Szijjártó szerint demokráciában természetes a népszavazás - a migránsokról

Nem, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterben még véletlenül se a vasárnapi zárva tartásra vonatkozó, Fradi-közeli kopasz kidobókkal ismét megakadályozott szocialista kezdeményezés kapcsán tolultak fel a nemes gondolatok.
Demokráciában természetes, hogy az ország jövőjét meghatározó kérdésekben az emberek mondanak véleményt és döntenek - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-nek.

A tárcavezető arra reagált, hogy Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter szerda délutáni sajtótájékoztatóján a magyar kormány kvótákkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezésére vonatkozó újságírói kérdésre kijelentette: „Mminden országnak joga van saját nemzeti döntéseket hozni, az én politikai értékelésem azonban kritikus. Nem hinném, hogy ma Európa úgy tudná kezelni a migrációs válságot, hogy egyes országok a saját polgáraikra testálnak bizonyos kérdéseket annak érdekében, hogy aláássák a közösen európai szinten elfogadott döntéseket.” Gentiloni egyúttal óva intett olyan precedensektől, amelyek „negatívak, vagy akár veszélyesek” is lehetnek.

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: demokráciában teljesen természetes, hogy az ország jövőjét alapvetően meghatározó kérdésekben az emberek mondanak véleményt és hoznak döntést. Ráadásul még egyetlen olyan közös európai megoldás sem született, amely eredményes választ adna a bevándorlási válság kihívásaira - vélekedett.

Szijjártó úgy látja, nem megoldás az, hogy egyes országok nem tartják be a közös szabályokat, majd ennek terhét szét akarják osztani azok között, akik mindent megtesznek a közös szabályok betartása érdekében.

Tekintettel arra, hogy az MTI tudósítása itt véget ér, Szijjártó Péter a népszavazás szentségéről alkotott véleményét bizonyára nem terjesztette ki arra, hogy tegnap Fradi-közeli, egykoron a Fidesz-székház „védelmét" is ellátó kopasz kidobók ismételten meggátolták a MSZP-t a vasárnapi zárvatartásra vonatkozó népszavazási kezdeményezés érvényes beadásában.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.