Szijjártó szerint a kormány a felelős a magas benzinárért

Szijjártó Péter szerint a benzin ára átlépte a lélektani határt, és ezért elsősorban a kormány és annak gazdaságpolitikája a felelős. Igaz, ezt még 2006-ban mondta, amikor egy liter üzemanyag még "csak" háromszáz forintba került.

Történelmi magasságokba emelkedett a benzin ára – ezzel a címmel tartottak sajtótájékoztatót Szijjártó Péter és Révész Máriusz fideszes politikusok még 2006-ban. "Gyurcsány Ferenc és kormánya versenyt hirdetett a benzin és az euró között, melyet végül a benzin nyert meg azzal, hogy elérte a lélektani határt, azaz a 300 forintot" – fogalmazott akkor a fideszes képviselő, aki jelenleg Orbán Viktor miniszterelnök személyes szóvivője.

"Elnézve Gyurcsány Ferenc kormányának eddigi tevékenységét, ez az ironikusnak ható mondat leegyszerűsítésnek tűnik, de hűen írja le a kabinet eddig teljesítményét" – tette hozzá Szijjártó Péter. A Fidesz akkori kommunikációs vezetője a 2006-os sajtótájékoztatón leszögezte: a kőolaj világpiaci árának növekedése csak részmagyarázat arra, hogy ilyen mértékben szökött fel a benzin ára.

A másik ok szerinte a forint gyengülésében keresendő, ugyanis pénzügyi válságnak is nevezhető az, hogy az elmúlt időszakban 10 százalékot esett a nemzeti valuta árfolyama – mondta 2006-ban a fideszes politikus. Szijjártó akkor kiemelte azt is, hogy az összes környező országban, még Ausztriában is olcsóbb a benzin, mint Magyarországon.

Révész Máriusz mindehhez a sajtótájékoztatón többek között azt tette hozzá, hogy a forint gyengülése a kormány felelőtlen és populista gazdaságpolitikájára és Gyurcsány Ferenc meggondolatlan nyilatkozataira vezethető vissza. A képviselő a Fitch Ratings felmérésére hivatkozva elmondta, Magyarország GDP-arányos hiánya a világon hazánkban a legnagyobb.

Mindez 2006-ban hangzott el, amikor a benzinár átlépte a 300 forintos lélektani határt. Az üzemanyagok literenkénti ára azóta jóval meghaladta a 400 forintot. Szijjártó Péter – immár kormányon, a miniszterelnök szóvivőjeként – azt mondta, hogy a magas benzinár a szocialisták hagyatéka.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.