galéria megtekintése

Szijjártó Péter: Nem mi kezdtük!

"Nem akarok lemenni óvodás szintre, ott mondtuk utoljára, hogy nem mi kezdtük" - mondta Szijjártó Péter a Népszabadságnak adott interjúban arra, hogy muszáj-e a magyar kormánynak folyton csak ellenséget szereznie. A külgazdasági és külügyminiszter nem akar "szalon" külpolitikát vinni. Szerinte Paks 2 meglesz, az ominózus zakó pedig a sok utazásban, a hidegben-melegben ment tönkre.

Mi tart minket az Európai Unióban?

- Ennek az értékközösségnek vagyunk a tagjai, és leszünk mindig is.

Ehhez képest egy kicsit minthogyha szőrösen fogalmaznának egymásról, és ebben a külügyminisztérium nem fogja vissza magát egyáltalán. Szeret bokszolni is a futball mellett?

- A helyzet az, hogy amikor engem a miniszterelnök felkért, akkor azt mondta, legyek magyar külügyminiszter és csináljak magyar külpolitikát. Szerintem, ha az általam képviselt országról valaki azt nyilatkozza, hogy az ott zajló események a fasizmusra meg a harmincas-negyvenes évek diktatúráira hasonlítanak, akkor nekem, mint külügyminiszternek kutya kötelességem kiállni, mindezt visszautasítani és adott esetben még keményen is fogalmazni.

 

A kerítés-ügyben hangzottak el ilyen mondatok. El sem gondolkodik rajta, mi az, ami hasonlíthat legalább felszínesen az idézett jelenséghez?

- Mivel ezeket a kritikákat teljesen alaptalannak gondolom, ezért őszintén és szívből jövően tudtam reagálni. Van olyan külpolitikai iskola, amely ezt nem támogatja, pontosan tudom, hogy vannak, akik a szalon-külpolitikát várnák el ma Magyarországtól. De amíg én vagyok a külügyminiszter, és amíg bírálatok érkeznek, azokat ugyanilyen keményen vagy még keményebben fogom azokat visszautasítani.

Nem lenne jobb, ha barátaink lennének, muszáj ellenségeket keresnünk magunknak mindenhol?

- Nem akarok lemenni óvodás szintre, ott mondtuk utoljára, hogy nem mi kezdtük.

Nem mi kezdtük?

- Nem. Mi mondtuk Pontának, hogy legyen szíves, szálljon belénk? Vagy mi kértük Milanovicstól, hogy hetekig csak velünk foglalkozzon? Ha ilyen minősíthetetlen hangnemben hangzanak el kritikák Magyarországgal szemben, azt a jövőben sem fogom szó nélkül hagyni.

Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője viszont az uniós kvótajavaslatról - miszerint most nekünk 2300 menekültet kellene adott esetben befogadni -, hogy ez a második világháborús időkre, a kommunista rezsimre és a náci időkre emlékezteti őt.

- Ne engem, a frakcióvezető urat tessék megkérdezni, hogy miért ezt mondta.

De ezzel ön egyetért?

- Nem kell, hogy viszonyuljak a frakcióvezető úr szavaihoz. Én azt tudom mondani, ha, mondjuk, engem arról tetszik kérdezni, hogy a betelepítési kvótát támogatom-e vagy mit gondolok róla, arról azt gondolom, hogy az egy nonszensz dolog. És

egyedül Magyarország volt képes megállítani a bevándorlási hullám áradatát.

"Az illegális bevándorlók száma nulla"

Mit állított meg Magyarország?

- Október 15-e előtt napi szinten 6 és 10 ezer között volt az illegális bevándorlók száma Magyarországra, ma nulla.

Ausztriából nézve ez ugyanaz. Ugyanúgy tízezer ember érkezik naponta, mint eddig.

- De mi Magyarországért tudunk felelősséget vállalni, Ausztriáért meg az osztrákok tudnak felelősséget vállalni.

De mindvégig azt mondták, hogy a magyar kormány - Orbán Viktor Önök szerint már Európa hőse is lett -, megvédte Európát is, nemcsak Magyarországot. Holott ugyanúgy menekültek tízezrei jutnak el Németországba és Európa más városaiba, illetve - legalábbis az Önök sejtetése szerint  - akár Párizsig is a terroristák.

- Magyarország megtette a magáét Európa megvédése érdekében. Arról mi nem tehetünk, hogy vannak olyan európai uniós tagországok, sőt, sok olyan európai uniós tagország van, amely fittyet hány a közös európai szabályokra. Én őszintén megdöbbentőnek gondolom, hogy az európai intézmények nemhogy nem kérik számon a közös európai szabályok betartását, hanem néha még bátorítanak is azok semmibe vételére. Nem volt egyetlenegy európai uniós tisztségviselő sem, amely kiállt volna, és azt mondta volna, „kérem szépen, elfogadhatatlan a horvát miniszterelnöknek az az intézkedése, hogy a bevándorlókat fogja és néhány órán belül a magyar határon kiteszi". Ez megfelel az európai uniós szabályoknak? Szerintünk nem.

