Szisztematikusan halálra éheztették az alig másfél éves agárdi kisfiút

Benjámin 19 hónapos volt, amikor 2013 augusztusában a szervezete végleg feladta a küzdelmet a szülői bigottság és a természetgyógyászi cinizmus ellen. Négy és fél kilogrammosan halt meg.
Tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés a vád abban a büntetőperben, amely csütörtökön kezdődött E. Benjámin, szülei, nagyszülei, egy természetgyógyász és a család háziorvosa ellen a Székesfehérvári Törvényszéken.
Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az ügy a még 2013. augusztusi agárdi halálesetre nyúlik vissza, a 19 hónapos Benjámin ekkor halt bele a folyamatos éheztetésbe, amelyre az Agárd egyik előkelő utcájában, a Szondy utcában ítélték. Az erődszerű, térfigyelő kamerákkal őrzött villában öten éltek, Benjámin, az anyja és az apja, illetve az anya szülei. A nyomozásból és az eddig az ügyben tett vallomásokból kirajzolódó kép tanúsága szerint a fanatikus természetgyógyászat-rajongó anya és az apa – az első és a másodrendű vádlott – egyszerűen nem táplálta megfelelően a kisfiút, akit egy természetgyógyász ajánlására a születésétől kezdve a haláláig csak anyatejjel és biogyümölcsökkel táplálták, ha pedig beteg volt, kézrátétellel gyógyították. Mire a szervezete felmondta a szolgálatot – derül ki az orvosszakértői jelentésből –, a kisfiúnál heveny keringési elégtelenség, súlyos soványság, fehérjehiány és kiszáradás lépett fel, a lába felduzzadt, a testén pontszerű bevérzések voltak, arc- és agysorvadása is lett. Négy és fél kilogrammos volt, amikor meghalt.

Ami a különös kegyetlenséget illeti, azt a nyomozás korábban kizárta, hogy Benjámint a szülők fényevésre kényszerítették volna, de amikor a család budapesti természetgyógyásza, M. Bertalan egy- vagy kéthetente látta, „energetikai vizsgálatot" végzett rajta, a kezével vagy egy pálcával körözve Benjámin meztelen teste felett. Egyik diagnózisa szerint Benjámin azért volt rosszul, mert a bélflórája nem működött megfelelően, aminek a kezelésére homeopátiás szereket és további energetikai kezelést javasolt. Mindezért M. Bertalan – aki most a harmadrendű vádlott – milliókat kért és kapott a nyugati orvoslást elutasító szülőktől. Amikor azzal hívták, hogy a kisfiú állapota nemhogy javulna, de még inkább válságosra fordul, azzal nyugtatott, hogy ez ilyen esetben normális, a gyógyulás pedig hosszú folyamat.

Benjámin – szerepel az egyik vallomásban – jókedvűen ébredt a halála napján, evett és vizet is ivott, de aztán váratlanul összeomlott. A szülők ekkor is M. Bertalant hívták először, és csak utána a mentőket, amikor a kisfiú már nem mutatott életjelet. A mentőket sokkolta, amit láttak. Egy órán át küzdöttek Benjámin életéért, de már nem sikerült újraéleszteniük a kisfiút.

Hogy Benjáminra milyen sors vár, az talán már a kezdet kezdetén mindenkinek feltűnt volna, ha a család nem hermetikusan bezárkózva él a Szondy utcai villában. Az anya, E. Rebeka alig mozdult ki otthonról. Terhessége alatt nem járt védőnőhöz, és bár amikor Benjámin 2011 októberében otthon megszületett, egy budapesti háziorvos kitöltötte az igazolást, egyelőre nem világos, hogy jelen volt-e a szülésnél. Hat hónapos koráig Benjámin egyébként az összes kötelező védőoltást megkapta, szintén Budapesten, a védőnő viszont a törvény előírásaira hivatkozva egyszer – három héttel a születés után – juthatott be a házba, amiről tájékoztatta is megyei feletteseit, a Fókusz Családsegítőt is. Ha kellett, a későbbiekben a család minden alkalommal a budapesti orvos által aláírt dokumentumokkal állt elő.

A most szintén a vádlottak padján ülő háziorvos a vallomásában azt állította, hogy amikor ő látta Benjámint – a 19 hónap alatt összesen nyolcszor –, minden esetben figyelmeztette a szülőket, hogy a kisfiú nem megfelelően fejlődik, és kórházba kell vinni. A szülők és a nagyszülők vallomása szerint ez nem történt meg.

Csütörtökön, a büntetőper első napján sem a szülők, sem a nagyszülők nem akartak újra vallomást tenni. Az ügy a természetgyógyász és a háziorvos meghallgatásával folytatódik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.