Szili pártját is választási csalással gyanúsítja egy aktivista

Nem akart részt venni a választási csalásban, inkább feljelentést tett a rendőrségen egy választási ajánlóívekkel aláírásokat gyűjtő aktivista, aki hétfőn tartott sajtótájékoztatót.
Azt állítja, hogy öt pártról is tud, amelyek részt vettek az aláírások kopírozásában – írja a hvg.hu.

Egyes pártok aktivistái egymás között másolgatták az általuk összegyűjtött választói ajánlásokat – ezt mondta hétfőn sajtótájékoztatón egy Marek Bertram nevű egyetemista, aki állítása szerint maga is aktivistaként vett részt az aláírások gyűjtésében, de a másolgatásban már nem volt hajlandó részt venni, inkább feljelentést tett a rendőrségen.

A politológus szakos hallgató hétfőn a Nemzeti Választási Iroda budapesti Alkotmány utcai központja előtt számolt be arról, hogy a Magyarországi Cigány Pártnak segített az aláírások gyűjtésében Budapest 1. választókerületében, vagyis a Belváros-Lipótvárosban.

A korábbi kopogtatócédulás rendszer helyett az új választási törvény szerint az idén már ajánlóíveken gyűjthették a pártok a jelöltállításhoz szükséges aláírásokat, minderre február közepétől március 3-ig volt lehetőségük. Mivel egy választópolgár több jelöltet is támogathatott, sajtóhírek szerint több kisebb párt lemásolta egymásról az aláírásgyűjtő íveken szereplő neveket, így biztosítva magának a jelöltállítást.

Marek Bertram azt állítja, hogy hasonló történt az MCP-nél is, szerinte hozzájuk a JESZ és a KTI nevű pártok (utóbbi Szili Katalin alakulata) állítottak be azzal, hogy egymásról másolják le a neveket. Marek azt állítja, hogy amikor őt is erre a bűncselekményre próbálták rávenni, akkor arra nem volt hajlandó, és szombaton feljelentést tett a rendőrségen az ügyben. Azt állítja, tanúként szerepel az ügyben az MCP egyik magasabb rangú tisztségviselője is, illetve egy olyan személy is, akinek az aláírása felbukkan olyan pártok ívein is, amelyekre nem is adott le jelölést. Marek azt mondja, hogy a rendőrségen dokumentumokat is bemutattak, amelyek bizonyítják a csalást.

Az aktivista azt állítja, hogy ismeretlen tettesek mellett több párt ellen is feljelentést tettek, így a KTI, a JESZ, az MCP, a SZAVA és a Zöldek Pártja ellen is. Marek Bertram a Most Mozgalom nevű be nem jegyzett civil szervezet nevében tartotta sajtótájékoztatóját.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.