Kósa Lajos azt is mondta a parlamentben, hogy mivel Jean-Claude Juncker nem tudja érvényesíteni vagy kikövetelni az uniós szabályok betartását, le kell mondani. Ezzel egyetért?

- Most nekem végig Kósa Lajos szavait kell kommentálnom, vagy mellesleg elmondhatom az én véleményemet is?

El is határolódhat tőle, itt a remek alkalom. Az Ön előző gondolatmenete is hasonló volt. Távoznia kell valamelyik uniós vezetőnek?

- Nekem az a véleményem, hogy

az európai uniós intézmények jelenleg bénultak,

az európai uniós intézmények képtelenek voltak mindeddig arra, hogy valós közös európai megoldásokat javasoljanak. Közös európai megoldásokról beszéltek, de semmi nem történt. Hány és hány tanácskozást ültem végig az elmúlt hónapokban, most nem is tudnám felsorolni, ahol arról beszéltünk, hogy a külső határok védelme mennyire fontos. És pont ugyanúgy nem történt semmi másnap, mint ahogy nem történt előtte.

Ne forgassák ki a szavaimat!

Orbán Viktor a pénteki rádió interjújában azt mondta, hogy „csoda blabla" az európai megoldás. Nem a 28 tagállam, vagy éppen Orbán Viktor bénítja meg Brüsszelt?

- Nem. Azért sem látok ellentmondást, mert az Európai Unióban való létünkkel együtt jár, hogy a szuverenitásunk bizonyos elemeit az Európai Unióval, az európai uniós tagországokkal közösen gyakoroljuk. Európa a II. világháború vége óta még nem kellett, hogy egyszerre ennyi súlyos kihívással nézzen szembe, mert ha belegondolunk, háború van a szomszédságunkban, Ukrajnában, a keleti szomszédságunk területi konfliktusokkal terhelt, a déli szomszédságunk teljes mértékben instabil olyan nemzetközi politikai döntések miatt, amelyek egy bevándorlási hullámban végződtek. A kontinens még mindig szembenéz nagyon komoly gazdasági kihívásokkal, és ugye minden idők legnagyobb bevándorlási hulláma hárul az Európai Unióra.

A kerítés ezt demonstrálja.

- Megint leragadtunk itt, azt senki nem mondja, önök sem kérdezik, hogy milyen jó, hogy mi voltunk az elsők, akik azt javasoltuk, hogy az Európai Unió valóban fordítson pénzt arra, hogy a törökországi, libanoni, jordániai és iraki kurdisztáni menekülttáboroknak a fejlesztését olyan mértékben végre tudjuk hajtani, hogy ott emberhez méltó körülmények között tudjanak élni azok, akik tényleg elmenekülnek a szomszédos országokból a háború elől, és ott tudják megvárni, amíg visszamehetnek.

De, ismételjük, a miniszterelnök szerint "csoda blabla" az európai megoldás.

- Nincs közös európai megoldás.

Orbán Viktor azt mondta, nincs is szükség közös európai megoldásra. Értelmezné?

- Nemzetállami megoldások kellenek, mert ha ezek létrejönnek, akkor megszűnik az európai probléma.

Ez még nem az Európai Unió alapszerződésének teljes újrafogalmazása, amit Orbán Viktor tegnap már kétszer fölvetett?

- Teljesen legitim az a felvetés, hogy vajon a szerződések átalakításával az Európai Unió alkalmasabb lenne-e arra, hogy a ráháruló kihívásokat megoldja.

Nem cinizmus, hogy az uniós alapszerződés újragondolását szorgalmazza valaki, aki szinte minden uniós közös döntéssel szembemegy?

- Melyikkel mentünk szembe?

...például az uniós kvótával?

- De miért cinizmus az, hogyha egy teljesen nonszensz javaslatról elmondjuk a véleményünket? És nem mi voltunk az egyetlenek. Akkor ilyen alapon a szlovákok is cinikusak vagy a csehek is cinikusak? Vagy a románok is cinikusak? Az helyes lenne, ha nem mondanánk el a véleményünket ebben a fontos ügyben?

A cseheknél, a szlovákoknál, a románoknál egy menekült nincs jelen pillanatban, vagy legalábbis minimális.

- Nálunk sincs.

