A sarcot a nettó forgalom alapján, sávosan rónák ki, ami az előterjesztés szerint így arányos lenne. Azonban lapunk számításai szerint ez nem igaz.

A dohánygyártóknak 30 milliárdos nettó árbevételig 0,2 százalékot, 30 és 60 milliárd közt a forgalom 2,5 százalékát, a 60 milliárdos forgalom fölé eső árbevétel esetén a 4,5 százalékát kellene befizetniük. Azonban így a hazai – és a Fidesszel jó kapcsolatokat ápoló – Continental Zrt. adóterhe mindössze 46,8 millió forint lenne, míg a Continentalnál nyolcszor nagyobb, 183,8 milliárdos forgalmú Philip Morrisé 6,3 milliárd, azaz a Continental százharmincszorosa. Így míg a magyar piac két vezetője, a BAT és a PM súlyosan veszteségessé válhat, addig a Continental nyereséget könyvelhet el.

Nem ez az első olyan eset, hogy a kormány „helyzetbe hozza” a Continentalt. A trafikpályázatra rálátó kormányzati forrásunk korábban egyértelműen úgy nyilatkozott: a rendszer kialakításának valódi célja a Continental piaci részesedésének növelése volt. Ráadásul a trafiktörvény a zárószavazás előtt idősebb Sánta Jánosnak, a Continental egyik vezetőjének a kezén is átment. Jó kapcsolatokat sejtet az is, hogy a hódmezővásárhelyi cég felügyelőbizottsági tagja Dancsó József volt fideszes képviselő, aki jelenleg az államkincstár elnöke.

Pall Mall-csomagok a British American Tobacco bayreuth-i gyárában. Nem ez az első eset, hogy a kormány a Continentalt akarja helyzetbe hozni
Pall Mall-csomagok a British American Tobacco bayreuth-i gyárában. Nem ez az első eset, hogy a kormány a Continentalt akarja helyzetbe hozni
Michaela Rehle / Népszabadság

A BAT megdöbbent. Tóth Attila kormányzati kapcsolati vezető elmondta, egy olyan ágazatot adóztatnának meg, amelyben évek óta nem képződik extraprofit. A szektor ugyanakkor évi 425 milliárd forintot fizet be a költségvetésnek, így szerinte nem igaz, hogy negatív lenne a dohányzás társadalmi mérlege. A javaslat szerint a mostani adó a gyártókat terheli, így – a többi különadóhoz hasonlóan – a beterjesztők azt próbálják elhitetni, hogy a gyártók nem fogják áthárítani a költségeiket a fogyasztókra. Tóth Attila szerint azonban nem lesz más lehetőségük, mint az áremelés, s várhatóan dobozonként 70-80 forinttal drágulhat a cigaretta. Tóth úgy véli, hogy tovább nő majd a feketepiac így is jelentős, 12 százalékosra becsült részesedése. „Már jelenleg is ott tartunk, hogy a hetedik legkelendőbb márka a Fehéroroszországból csempészett Fest – mondta.

Bár a törvényjavaslatot egyéni képviselői indítványként jegyzik, azonban a benyújtó személye – Szatmáry Kristóf korábban a nemzetgazdasági tárca államtitkára volt, jelenleg a vállalkozásfejlesztési bizottság elnökhelyettese – jelzi, hogy a kormány döntéséről van szó.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.