Szijjártó még a határon kívül lerendezné a migránsokat

Egyes tagországok felelőtlen nyilatkozatai is hozzájárulnak a Nyugat-Balkánon és Magyarországon kialakult drámai helyzethez – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn Brüsszelben magyar újságíróknak. A politikus az Európai Bizottság közlekedési biztosával és belga kollégájával folytatott megbeszéléseket az EU székhelyén.

Szijjártó, aki „minősíthetetlennek” nevezte Laurent Fabius francia külügyminiszter minapi, a magyar kormány bevándorláspolitikáját bíráló nyilatkozatát, a menekülőket nyilvántartásba vétel nélkül átengedő, s így az uniós kötelezettségeit nem teljesítő Görögországot, és — az ország nevének említése nélkül — a „felelőtlen nyilatkozataival” a bevándorlókat és az embercsempészeket bátorító Németországot is okolta az Európát célba vevő legújabb kori „népvándorlás” miatt. Hozzátette: a szíriai menekültekkel kapcsolatos német megnyilatkozások értelmezése nehéz helyzetet teremtett Magyarországon, s ezt közölte is német kollégájával, Frank Walter Steinmeierrel múlt szerdai telefonbeszélgetésükön.

Szijjártó szerint a drámai helyzet kialakulásához hozzájárultak azok a hibás nemzetközi politikai döntések, amelyek tartós instabilitást teremtettek a legjelentősebb kibocsátó országokban. Az okok között említette a nyugat-balkáni országok képtelenségét a menekültáradat föltartóztatására. Mint közölte, ezeket az államokat a magyar kormány igyekszik támogatni, jelenleg 6 rendőrünk teljesít szolgálatot a macedón–görög határon.

Idén eddig 154,400 migráns lépte át illegálisan a magyar határt, közülük 153 ezren a magyar–szerb határon érkeztek. Az eddigi tapasztalatok szerint számuk az év végéig elérheti a 400 ezret, mivel a tengeri útvonal ellehetetlenülése miatt egyre többen próbálják meg szárazföldön megközelíteni Európát – adott előrejelzést a külügyminiszter.

Hosszan méltatta Magyarországot, amiért a schengeni határ védelmével maradéktalanul teljesíti az Európai Unió elvárásait. „Ezt akkor is meg fogjuk tenni, ha a francia külügyminiszter ezt elfogadhatatlan módon kritizálja” – érvelt. Kérdésünkre, hogy vajon a háború elől menekülő, az életüket mentő emberek befogadása, támogatása nem tartozik-e az Európai Unió elvárásai, normái közé, a külügyminiszter azt mondta: Magyarország már eddig is fogadott be politikai menekülteket, de nem verte nagydobra, nehogy rájuk hozza a bajt... Egyébként, tette hozzá: a beadott menekültkérelmek között igen kevés azok aránya, amelyet jogosnak tartanak a hatóságok.

Megismételve a kormány álláspontját, leszögezte: kvóták helyett „a gyökerénél kell kezelni a bajt”, vagyis meg kell állítani a migránsok beáramlását Európába. Ennek egyik eszköze lehet például, ha az EU meghatározott feltételekhez köti fejlesztési támogatásainak odaítélését.

Mint elhangzott, a nyugat-balkáni útvonalon érkező bevándorlásról tervezett budapesti konferenciára leghamarabb október elején kerülhet sor. Szijjártó Péter szerint a késlekedést a bürokrácia okozza.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.