galéria megtekintése

Szijjártóék nagyon titkolják, mire költik az emlékezetes egymilliárdot

15 komment


Czene Gábor

Sikerrel pályázott a külügyminisztérium ötvenhatos programok rendezésére: egymilliárdot kapott a tárca Schmidt Mária bizottságától. Azt nem árulják el, hogy pontosan mire költik a pénzt.

A Sziget Kft. korábban 300 millió forintot nyert az 1956-os emlékév alkalmából kiírt pályázatokon, a Koltay Gábor vezette Esztrád Színház 100 milliót. Akad még néhány tízmilliós tétel, de a legtöbb jelentkező kénytelen volt beérni jóval kisebb támogatással, általában pár millióval. Vagy még annál is kevesebbel. Kovács Attila kutatónak például 242 ezer forintból kellene feldolgoznia az ’56-os menekültek számára Szlovéniában létesített menekülttáborok és befogadóközpontok történetét.

Schmidt Mária, az 1956-os emlékév koordinálásáért felelős kormánybiztos. Nagyvonalú adományozó
Schmidt Mária, az 1956-os emlékév koordinálásáért felelős kormánybiztos. Nagyvonalú adományozó
Máthé Zoltán / MTI

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egészen más léptékben gondolkodik, és ehhez partnernek bizonyult a pénzek elosztásáról döntő 1956-os Emlékbizottság. Szijjártó Péter csapatának egymilliárd forint áll rendelkezésére a „külképviseleteken és a külföldi magyar kulturális intézetekben szervezendő 1956-os emlékévi programjainak megvalósítására”.

 

A kormány összesen 13,5 milliárdot szán az emlékév megrendezésére: Szijjártó tárcája a teljes keret jelentékeny részét elvitte. Egyelőre a Külgazdasági és Külügyminisztérium a csúcstartó. A tárca bizonyára tökéletes pályázatot adott be, de azért szerettük volna magunk is megismerni a részleteket. Kértük a minisztériumot, küldje el a pályázatot vagy legalább azt a forgatókönyvet, amelyből kiderül: az elnyert egymilliárd forintból mikor, hol, mekkora költséggel tartanak ötvenhatos emlékrendezvényeket.

A minisztérium első körben az 1956-os Emlékbizottság honlapján hozzáférhető pályázati kiírás linkjét juttatta el lapunkhoz. Miután megismételtük, hogy mire vagyunk kíváncsiak, azt a tanácsot kaptuk: éljünk a közérdekű adat iránti igénylés lehetőségével, és akkor majd tizenöt napon belül válaszolnak. Addig is kénytelenek vagyunk beérni azzal a rövid, kevés konkrétumot tartalmazó szöveggel, amit az emlékbizottság hozott nyilvánosságra a külügyminisztérium egymilliárdos pályázatáról. Ebben szép magyarsággal az olvasható: a külképviseleteken és a külföldi magyar intézetekben a „programok azzal a szándékkal kerülnek megszervezésre, hogy az antikommunista hősök emlékezetének ápolását és példaként a világ elé tárását az országimázs-építés szolgálatába állítsák”.

Az 1956-os Emlékbizottságot a kormány hozta létre. A testület elnöke Balog Zoltán miniszter, társelnöke az emlékév kormánybiztosává is kinevezett Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Az „emlékbizottság megbízásából” a pályázatokat Schmidt Mária közalapítványa, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány írta ki. Hat kategória létezik, a „Romkocsma” pályázaton például legfeljebb ötmillió forintot lehet nyerni. Annál a pályázatnál viszont, ahol a külügyesek is indultak, nincs felső határ. Az emlékbizottság „eseti elbírálás alapján határoz, a támogatási igénynek nincs maximalizált összege” – áll a jórészt minisztériumoknak és államigazgatási szerveknek szóló „Angyal István” pályázat kiírásában.

Potyognak a milliárdok

Jelen állás szerint az 1956-os Emlékbizottsághoz eddig beküldött több mint 1200 pályázatnak mintegy a ­fele nyert. Ahogyan arról már beszámoltunk, a szakmai előkészítést a ­bírálóbizottság végzi. Információnk szerint minden pályázat a bírálóbizottság két tagjához kerül, aki egymástól függetlenül alakítja ki véleményét. A támogatás megítéléséről vagy elutasításáról aztán az emlékbizottság dönt.

Közben a Világgazdaság hírül adta, hogy ezúttal Leslie Mándokival közösen nyert el állami megbízást
a Rogán Antal lakóparki szomszédjaként emlegetett Csetényi Csaba cége, a Network 360 Reklámügynökség Kft. A konzorcium 1,4 milliárd forintból az 1956-os forradalom kapcsán többek között Berlinben, Londonban és Párizsban szervez kulturális eseményeket. A cég – írta a Világgazdaság – a Rogán vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda tenderén futott be.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.