Színvak Jobbik: véletlenül sem rasszisták

Hol van leírva, hogy cigány? Ez egy színvak javaslat – vágott vissza szemrebbenés nélkül a köztévében nyilatkozó Vona Gábor arra a kérdésre, hogy rasszista-e a Jobbik népszavazási kezdeményezése.

A szélsőjobboldali párt elnöke évértékelő beszédében közölte: meg kell vonni a segélyt azoktól a családoktól, ahol valamelyik családtag súlyos, erőszakos bűncselekményt követ el. A nagy tapssal fogadott bejelentés után Vona megismételte, hogy „nem csupán az elkövetőtől, az egész családtól”. Egyszerűen fogalmazva: „ha gyilkolsz, ha erőszakoskodsz, akkor az egész pereputtynak ugrott a segély, apukám”.

Vona Gábor Jobbik-elnök az embereivel
Vona Gábor Jobbik-elnök az embereivel

Ezért szeretne népszavazást a Jobbik. Évértékelőjében a pártelnök félmondat erejéig megpendítette ugyan, hogy a javaslat „magyarokra” és „cigányokra” egyaránt vonatkozik, de a szövegkörnyezet alapján nem lehet kétséges a valódi célcsoport. A beszéd slusszpoénjának szánt népszavazási bejelentés a „cigányság és magyarság együttélésének válsága” ürügyén jött elő. Körítésként Vona felsorolt néhányat a Jobbik cigányellenes hecckampányának tételei közül. Különösen felháborító – mondta –, hogy azok követnek el kirívóan közösségellenes cselekedeteket, akiket a „közösség tart el verejtékével”. Továbbá: „azokat szponzoráljuk milliárdokkal, akik köszönet helyett belénk vágják a kést”.

Vona Gábor rögvest megoldást is kínált arra, hogy a családokban milyen módon lehet pótolni a megvont (máskülönben szerény mértékű) állami támogatásokat. Ha valaki meg akar élni, menjen dolgozni…

Már idézett köztévés interjújában – eltérően az évértékelőn elhangzottaktól – Vona Gábor végül oda lyukadt ki, hogy a Jobbik csak a szülőket akarja büntetni. Hasonlóképpen finomított az eredeti bejelentésen Sneider Tamás jobbikos politikus is. A Hír TV-nek nyilatkozva elmondta, hogy a javaslat csak azokra a szülőkre vonatkozik, akiknek a velük egy háztartásban élő fiatalkorú gyereke követ el súlyos, életellenes bűncselekményt.

„Ha valamelyik szülő követ el bűncselekményt, nem lehet nyilvánvalóan sem a párját, sem adott esetben a gyermekét büntetni, ez teljesen egyértelmű” – fejtegette Sneider. A lényeg az, hogy a bűnözést nem tolerálhatja az állam. Szemben a bűnözőket védő – ahogyan fogalmazott – „szélsőliberális jog- vagy fajvédő” szervezetekkel. (Igaz, Sneider Tamás csak zavart csend és kínos nyökögés után, a riporter segítségével tudta megmondani, hogy a TASZ-ra és a Magyar Helsinki Bizottságra gondol.)

A Jobbik természetesen szerinte sem rasszista. Ezzel csak a szélsőliberális oldal jön állandóan, mivel nincs más fegyvere, egyedül az, hogy folyamatosan nácinak, fasisztának nevezi a Jobbikot – bizonygatta a HírTV-ben Sneider Tamás.

Neki igazán hihetünk, hisz rasszizmus terén avatott szakértőnek számít: a kilencvenes években még az egri bőrfejűek egyik vezetőjeként szerepelt a sajtóban. Akkoriban gyakran Roy becenéven emlegették, de ma már illetlenség lenne így nevezni. Sneider Tamás ugyanis országgyűlési képviselő és parlamenti bizottsági elnök, ráadásul a Jobbik alelnöke.

A párt közben benyújtotta az Országos Választási Bizottsághoz népszavazási kezdeményezését. A Jobbik három évre vonná meg a foglalkoztatást helyettesítő támogatást, rendszeres szociális vagy átmeneti segélyt azoktól a felnőttektől, akikkel a „közös háztartásban élő, 18. életévét be nem töltött, a nevelése, gondozása, felügyelete alatt álló személy jogerősen megállapítottan emberölést, testi sértést, hivatalos személy elleni erőszakot, rablást, zsarolást, vagy önbíráskodást követett el”.

Ha az OVB zöld jelzést ad a kezdeményezésnek, akkor kétszázezer aláírást kell összegyűjteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.