Színjáték a rácsok mögül

Egy fogvatartott, Turi Gábor által írt Szerepcsere című darab nyerte a József Attila Színházban pénteken megrendezett II. Országos Börtönszínház Találkozó fődíját. A legjobb főszereplő díját is a győztes színmű írója, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet lakója kapta.
Az író-főszereplő által hangsúlyozottan kitalált történetben egy a TEK-hez átigazolni szándékozó nyomozó azt a feladatot kapja, hogy épüljön be a helyi büntetés-végrehajtási intézet fogvatartottjai közé, és leplezze le az a börtönben zajló lopássorozat elkövetőit, mert már a fegyőrök felszerelése sincs biztonságban. Persze semmi sem úgy alakul, ahogy a beépülés előtt eltervezték.
Jobbra Turi Gábor, a díjnyertes író-színész-fogvatartott
Jobbra Turi Gábor, a díjnyertes író-színész-fogvatartott
Teknős Miklós / Népszabadság

Három évvel a Dunaújvárosban megrendezett első találkozó után, a nagy érdeklődésre tekintettel vállalta el a József Attila Színház a találkozó megrendezését. Nemcsák Károly igazgató szerint az amatőr színészek között sok, a profikat idéző színpadi munkát lehetett látni.

A börtönszínházak az új büntetés-végrehajtásról szóló törvényben a kiemelt hangsúlyt kapott reintegrációs program részét képezik. A fegyintézetek már a fogvatartottak befogadásakor kialakítják azt a programot, amely a reményeik szerint segít majd visszailleszkedni az elítélteknek a szabad életbe. Az idei börtönszínház-találkozóra 21 fegyintézetekben működő színjátszó csoport jelentkezett.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.