galéria megtekintése

Szijjártó másként emlékszik

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 27. számában
jelent meg.

Hírösszefoglalónk
Népszabadság

Szijjártó Péter 2002-ben 5,2 milliós megtakarítással érkezett a politikába, ma pedig százmilliós vagyon fölött rendelkezik. Az egyik ingatlanos portál felvételei alapján a politikus újonnan vásárolt, nagy belmagasságú, ötszobás, úszómedencével, jakuzzival és szaunával felszerelt háza tágas belső terekkel rendelkezik, ám az átlagízléshez mérten egy kissé túldíszített.

Hatalmas belső terek, saját uszoda, igazi luxus. Belső képek a miniszter által nemrég 167 millió forintért vásárolt házról
Hatalmas belső terek, saját uszoda, igazi luxus. Belső képek a miniszter által nemrég 167 millió forintért vásárolt házról

Amikor az RTL Klub Híradója szerdán Szijjártó Péter külgazdasági minisztert a 167 millió forintért vásárolt új házáról kérdezte, akkor azt mondta, hogy korábbi megtakarításokból és családi összefogással tudták megvenni a házat. Nyolcvanmilliót saját, tízet felesége megtakarításából fizettek, 33 milliót az ő, 10 milliót a felesége szülei adtak ajándékként, 34 millió forintot pedig a szüleitől kapott kölcsönbe, amit majd a másik, 126 négyzetméteres dunakeszi ház eladásából fognak törleszteni.

Péntekre azonban változtatott ezen. Az RTL Klub Híradójának beszámolója szerint Szijjártó Péter pénteken pontosított, saját pénzéből 68 milliót költöttek a házvásárlásra, a szüleitől 34 milliót kapott ajándékba és 45 milliót kölcsönbe. Így maradhatott még 11 millió forint megtakarítása is, amiből fel tudják újítani az ingatlant.

 

Az újdonsült külügyminiszter kiugróan nagy értékű ingatlana a politikus érvényes vagyonnyilatkozatában sem szerepel, amit azzal magyaráz, hogy a vagyonnyilatkozat leadási határideje után három nappal került a nevére.

Szijjártó 2013-as nyilatkozata szerint havi 1,3 millió forintos jövedelméből havonta egymilliót sikerült összespórolnia, így egy év alatt 50-ről 62 millió forintra híztak a megtakarításai, emellett pedig egy győri és egy dunakeszi házat, illetve egy balatoni nyaralót is birtokolt, mindezt hitelek felvétele nélkül abszolválta. A közelmúltban már 82 milliós megtakarításról adott számot, anélkül hogy bármit eladott vagy új, legális jövedelemforrás után nézett volna.

Mióta kikerült az iskolapadból, Szijjártó kizárólag a Fidelitas és a Fidesz politikusaként, önkormányzati és parlamenti képviselőként, kormányzati tisztségviselőként kereste a kenyerét, vagyis elvileg csak kincstári, adózott jövedelme volt – ebből azonban az itt vázolt vagyontömeg a matematika ismert szabályai szerint nagyon nem jöhetett össze. 2002-ben 5,2 milliós megtakarítással érkezett a politikába, ma pedig, 12 évvel később százmilliós vagyon fölött rendelkezik, miközben cégtulajdona nincs és nem is volt, a magánszférában soha nem dolgozott.

Az Ingatlan.com internetes oldalon megtalálhatók a Szijjártóék által megvásárolt, s a Blikk szerint már tavasz óta felújítás alatt álló luxuskategóriás ház képei. A kedvcsináló felvételek alapján a nagy belmagasságú, ötszobás, garázzsal és úszómedencével, jakuzzival és szaunával felszerelt ingatlan tágas belső terekkel rendelkezik, ám az átlagízléshez mérten egy kissé túldíszített.

A képek tanúsága szerint bőrbútorok, aranyozott csillárok tartoznak a berendezéshez. A kertben játszótér és öntözőberendezés is van. Szijjártó háza Dunakeszin egyértelműen a luxuskategóriába tartozik. Az ingatlan a város felkapott részén, a belügyi kutyakiképző központ közvetlen közelében található, ezt is, mint több más házat, őrző-védő cég biztosítja. A saroktelken fekvő ingatlant 132 darab oszlopos tuja veszi körbe, ezek már akkorák, hogy szinte teljesen eltakarják a belátást. A tető hajlított fémszerkezetből készült, mindkét utcából be lehet hajtani autókkal a mélygarázsba.

Ahogy a Népszabadság megírta, ha Szijjártó Péter a tehetős családi háttérre hivatkozik, amely segítségével sikerült megvásárolnia új dunakeszi házát, aligha lódít. Az újdonsült miniszter szülei ugyanis tehetős vállalkozók, s az eddigi pályafutásuk alapján nem okozhatott gondot átutalni fiuknak a kért milliókat.

Szijjártó Péter édesapja, Szijjártó István sokáig tulajdonosa és vezetője volt az 1991-ben többedmagával alapított győri Vasútépítők Pályatervező, Kivitelező és Iparvágány-fenntartó Kft.-nek, amely több vasútvonal-rekonstrukciós közbeszerzési eljáráson is sikeresen szerepelt az elmúlt években. A vállalkozás, amelynek sokáig meghatározó részvényese is volt, 2009-ben például 3,51 milliárd forint árbevételt ért el 122,2 millió forintos mérleg szerinti eredmény mellett.

A vállalkozás egyébként vezetése alatt például részt vett a Budaörs és Biatorbágy, a Pilisvörösvár és Esztergom közötti vasútvonalak korszerűsítésében, de a Mercedes iparvágányainak elkészítésén is dolgoztak. A külügyminiszter édesapja a Vasútépítők Kft.-ből kiszállva sem került messze az építőipartól. 2011 végén ugyanis gründolt egy Szi-Geo Mérnöki Kft. névre keresztelt vállalkozást. Aligha lehetnek rosszak a kapcsolatai a cégvezetőnek, hiszen a 2012-es 34,1 millió forintos forgalom után tavaly már 240,4 millió forint árbevételt értek el, amely után az adózott eredmény 33,4 millió forint volt. A cégbírósági mérleg szerint az osztalékot nem vették fel.

Vagyonvizsgálat a miniszter ellen

Az Együtt–PM a korábban bejelentett vagyonnyilatkozati eljárás mellett vagyonosodási vizsgálatot is kezdeményez Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ellen – közölte a szövetség pénteken. Az Együtt–PM szorgalmazza, hogy Szijjártó Péter a nyilvánosság előtt adjon számot vagyonának gyarapodásáról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.