Lengyelországban sincs. Németországban van. A németek és például a franciák a terrortámadás után azt mondták, hogy befogadják azt a harmincezer embert, akikre kötelezettséget vállaltak korábban. Akkor ők bolondok?

- Mi tiszteletben tartjuk természetesen az ő álláspontjukat, viszont cserében elvárjuk, hogy ők is tartsák tiszteletben a mienket.

Tehát a baj legyen az övék, és a megoldást pedig köszönjük szépen, mi kerítéssel letudtuk.

- Ne forgassa ki a szavaimat! Ha mi nem tennénk emellé oda, hogy egyébként mit gondolnánk helyes megoldásnak, akkor valóban számon lehetne kérni a magatartásunkat.

De mi már hányszor elmondtuk, hogy mi a jó megoldás!

Az ő titkosszolgálataik vagy nemzetbiztonsági szolgálataik nincsenek elég jól értesülve, vagy ők ne tudnák azt esetleg, amit önök sujkolnak és feltételeznek, hogy az illegális migránsokkal együtt terroristák is bejöhetnek? Ön mint külügyminiszter a magyar titkosszolgálatoktól vagy nemzetbiztonsági szolgálatoktól pontosabb információkat kaphat erre vonatkozóan, mint a franciák a sajátjuktól vagy az amerikaiaktól?

- Azt nem tudom, hogy a francia miniszterelnök milyen információt kap a saját titkosszolgálatától vagy az amerikaiaktól.

És Ön milyeneket kap?

- Én azt tudom önnek mondani, hogy ami történt egy hete Párizsban, az egészen biztosan felveti annak a kérdését, hogy nincs-e szükség arra, hogy az adott térségek titkosszolgálatai jobban megosszák egymással az információkat.

De Önök összekötik az illegális bevándorlást a terroristaveszéllyel, és ezt sulykolják.

Szijjártó szerint végigcsináljuk a paksi bővítést
Szijjártó szerint végigcsináljuk a paksi bővítést
Reviczky Zsolt

- Én azt mondom - ebben nyilván nincs köztünk vita -, hogy az, hogy ha bejön javarészt ellenőrizetlenül napi hat-tízezer illegális migráns Európába, az lehetőséget ad arra, hogy bejöjjenek velük olyanok, akik tisztességtelen szándékkal jönnek.

Légi közlekedéssel is be tudnak jönni. Autóval is be tudnak jönni.

- Kötve hiszem, hogy körözött bűnözők ide-oda repkedhetnének Európában. Ha van egy óriási beáramlás, az a legnagyobb ziccer a terrorszervezeteknek, hogy beküldjék az embereiket.

Barack Obama az antalyai beszédében azt találta mondani, hogy szégyenteljes és sötét impulzus a terrorizmus és a menekültkérdés összemosása. Nem ő az egyetlen, ezt csak példaként hoztam föl. Biztos, hogy mindenki más látja rosszul, csak Magyarország látja jól?

- Szerintem egyrészt egyértelmű: a bevándorlási hullám lehetőséget ad a terrorszervezeteknek arra, hogy bejuttassák harcosaikat Európába. Másrészt, ha az elkövetők Európába már korábban megérkező bevándorlók második, harmadik generációs leszármazottai voltak, akkor világos, hogy nem sikerült az integrációjuk. Mi a garancia arra, hogy a mai migránsok integrációja sikeres lesz?

A bevándorlás teljes elutasítása, ez a rideg és meglehetősen antihumánus álláspont, amit Magyarország az elmúlt hónapokban követett, az nem éppen hogy erősíti az Európa-ellenes, keresztényellenes erőket akár a Közel-Keleten, akár máshol?

- A mi megoldási javaslatunk nem rideg és antihumánus, épp ellenkezőleg. Mi azt mondjuk, hogy az európai embereket meg kell védeni, azoknak pedig, akiknek el kell hagyniuk a szülőföldjüket, a hazájukhoz minél közelebb kell segíteni. Mi nem azt mondtuk, hogy ne jöjjenek bevándorlók és pont. A mi felfogásunk szerint ezeknek az embereknek abban kell segíteni, hogy visszakapják a régi életüket a szülőföldjükön, és amíg ez nem lehetséges, tisztességes körülményeket kell számukra teremteni a hazájukhoz közel. De

semmiképpen sem feladatunk, hogy egy új, európai életet kell adni nekik.

Paks: Most nincs fenyegető orosz üzenet


Erősíti az Európai Unió egységét az, hogy Magyarország Oroszország pártjára áll egy sor kérdésben?

- Mi Magyarország pártján állunk. Ugyanakkor ideje lenne belátni, hogy Oroszország nélkül egy sor bonyolult nemzetközi kérdést nem tudunk megoldani.

Az elmúlt hetven évben nem ön az első magyar külügyminiszter, aki tud oroszul.

- De az talán nem szégyen.

De az első, aki az ENSZ Biztonsági Tanácsában ezt demonstrálni akarta, és oroszul mondott beszédet.

- Az ENSZ-nek vannak hivatalos nyelvei, köztük az orosz.

És persze a spanyol, meg a francia, meg az arab.

- Így van.

Meg az angol, amit ön szintén jól beszél.

- A Biztonsági Tanácsban orosz elnökség van... Az orosz elnök oroszul adott szót. És én meg azt gondoltam, hogy akkor miért ne beszélnék az ENSZ egyik hivatalos nyelvén, mondjuk az első egy percben. És az utána következő 7-8 percben meg angolul beszéltem.

Kár lenne tagadni, hogy ennek demonstratív jellege volt.

- Nem akartam ezzel demonstrálni semmit, amikor előtte egy vagy két héttel Bécsben tartott sajtótájékoztatót a miniszterelnök, azt meg németül vezettem.

Putyin elnök még májusban azt mondta, hogy ha az EU a magyar partnert a Roszatommal való kapcsolat megszakítására kényszeríti az atomerőmű-bővítés kapcsán, az hátrányos lesz Magyarország nemzeti érdekeire és a kétoldalú kapcsolatokra nézve. Most, hogy az EU valóban kötelezettségszegési eljárást indított, kaptak-e hasonló jelzést Moszkvából? Közvetített-e valamilyen fenyegető üzenetet az orosz külügyminiszter-helyettes, akivel Ön tárgyalt ?

- Nem. Tegnap jól másfél órát tárgyaltam az orosz első külügyminiszterhelyettessel és ilyen figyelmeztetésről szó sem volt. Természetesen beszéltünk Paksról és a hosszútávú földgázszállítási szerződésről is. Elmondtam, hogy továbbra is elkötelezettek vagyunk a bővítés mellett, mert az ország energiabiztonságát a jövőben is nagy részben Paksra alapozzuk, tehát a beruházást végig fogjuk csinálni.

Nem kell felfüggeszteni a közbeszerzéseket?

- Nem tudok arról, hogy a kormány döntést hozott volna arról, hogy bármit is felfüggesztünk.

Minden megy tovább, mintha mi sem történt volna?

- Nem tudok ezzel ellenkező döntésről.

A legjobb esetben mennyire késleltetheti a beruházást egy jogi folyamat Brüsszellel?

- Nem tudom, késlelteti-e vagy sem, de az kiderült, hogy az Európai Bizottság politikai alapon dönt arról, hogy beleköt vagy nem köt bele bizonyos energetikai beruházásokba.

Módosítani kell a Roszatommal Paks 2-ről kötött szerződést a kötelezettségszegési eljárás miatt?

- Én azt gondolom, hogy nem.

De ha Brüsszel előírja a tendereztetést, azt visszamenőlegesen nem tudjuk pótolni.

- Mi államközi megállapodást írtunk alá, amellyel kijelöltük a Roszatomot. Ez megfelel mind a magyar, mind az uniós jogszabályoknak.

Csakhogy az egész beruházást közpénzből fogják finanszírozni, márpedig akkor közbeszerzési eljárást kellett volna kiírni.

- Vagy egy államközi szerződéssel kijelölni a fővállalkozót.

Ez „vagy" kérdése?

- A jogrendszer lehetővé teszi, hogy egy államközi szerződéssel kijelöljünk egy fővállalkozót. Ha nem tette volna lehetővé, nem kötöttünk volna ilyen szerződést.

Ezt Brüsszel vitatja. A 12 milliárd eurós orosz hitelkeret még érintetlen?

- Igen, még nem hívtunk le pénzt.

„A zakó tönkrement”

Irigyen nézzük a zakóját kezdettől fogva. Új?

- Nem.

Jó, úgy jöttünk be, hogy a végén ezt meg fogjuk kérdezni. Azt a másikat kidobták?

- Ki.

Nem látszik elhízottnak...

- Igyekszem.

Mi baja volt annak a zakónak?

- Tönkrement. A hét minden napján kora reggeltől késő estig öltönyben járok. Ezen a héten két öltönyöm harminc órát töltött bőröndben összehajtva a repülőgépes utazások miatt. Ötször hajtogattam ki őket, és ötször hajtogattam össze. Közben voltam két fokban, Pekingben, esőben, és voltam több, mint húsz fokban Jeruzsálemben. Nyilván, ilyen körülmények között az öltönyeim elhasználódnak. Van, amelyik öt-hat évig bírja a gyűrődést, ez éppen két évig bírta. Külügyminiszterként nem engedhetem meg, hogy a német, a kínai vagy épp a francia kollégám mellett tönkremet öltönyben álljak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.